Vesti
Društvo

Stević o sankcijama SAD: Poslujem legalno

„To su stvarno sulude priče“, kazao je sinoć za KoSSev Radule Stević, vlasnik firme „Rad“ komentarišući odluku Ministarstva finansija SAD koje ga je stavilo na listu lica pod američkim sankcijama i povezalo ga sa „organizovanom kriminalnom grupom Zvonka Veselinovića“.
Stević o sankcijama SAD: Poslujem legalno
(Foto Fejsbuk@Stovarište ''Rad 028'' u Zvečanu)

Stević se u odluci ove američke institucije povezuje sa tri firme – „D.O.O Rad 028 Zvečan“ koja je registrovana u Srbiji, kao i „Rad D.O.O.“ i „Radule Stević B.I, P.T.P. Rad“ koje su registrovane na Kosovu. On kaže da ne razume zašto su njemu i njegovoj firmi uvedene sankcije i tvrdi da posluje legalno.

„Sve što sam radio, radio sam, i iza svakog svog posla stojim. Ja imam firmu registrovanu u kosovskom sistemu, plaćam redovno porez, ispravan sam i sto odsto čist“, kazao je za KoSSev Stević.

Ujedno mu, kaže, nije jasno kako su ga i zašto povezali sa Zvonkom Veselinovićem, te tvrdi da je reč o „čaršijskim pričama i da ljudi pričaju sve i svašta“.

Na pitanje da li misli da je ministarstvo finansija SAD donelo odluku o uvođenju sankcija na osnovu čaršijske priče – kaže da se sa Veselinovićem nije video već 20 godina.

„Mogu da pričaju šta god hoće, ja se sa Zvonkom Veselinovićem nisam video 20 godina i nikada nisam imao nikakve dodirne tačke sa njim, tako da su to stvarno sulude priče“, dodao je Stević.

Stević koji ima građevinsku firmu a koja je čest dobitnik tendera na severu Kosova, kaže da je samo danas imao stotinu poziva albanskih firmi sa kojima sarađuje, te da ne očekuje da će to da se promeni.

„Svi znaju ko sam i šta sam, kako radim. Iza svakog svog projekta stojim, nema nijedan moj projekat da je pogođen i da nije odrađen. S obzirom na to da znaju svi ko sam i šta sam, mislim da ova odluka neće da oteža moje poslovanje“, kazao je Stević.

Podsetimo, američko ministarstvo finansija objavilo je juče ažurirani spisak lica pod američkim sankcijama („OFAC’s SDN List„). Radi se o listi Kancelarije za kontrolu strane imovine. Među ažuriranim imenima je 16 lica, od kojih 13 sa Kosova i to poznatih ljudi, i troje iz Salvadora.

Među ovim licima se pored Stevića nalazi i biznismen iz Zvečana Siniša Nedeljković, kao i Zvonko Veselinović, njegov brat – Žarko, Milan Radoičić, ali i nekadašnji visoki zvaničnik Kosovske policije, Željko Bojić i drugi.

Takođe, uz njihova imena je i spisak od 24 firmi sa kojima se povezuju, a koje su, sa izuzetkom dve, registrovane u srpskom, odnosno kosovskom sistemu. Ostale dve registrovane su u Bugarskoj i Hrvatskoj i povezuju se sa Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem.

Za KoSSev je govorio i jedan od najpoznatijih privrednika sa severa Kosova Siniša Nedeljković, a koji se takođe od juče nalazi na listi lica koje su pod sankcijama SAD.

Kazao je da je reč o „gluposti koja ne može biti veća“.

On se takođe povezuje sa Zvonkom Veselinovićem. Međutim, i on za KoSSev tvrdi da nema nikakve veze sa njim i da ništa nisu zajedno radili, i takođe naglašava da posluje legalno. Za razliku od Stevića, Nedeljković je isto izrazio bojazan za reputaciju svog poslovanja kod dugogodišnjih mušterija, nakon vesti iz SAD.Ostale vesti

Protest zbog nepoštovanja Zakona o dvojezičnosti od strane Ministarstva spoljnih poslova Kosova

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) protestuje zbog izbacivanja srpskog jezika sa zvaničnog sajta Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore i traži od Vlade Кosova da sve institucije poštuju zakon o ravnopravnoj upotrebi jezika.

  • 07.10.2022
Policija u Gračanici: Bezbednosna situacija stabilna

Uprskos nedavnom pokušaju ubistva Srbina ispred diskoteke u Gračanici, iz lokalne Policijske stanice tvrde da je bezbednosna situacija u opštini Gračanica stabilna. Na sednici Odbora za zajednice u SO Gračanica je rečeno da je u prethodnom mesecu zabeležen povećan broj slučajeva nasilja u porodici.

  • 07.10.2022
Povodom dečije nedelje u Goraždevcu organizovan maskenbal
U dvorištu OŠ „Janko Jovićević“ u  Goraždevcu održan je maskenbal u sklopu dečje nedelje. Razni dezeni, boje i detalji krasili su maštovite kostime učesnika maskenbala koji nisu krili svoje zadovoljstvo što su deo ove manifestacije.
  • 07.10.2022
Prvi samit o inovacijama u pravosuđu: Građanin u centru

Prvi samit o inovacijama u pravosuđu na Kosovu održan je danas u organizaciji USAID-ovog Pravosudnog projekta. Značaj uvođenja inovativnih rešenja u pravosudni sistem i važnost postavljanja građana u središte ovih rešenja cilj je ovog samita.

  • 06.10.2022
PU “Danica Jaramaz”: Sva lepota jeseni na dečjim kišobranima
U sklopu obeležavanja Dečje nedelje danas je u Predškolskoj ustanovi “Danica Jazamaz” u Nemanjinoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, održana revija “Veseli kišobrani” u kojoj su učestvovali polaznici ove ustanove.
  • 06.10.2022
Rašić: Ako odluka o razmeni zemlje ne bude poništena, podnosim zahtev za razmenu puta
Predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić ukoliko odluka SO o razemni opštinskog zemljišta sa biznismenom Redžom Šošijem ne bude ukinuta, da je spreman da opštini ustupi svoj put od 20 ari, za koji tvrdi da je od strateškog značaja “za neki hektar zemlje u Gračanici, makar to bio i kamenjar”.
  • 06.10.2022