Vesti
Društvo

Stereotipi o ženama, smetnja za napredovanje

Na Kosovu i dalje postoje rodni stereotipi među stanovništvom, rezultat je ispitivanja sprovedenog od strane Programa za razvoj ujedninjenih nacija na Kosovu.
Stereotipi o ženama, smetnja za napredovanje
Dunjeta Morna i Endru Rasel (Foto Kim)

Istraživanje „Pulsa javnosti“ o učešću žena u politici i njihove prisutnosti na rukovodećim mestima, koje je uključilo 1.229 ispitanika, je pokazalo da su muškarci, u opštem smisu, bolje političke vođe od žena.

„Tradicionalna uloga žene nastavlja da živi i usredsređena je na to da određuju šta će biti uloga žene u društvu. I to je realnost percepcije“, kazala je Dunjeta Morina stručnjak za politiku i rodna pitanja.

Morina je dodala da izveštaj pokazuje da je svest o rodnoj nejednakosti mnogo manja među muškim ispitanicima.

Problem da se neke profesije smatraju isključivo muškim profesijama, a neke isključivo ženskim ne predstavlja problem sa kojim se isključivo suočava ovdašnje društvo, već je to problem globalne prirode, rekao je stalni predstavnik UNDP-a na Kosovu Endru Rasel.

„Studija pokazuje da se osobine kao što su ranjivosti, krhkost i emotivnost više pripisuju ženama a, dok se ambicioznost i odlučnost karakterišu muškarce. Ono što je na mene ostavilo utisak je to da 67% ispitanika ulogu gradonačelnika pripisuje muškarcu, a manje od 30% ženi“, kazao je Rasel.

Kao glavni faktor koji utiče na napredovanje žena u karijeri navodi se nedostatak olakšica od strane države koje bi trebalo da preduzmu više aktivnosti kako bi se žene ohrabrile.  

Projekat „Povećanje učešća žena u izgradnji mira i planiranju posle sukoba“ koji je posebno usmeren na rodna pitanja, sproveo je „Puls javnosti“ u saradnji sa Evropskom unijom i Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena.Ostale vesti

Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021