Vesti
Društvo

Stereotipi o ženama, smetnja za napredovanje

Na Kosovu i dalje postoje rodni stereotipi među stanovništvom, rezultat je ispitivanja sprovedenog od strane Programa za razvoj ujedninjenih nacija na Kosovu.
Stereotipi o ženama, smetnja za napredovanje
Dunjeta Morna i Endru Rasel (Foto Kim)

Istraživanje „Pulsa javnosti“ o učešću žena u politici i njihove prisutnosti na rukovodećim mestima, koje je uključilo 1.229 ispitanika, je pokazalo da su muškarci, u opštem smisu, bolje političke vođe od žena.

„Tradicionalna uloga žene nastavlja da živi i usredsređena je na to da određuju šta će biti uloga žene u društvu. I to je realnost percepcije“, kazala je Dunjeta Morina stručnjak za politiku i rodna pitanja.

Morina je dodala da izveštaj pokazuje da je svest o rodnoj nejednakosti mnogo manja među muškim ispitanicima.

Problem da se neke profesije smatraju isključivo muškim profesijama, a neke isključivo ženskim ne predstavlja problem sa kojim se isključivo suočava ovdašnje društvo, već je to problem globalne prirode, rekao je stalni predstavnik UNDP-a na Kosovu Endru Rasel.

„Studija pokazuje da se osobine kao što su ranjivosti, krhkost i emotivnost više pripisuju ženama a, dok se ambicioznost i odlučnost karakterišu muškarce. Ono što je na mene ostavilo utisak je to da 67% ispitanika ulogu gradonačelnika pripisuje muškarcu, a manje od 30% ženi“, kazao je Rasel.

Kao glavni faktor koji utiče na napredovanje žena u karijeri navodi se nedostatak olakšica od strane države koje bi trebalo da preduzmu više aktivnosti kako bi se žene ohrabrile.  

Projekat „Povećanje učešća žena u izgradnji mira i planiranju posle sukoba“ koji je posebno usmeren na rodna pitanja, sproveo je „Puls javnosti“ u saradnji sa Evropskom unijom i Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena.Ostale vesti

Laplje Selo: Pčelari pokrenuli mašinu za pravljenje voštanih ploča
Pčelari sa teritorije opštine Gračanica su do sada po satne osnove, uvek sa manjim ili većim procentom parafina, išli u Prištinu ili centralnu Srbiju. Mašina koju je donirala švajcarska organizacija “Helvetas” instalirana je na Poljoprivrednom fakultetu u Lapljem Selu, pa je proizvodnja kvalitetnih voštanih ploča konačno lokalizovana “na dobrobit svih”, a parafin se "nalazi na izlazu iz košnica".
  • 19.10.2020
Heroji u doba koronavirusa: Živ se čovek na sve navikne
U osmoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa” profesorka srpskog jezika i književnosti Ana Kostić govorila je o poteškoćama i prednostima nastave na daljinu. Nikola Vasić predsednik Humanitarne organizacije „Kosovsko Pomoravlje” kazao je da su od početka pademije članovi ove organizacije podelili preko dve tone pomoći u vidu namirnica, lekova i higijenskih paketa.
  • 18.10.2020
Zatvoreno nekoliko kafića u Prištini zbog kršenja mera
Zbog kršenja pandemijskih mera sinoć je zatvoreno nekoliko kafića u naselju "Ruga B" u Prištini.
  • 17.10.2020
Koliko je za kosovsko društvo prihvatljiva gej populacija?
Završava se „Nedelja ponosa“ na Kosovu, a time i poruke podrške LGBT zajednici. Za političare oni će i dalje biti tema jednom u godini, a za veći deo stanovništva ljudi koji „narušavaju porodične vrednosti“.
  • 17.10.2020
Laplje Selo: Novi zubni rendgen za stomatologiju
Rendgen kabinet stomatološke službe Doma zdravlja Gračanica u Lapljem Selu dobio je od lokalne samouprave aparat za najvažnije dijagnostičke snimke koji se najčešće prave pri prvom pregledu pacijenta kao orijentacioni. Direktorka Doma zdravlja Mirjana Dimitrijević najavila je da će savremeni ortopan unaprediti dijagnostiku lekara.
  • 16.10.2020
Gimnazija obeležava Dan škole i 107 godina postojanja
Iako je u toku pandemija koronavirusa Prištinska Gimnazija nije odustala od obeležavanja Dana škole i 107 godina postojanja. Proslava će ove godine prvi put biti održana on-lajn, kazao je za RTV Kim direktor Dejan Denić.
  • 16.10.2020