Vesti
Društvo

Stojanović: Opština ne može da zaposli sve

U prvih šest meseci od konstituisanja opština Gračanica je ostvarila najbolje rezultate u oblasti kulture, zaklučili su predstavnici ove lokalne samouprave. Planovi su razvoj turizma, poljoprivrede i poboljšanje uslova u zdravstvu.
Stojanović: Opština ne može da zaposli sve
Predstavnici Opštine Gračanica (Foto Kim)

Turizam, poljoprivreda i zdravstvo su tri oblasti u koje će ova lokalna samouprava posebno ulagati, jer prema rečima gradonačelnika Braimira Stojanovića, tu postoje realne šanse za otvaranje novih radnih mesta.

Ipak, kako je rekao, opština ne može potpuno da reši problem nezaposlenosti, ali je spremna da pomogne „privatnicima koji imaju konretne predloge“.

„Mi smo kao stanovništvo potpuno zavisni od raznoraznih budžeta i činjenica je da je stvorena određena apatija i očekivanje da institucija reši problem zapošljavanja. Lokalna samouprava nije ta koja treba da obezbedi radna mesta za sve i nije ta koja treba svakom da nađe posao. Opština jeste ta koja treba da pomogne i formira okvir, ali ne može da uradi sve i zato je privatna inicijativa jako važna“.

Stojanović je sa konferencije održane u Medija Centru u Čaglavici pozvao privatnike da u opštinu dolaze sa inicijativom i konkretnim predlozma, a ne samo sa zahtevom da dobiju posao.

Govoreći o ulozi kosovske opštine po pitanju obrazovaja i zdravstva koje u Gračanici funkcioniše po sistemu Republike Srbije, Stojanović je naglasio da je ova institucija daje isključivo tehničku podršku. To prema njegovim rečima podrazumeva plaćanje računa i drugu tehničku podršku, ali ne i mešanje u obrazovni plan i program.

„Naš odnos će biti takav sve dok se ne bude sproveo Briselski sporazum, a to je Zajednica srpskih opština koja će potpuno i do kraja definisati sve te relacije“, rekao je on.

Direktor sektora za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Dragan Dimitrijević najavio je rekonstrukciju nekoliko škola na teritoriji opštine, među kojima su škole u Lapljem Selu, Gračanici i Sušici.

Ipak, predstavljajući svoja dostignuća u periodu od pola godine koliko su na vlasti, predstavnici Opštine Gračanica rekli su da je najveći rezultati vidljivi u oblasti kulture.

„Veliki udeo tu ima i sam Dom kulture Gračanica zajedno sa Živojinom Rakočevićem. U planu je pokretanje bioskopske sale, to je projekat koji je pri kraju realizacije i ja se nadam da će u narednih mesec dana biti završen“, rekao je  Dimitrijević.

Čelnici gračaničke opštine rekli su da su po preuzmanju dužnosti zatekli brojne nerešene probleme, a jedan od gorućih je i pitanje dodeljivanja 30 stanova stanova u Lapljem Selu i Gračanici koji su izgrađeni sredstvima Ministarstva za povratak i zajednice.

Branimr Stojanović je rekao da je nedavno formirana nova komisija koja ispituje žalbe građana koji su konkurisali za dodelu stanova, te da će nakon toga napraviti novu listu dobitnika i „raspetljati situaciju“.

Problem gradskog prevoza i izgradnje vrtića u Čaglavici sačekaće neki naredni period, jer prethodno treba formirati  javno komunalno preduzeće i obezbediti nova finansijska sredstva.

Na konferenciji je govorio i Zvonko Stanković, direktor Odeljenja administracije u Opštini Gračnica.

Nastavićemo da se žalimo

Stojanović je izjavio da je „Srpska lista“ od CIK-a, kome je uputila žalbu na novu uredbu o raspodeli mandata, dobila potpuno besmislen odgovor.

Ipak, kako je kazao, „Srpska lista“ će iskoristiti sve mehanizme kako bi se izborni Zakon ispoštovao, po kome joj, osim zagarantovanih 9, pripadaju i dodatni mandati.

„Mi ćemo insistirati i iskoristiti sve mehanizme gde god budemo mogli da se žalimo, a tu je i nastavak dijaloga u Briselu vezano za tu temu. Dobili smo odgovor na žalbu koji je potpuno besmislen“.

Stojanović je kazao da je na ovim parlamentarnim izborima primenjivan zakon koji je važio i u prethodnom izbornom procesu.

„Elementarna stvar je da je zakon apsolutno isti u odnosu na prošle izbore i ne vidim zašto bi distribucija mandata bila drugačija. Ukoliko postoji koalizija između Ustava i zakona, onda su zakon morali da promene pre raspisivanja izbora“.

Stojanović je ocenio da ovakav način interpretacija do kojih, kako je rekao, dolazi uz podršku određenih ljudi sa strane, ne doprinosi  izgradnji kredibilnih institucija, koje rukovode celim ovim procesom.   

Ostale vesti

UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021
Mesta koja i korona zaobilazi: Romsko i kontejnersko naselje
Gotovo da nema čoveka na koga pandemija koronavrusa nije ostavila određene posledice, zdravstvene ili finansijske. Međutim, romsko i kontejnersko naselje u Gračanici, na sreću, kovid-19 za sada zaobilazi. Nerešena stambena pitanja i nezaposlenost samo su neki od mnogobrojnih problema stanara ovih naselja, a opaki virus je poslednje o čemu brinu ovih dana.
  • 19.02.2021
Pavićević: Novinari nemaju obavezu da najave prelaz

Oficir za vezu Vlade Srbije sa Prištinom Dejan Pavićević, izjavio je da novinari nemaju obavezu da se najave kako bi prešli na Kosovo, prenosi Tanjug.

  • 18.02.2021