Vesti
Društvo

Stojanović: Građanski deo Prištine se stidi ’’planinara’’

"Pentranje po Hramu (Božjoj kući) i aplaudiranje onima koji ponižavaju druge, naročito one koji ne mogu da se brane, a u toj poziciji je danas Hram Hrista Spasa, je apsolutno nedopustivo", napisao je zamenik premijera Vlade Kosova Branimir Stojanović u otvorenom pismu portalu "Gazeta Ekspres".
Stojanović: Građanski deo Prištine se stidi ’’planinara’’
(Foto gazetaexpress.com)

Prištinski portal je 14. ovog meseca objavio kratku vest pod naslovom "Crkva u dvorištu prištinskog univerziteta služi za planinarenje" u kojoj se, uz više priloženih fotografija "alpinističkog poduhvata" kaže:

"Neki mladi ljudi su pokazali svoje alpinističke veštine. Oni su se popeli na zidove pravoslavne crkve koja je sagrađena u dvorištu Univerziteta u Prištini".

Isti portal je, dan kasnije, u tekstu pod naslovom "Kosovski ministar brani Miloševićevu crkvu" ocenio da je "objekat izgleda ilegalno sagrađen, dok je portal Indeks onlajn penjanje ocenio kao čin koji "nije skandalozan, već atraktivan i lep".

Stojanović smatra da je aplaudiranje (počiniocima) "veća sramota nego ponižavanje od strane mladića koji su demonstracijom svojih fizičkih sposobnosti zapravo pokazali da nemaju elementarno razvijene ljudske vrline poštovanja drugih, njihove kulture, vere i posebnosti", navodi se u njegovom pismu.

On veruje da se građanski deo Prištine stidi dok gleda "penjačke veštine" nekih svojih sugrađana.

"Ne verujem da bi ste sa ovakvim oduševljenjem pozdravili te iste ili neke druge penjače koji bi u Zvečanu mogli da demostriraju veštinu penjanja na kulu Ise Boljetinca ili skok u dalj preskačući grobno mesto. Ja bih se lično takvog događaja zastideo i uradio bih sve da tako nešto zaustavim", navodi se u Stojanovićevom pismu.

Branimir Stojanović podseća da je ono što se naziva "nelegalno sagrađenim objektom" - zapravo srpska crkva čija je gradnja, u vremenu kada je podignuta, ispraćena svim potrebnim dokumentima.

"Rečenica u vašem tekstu u kojoj kažete da “Albanci ne žele ovaj objekat u svom gradu” je, uz dužno poštovanje, za vas preterana, jer nemate prava da govorite u ime svih Albanaca. S druge strane, postavlja se legitimno pitanje, a da li Srbi žele “ovaj objekat” u Prištini? Da li je Priština i srpski grad ili je samo albanski (kako nedvosmisleno upućujete u svom tekstu)?", pita se Stojanović.

"Voleo bih da se organizatori festivala “Mirdita, Dobar dan”, takođe, oglase i zaštitom osnovnog kulturološkog postulata, poštovanja različitosti, demonstriraju iskrenost svog projekta", piše Stojanović, dodajući da "nastavlja da radi sa partnerima u Vladi Kosova i institucijama" na izgradnji društva "koje će baštiniti suživot i međusobno poštovanje kao osnovnu vrednost".

Branimir Stojanović na kraju pisma traži da "policija identifikuje počinioce skrnavljenja Hrama Hrista Spasa u Prištini, da obrati pažnju i konačno zaštiti (tu) crkvu, kao i da tužilaštvo i sudski organi preduzmu sve kako bi se “penjači” priveli licu pravde, poštovanju drugih i nezaštićenih".Ostale vesti

Policija u Gračanici: Bezbednosna situacija stabilna

Uprskos nedavnom pokušaju ubistva Srbina ispred diskoteke u Gračanici, iz lokalne Policijske stanice tvrde da je bezbednosna situacija u opštini Gračanica stabilna. Na sednici Odbora za zajednice u SO Gračanica je rečeno da je u prethodnom mesecu zabeležen povećan broj slučajeva nasilja u porodici.

  • 07.10.2022
Povodom dečije nedelje u Goraždevcu organizovan maskenbal
U dvorištu OŠ „Janko Jovićević“ u  Goraždevcu održan je maskenbal u sklopu dečje nedelje. Razni dezeni, boje i detalji krasili su maštovite kostime učesnika maskenbala koji nisu krili svoje zadovoljstvo što su deo ove manifestacije.
  • 07.10.2022
Prvi samit o inovacijama u pravosuđu: Građanin u centru

Prvi samit o inovacijama u pravosuđu na Kosovu održan je danas u organizaciji USAID-ovog Pravosudnog projekta. Značaj uvođenja inovativnih rešenja u pravosudni sistem i važnost postavljanja građana u središte ovih rešenja cilj je ovog samita.

  • 06.10.2022
PU “Danica Jaramaz”: Sva lepota jeseni na dečjim kišobranima
U sklopu obeležavanja Dečje nedelje danas je u Predškolskoj ustanovi “Danica Jazamaz” u Nemanjinoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, održana revija “Veseli kišobrani” u kojoj su učestvovali polaznici ove ustanove.
  • 06.10.2022
Rašić: Ako odluka o razmeni zemlje ne bude poništena, podnosim zahtev za razmenu puta
Predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić ukoliko odluka SO o razemni opštinskog zemljišta sa biznismenom Redžom Šošijem ne bude ukinuta, da je spreman da opštini ustupi svoj put od 20 ari, za koji tvrdi da je od strateškog značaja “za neki hektar zemlje u Gračanici, makar to bio i kamenjar”.
  • 06.10.2022
Ko je Redž Šoši sa kojim Opština Gračanica razmenjuje zemlju?
Zemljište koje Opština Gračanica planira da razmeni sa biznismenom Redžom Šošijem, nalazi se tik do Badovačkog, odnosno Gračaničkog jezera. Šoši je, prema pisanju RSE, već imao razmene zemljišta i sa Opštinom Priština.
  • 05.10.2022