Vesti
Društvo

Stanojević: 450 srpskih porodica želi da se vrati u Đakovicu

Predsednik Udruženja raseljenih Srba iz Đakovice Đokica Stanojević, izjavio je da već 20 godina Srbi organizovano podnose zahtev OEBS-u i UNMIK-u za povratak 450 porodica u taj grad, ali da nema odgovora, prenosi Tanjug. 

Stanojević: 450 srpskih porodica želi da se vrati u Đakovicu
Đokica Stanojević (Foto Vesti onlajn)

Stanojević je za Kosovo onlajn rekao da im je ponuđeno da se vrate u Đakovicu, u šatore na šest meseci i da to bude kraj i početak, a da su oni zahtevali da se vrate u svoje kuće.

On je ukazao da povratnici na Kosovo sve teže odolevaju svakodnevnim pritiscima, a da je poslednji primer nedavni povratak Dragice Gašić u Đakovicu.

"Dragica Gašić, izuzetno hrabra i poštena žena koju sada, na žalost, pokušavaju, na neki način, da etiketiraju, sanjala je da se vrati u svoj stan", rekao je Stanojević.

On je naveo da je od 150 stanova koji su bili predmet sudskog procesa samo njoj vraćen stan i ukazao da je podrška Dragici Gašić važna jer bi otvorila put drugim srpskim porodicama koje žele da se vrate na svoja ognjišta.

"Njoj treba dati podršku da opstane i na taj način omogući da i se i ostali Srbi vrate u svoj grad. Slomiti Dragicu Gašić znači zatvoriti vrata za sva vremena", rekao je Stanojević.

On je naglasio da multietnička Đakovica i multietničko Kosovo treba da živi i ukazao da bez Srba i bez multietničkog sastava u svim gradovima i selima nema budućnosti.

Dragicu Gašić, koja se vratila u stan u Đakovici, susedi Albanci žele da proteraju iz tog grada, a 11 đakovačkih nevladinih organizacija podnelo je peticiju u kojoj traže da se ona iseli.Ostale vesti

Šeholi ponovo izabran za direktora IAMN
U Prištini je danas održana skupština Instituta za afirmaciju međuetnickih odnosa (IAMN), na kojoj je izabran novi bord ove organizacije. Za predsednika borda je izabran Miljazim Gaši, a za potpresednika Vladimir Živković, potvrdio je za RTV Kim Fatmir Šeholi.
  • 19.10.2021
Matica srpska i Prizrenska bogoslovija na „Pijaci knjiga“; Zbog velikog interesovanja sajam produžen do ponedeljka
U okviru „Pijace knjiga“ u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, sutra će se, od 18 časova, predstaviti Prizrenska bogoslovija. Organizator je, zbog velikog interesovanja, ali i kasnijeg prijavljivanja izdavača, odlučio da trajanje sajma produži do ponedeljka 25. oktobra, pa će u četvrtak 21. oktobra, svoja izdanja predstaviti i Matica srpska iz Novog Sada.
  • 19.10.2021
Zoran Đorđević još uvek čeka izgradnju kuće
Zoran Đorđević kome je u martu srušena kuća još uvek čeka ispunjenje obećanja lokalnih vlasti - da otpočnu gradnju nove. Zoran se sada brine kako će prezimiti zimu u letnjoj kuhinji u kojoj boravi sa teško obolelom suprugom.
  • 19.10.2021
Kosovska Mitrovica: Poskupela taksi usluga
Taksi usluga u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu skuplja je za 50 dinara.
  • 18.10.2021
OG: Dezinfikovane školske i predškolske ustanove

Opština Gračanica izvršila je danas dezinfekciju školskih ustanova u kojima se juče odvijao izborni proces.

  • 18.10.2021
Škole u kojima se glasa sutra neće raditi

Škole u srpskim sredinama na centralnom Kosovu u kojima se obavlja glasanje na kosovskim lokalnim izborima, sutra neće raditi.

  • 17.10.2021