Vesti
Društvo

Staro Gracko: Između teške prošlosti i neizvesne budućnosti

Na zidu škole "Braća Aksić" u Starom Gracku i dalje stoji oskrnavljena spomen ploča ubijenim žeteocima. Niko je još uvek nije obnovio, niti su pronađeni počinioci zločina. Enterijer objekta u kome se obrazuje 15 srpskih đaka nedavno je renoviran.
Staro Gracko: Između teške prošlosti i neizvesne budućnosti
Spomen obeležje ubijenim žeteocima (Foto Kim)

U poslednjih nekoliko godina ovu školu je napustilo tridesetak učenika. Odselili su se zajedno sa svojim roditeljima, pa je selo, od nekadašnjih 550 stanovnika, spalo na manje od 200. U školi "Braća Aksić" u ovom selu, koja je istureno odeljenje lipljanske škole, kombinovanu nastavu pohađa samo petnaest učenika.

"Funkcionišemo u skladu sa uslovima. Da se radi mora, decu moramo da obrazujemo, decu moramo da vaspitavamo. To je naša osnovna dužnost. Pokušavamo da stvorimo optimalne uslove za obrazovanje naše dece", ističe direktor škole Bratislav Đedović.

Uvođenjem centralnog grejanja, renoviranjem podova i izgradnjom toaleta uslovi za rad su postali znatno bolji. Radove je finansiralo Ministarstvo za zajednice i povratak.

Ministar Dalibor Jevtić zna da je veliki broj Srba napustio ovo selo, ali smatra da treba podržati one koji su opstali, uprkos tragediji koja je zadesila Staro Gracko.

"Oni koji su ovde opstali, jasno su rekli da žele da žive ovde. Time što obnavljamo ovu školu, time što smo poboljšali uslove za rad ove dece i Starog Gracka, mi se bukvalno borimo za budućnost i njihov opstanak", kaže Jevtić.

Po svemu sudeći, opstanak nije nimalo lak.

"Teško sa ovakvim životom. Omladine ima, ali ne rade nigde, sede kući. Da rađaju decu ne mogu jer nemaju uslova da ih izdržavaju, tako da nema dobroga", kaže Verica Vlašić koja ne veruje da će njeni potomci ostati u Starom Gracku.

"Mi smo prošli kako smo prošli, nama je bilo i lepih dana i loših dana, a za njih, teško", zaključuje Verica.

U Starom Gracku se poslednjih godina prodalo dosta srpske imovine. Prodavale su se njive, ali i kuće. Odlazile su čitave porodice, pa se smanjivao i broj dece u školi.

"Odselili su se, ranije ih je bilo puno. Bilo ih je oko četrdeset", kaže Slađana Šabić koja je došla po svog unuka u školu.

Ipak, u Starom Gracku ima i onih koji pozitivnije gledaju na budućnost.

"Kao i svi, nadamo se boljem sutra. Bolje sutra znači posao, putevi, škole, da imaju deca gde da se školuju, da se leče", kaže Gordana Radović.

"Imamo mnogo lep život u Starom Gracku iako smo u okruženju. Mi se nadamo boljem i čekamo da bude još bolje, a to će doneti ministar", uverena je Gorica Matović.

Ministar Jevitć je pre posete školi položio venac ispod spomen obeležja za četrnaest mučki ubijenih Srba na žetvi 23. jula 1999. godine. Tabla koja podseća na taj zločin polomljena je septembra prošle godine. Ni ubice žetelaca ni oni koji su im oskrnavili spomen obeležje nisu pronađeni.Ostale vesti

Protest u Beogradu sedmo veče zaredom
Nekoliko stotina demonstranata okupljeno je ispred Doma Skupštine Srbije, upadljivo manje nego prethodnih dana, javlja reporter N1. Lider "Dosta je bilo" Saša Radulović i poslanik u prošlom sazivu Skupštine Srđan Nogo istakli su svoje zahteve, preostali deo demonstranata nije se odredio prema predlozima te dve grupacije.
  • 13.07.2020
Dr Lazić: Komunikacija sa medijima može biti i bolja
Izjavu dr Rade Trajković da je za neobaveštenost građana o epidemiološkoj situaciji u Gračanici indirektno odgovoran potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić „koji je postavio lekare i direktore u zdravstvenim institucijama“, direktor KBC-a dr Bratislav Lazić smatra tendencioznom, paušalnom i zlonamernom. On je obećao da će se truditi da saradnja sa medijima bude bolja.
  • 13.07.2020
Policija će početi sa kažnjavanjem zbog nepoštovanja mera zaštite
Generalni direktor Kosovske policije Rašit Ćaljaj najavio je preduzimanje kaznenih mera protiv građana koji se ne pridržavaju mera zaštite od koronavirusa.
  • 13.07.2020
“Heroji u doba koronavirusa”: Svako da učini po malo
Ne bih sebe svrastala u heroje, ali mi smo odradili zaista veliki posao. Kad bi svako imao priliku da učini makar deo od onoga što smo odradili, mislim da bismo imali velikih rezultata, rekla je u emisji “Heroji u doba koronavirusa” menadžerka "Poslovnog centra Zvečan" Jelena Savić. Ja sebe ne vidim kao heroja, nisam ništa posebno uradila, osim onoga što mi je bilo u opisu posla, nadovezala se u istom programu direktorka NVO “Žensko pravo” Tijana Simić Lavali.
  • 13.07.2020
Protesti peto veče zaredom
Oko 19 sati počela je protestna šetnja u Novom Sadu, a namera učesnika protesta je da blokiraju policijsku stanicu u Radničkoj ulici, objavila je Agencija Beta. U Beogradu ispred Narodne skupštine i u Pionirskom parku okupilo se nekoliko stotina ljudi, javlja agencija Fonet. Protest se održava i ispred Skupštine grada u Nišu.
  • 11.07.2020
Pomoć Eparhije diseldorfsko-nemačke za ambulantu u Prizrenu
Eparhija diseldorfsko-nemačka u periodu od 7. do 19. aprila sakupila je 23.000 evra, a ta suma je između ostalog iskorišćena za kupovinu medicinske opreme koja će biti data na korišćenje ambulanti u Prizrenu.
  • 11.07.2020