Vesti
Društvo

Staro Gracko: Između teške prošlosti i neizvesne budućnosti

Na zidu škole "Braća Aksić" u Starom Gracku i dalje stoji oskrnavljena spomen ploča ubijenim žeteocima. Niko je još uvek nije obnovio, niti su pronađeni počinioci zločina. Enterijer objekta u kome se obrazuje 15 srpskih đaka nedavno je renoviran.
Staro Gracko: Između teške prošlosti i neizvesne budućnosti
Spomen obeležje ubijenim žeteocima (Foto Kim)

U poslednjih nekoliko godina ovu školu je napustilo tridesetak učenika. Odselili su se zajedno sa svojim roditeljima, pa je selo, od nekadašnjih 550 stanovnika, spalo na manje od 200. U školi "Braća Aksić" u ovom selu, koja je istureno odeljenje lipljanske škole, kombinovanu nastavu pohađa samo petnaest učenika.

"Funkcionišemo u skladu sa uslovima. Da se radi mora, decu moramo da obrazujemo, decu moramo da vaspitavamo. To je naša osnovna dužnost. Pokušavamo da stvorimo optimalne uslove za obrazovanje naše dece", ističe direktor škole Bratislav Đedović.

Uvođenjem centralnog grejanja, renoviranjem podova i izgradnjom toaleta uslovi za rad su postali znatno bolji. Radove je finansiralo Ministarstvo za zajednice i povratak.

Ministar Dalibor Jevtić zna da je veliki broj Srba napustio ovo selo, ali smatra da treba podržati one koji su opstali, uprkos tragediji koja je zadesila Staro Gracko.

"Oni koji su ovde opstali, jasno su rekli da žele da žive ovde. Time što obnavljamo ovu školu, time što smo poboljšali uslove za rad ove dece i Starog Gracka, mi se bukvalno borimo za budućnost i njihov opstanak", kaže Jevtić.

Po svemu sudeći, opstanak nije nimalo lak.

"Teško sa ovakvim životom. Omladine ima, ali ne rade nigde, sede kući. Da rađaju decu ne mogu jer nemaju uslova da ih izdržavaju, tako da nema dobroga", kaže Verica Vlašić koja ne veruje da će njeni potomci ostati u Starom Gracku.

"Mi smo prošli kako smo prošli, nama je bilo i lepih dana i loših dana, a za njih, teško", zaključuje Verica.

U Starom Gracku se poslednjih godina prodalo dosta srpske imovine. Prodavale su se njive, ali i kuće. Odlazile su čitave porodice, pa se smanjivao i broj dece u školi.

"Odselili su se, ranije ih je bilo puno. Bilo ih je oko četrdeset", kaže Slađana Šabić koja je došla po svog unuka u školu.

Ipak, u Starom Gracku ima i onih koji pozitivnije gledaju na budućnost.

"Kao i svi, nadamo se boljem sutra. Bolje sutra znači posao, putevi, škole, da imaju deca gde da se školuju, da se leče", kaže Gordana Radović.

"Imamo mnogo lep život u Starom Gracku iako smo u okruženju. Mi se nadamo boljem i čekamo da bude još bolje, a to će doneti ministar", uverena je Gorica Matović.

Ministar Jevitć je pre posete školi položio venac ispod spomen obeležja za četrnaest mučki ubijenih Srba na žetvi 23. jula 1999. godine. Tabla koja podseća na taj zločin polomljena je septembra prošle godine. Ni ubice žetelaca ni oni koji su im oskrnavili spomen obeležje nisu pronađeni.Ostale vesti

Obuka za konobare, prilika za posao

Turistička organizacija Gračanice, po drugi put, organizuje obuku za konobare. Priliku da nauče kako da ugoste mušterije u gračaničkim restoranima imaju nezaposleni mladi ljudi, ali i oni koji su se već oprobali u ovom poslu.

  • 30.09.2020
KM: Obustava rušenja lokala do daljeg
Rušenje ilegalno izgrađenih objekata u Kosovskoj Mitrovici obustavlja se do daljeg, obavestila je danas na javnoj raspravi vlasnike i korisnike lokala glavna izvršna službenica opštine Severna Mitrovica Adrijana Hodžić. Ukoliko danas ne bude održana sednica i na njoj doneta odluka o stopiranju rušenja lokala na dve godine, građani, vlasnici i korisnici istih, za sutra najavljuju nove poteze, bez preciziranja o kakvim se tačno koracima radi.
  • 30.09.2020
Naim Ćeljaj novi ombudsman Kosova

Narednih pet godina Naim Ćeljaj obavljaće dužnost ombudspersona Kosova.

  • 29.09.2020
Porodice u staroj školi u Gračanici tri dana bez struje
U staroj školi u Gračanici dve porodice od subote nemaju struju. Do kvara je došlo nakon lošeg vremena, kada su kablovi pokidani. Stanarka Jelena Stanojević ističe da je ekipa Keds-a danas izašla na teren, ali da kvar nije rešen.
  • 28.09.2020
Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020