Vesti
Društvo

Stigao kamion sa hranom u Gračanicu i Novo Brdo

Kamion humanitarne pomoći sa hranom, koji je poslala humanitarna organizacija "28. jun" stigao je u Gračanicu i Novo Brdo. Brod sa medicinskom humanitarnom pomoći vrednom 700.000 dolara, poslat od strane ove organizacije stiže u Solun 2. januara, odakle će krenuti ka Kosovu.
Stigao kamion sa hranom u Gračanicu i Novo Brdo
Ilustracia(Foto Gračanicaonline)

"Pomoć u vidu hrane dopremljena je u okviru akcije "Dogodine u Prizrenu", a namirnice su raspoređene narodnim kuhinjama u Novom Brdu i vrtiću u Gračanici, rekla je direktorka "28. juna za Balkan" Aleksandra Trifunović.

"Kao nastavak aktivne podrške našem narodu na Kosovu i Metohiji, ne samo pred međunarodnim institucijama, već i na samom terenu, realizujemo projekat Dogodine u Prizrenu. Isti podrazumeva pomoć u hrani koja je juče u poslepodnevnim časovima utovarena u vrtić Đurđevak u Gračanici, a zatim narodnoj kuhinji u Novom Brdu", kaže Trifunovićeva.

Kamion hrane poslat je uz pomoć dobrotvornog fonda "Čovekoljublje mitropolije Crnogorsko primorske".

"Veliku zahvalnost dugujemo našoj braći iz Crne Gore, koja prepoznavši ozbiljnost situacije na Kosovu, ulaže sve svoje napore da se pomoć dostavi do našeg naroda. Pomoć u medicinskoj opremi, u Solun stiže već 2. januara, a zatim odmah kreće podela Božićnih poklona", poručila je Trifunović.

Kaže da je ta humanitarna organizacija održala događaje na svakom kontinentu, podižući svest o Srpskom kulturnom nasleđu na Kosovu i Metohiji, jer je, kako ističe, ono naš dragulj i naše biće.

Rad "28. juna" podržala je i Kancelarija za Kosovo i Metohiju, a zamenica direktora Slađana Marković Stojanović tom prilikom je zahvalila humanitarnoj organizaciji na pomoći koju pružaju srpskom narodu na KiM.Ostale vesti

Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022
Žene nisu krive za nasilje koje trpe
Od januara do oktobra ove godine Policiji Kosova je prijavljeno 49 slučajeva seksualnog napada, a registrovana su i 73 slučaja seksualnog uznemiravanja. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava danas ujedno označava i početak kampanje UN Women “16 dana aktivizma” protiv rodno zasnovanog nasilja. Struka poručuje da žene moraju prepoznati i prijaviti nasilje kojem su izložene. 
  • 25.11.2022
Tri internet servisa prednjače u prikupljanju podataka o korisnicima
Stručnjaci kompanije Kasperski analizirali su podatke o servisima koji su najčešće prikupljali podatke o ponašanju na internetu i došli do zaključka da su Gugl, Meta i Critea tri servisa koji najviše prikupljaju podatke korisnika.
  • 25.11.2022
Tradicionalna jela Kosova i Metohije na Etno sajmu hrane i pića
Preko 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda iz regiona Jugoistočne Evrope učestvuje na ovogodišnjem etno sajmu, koji je održava od 24. do 27. novembra u hali 3 Beogradskog sajma. Među izlagačima tradicionalne hrane je i Danijela Simonović iz Batusa koja predstavlja tradicionalnu hranu Kosova i Metohije.
  • 25.11.2022
Srbija najlošija u regionu po siromaštvu medija, govoru mržnje
Srbija je u toku 2021. godine imala najlošiji sistem informisanja u regionu od zemalja koji su obuhvaćeni godišnjim barometarom američke nevladine organizacije Ajreks (IREX). Srbija je najlošije ocenjena u indikatorima koji ocenjuju širenje mržnje uz pomoć medija i finansiranje medija.
  • 24.11.2022