Vesti
Društvo

Stanojević: 450 srpskih porodica želi da se vrati u Đakovicu

Predsednik Udruženja raseljenih Srba iz Đakovice Đokica Stanojević, izjavio je da već 20 godina Srbi organizovano podnose zahtev OEBS-u i UNMIK-u za povratak 450 porodica u taj grad, ali da nema odgovora, prenosi Tanjug. 

Stanojević: 450 srpskih porodica želi da se vrati u Đakovicu
Đokica Stanojević (Foto Vesti onlajn)

Stanojević je za Kosovo onlajn rekao da im je ponuđeno da se vrate u Đakovicu, u šatore na šest meseci i da to bude kraj i početak, a da su oni zahtevali da se vrate u svoje kuće.

On je ukazao da povratnici na Kosovo sve teže odolevaju svakodnevnim pritiscima, a da je poslednji primer nedavni povratak Dragice Gašić u Đakovicu.

"Dragica Gašić, izuzetno hrabra i poštena žena koju sada, na žalost, pokušavaju, na neki način, da etiketiraju, sanjala je da se vrati u svoj stan", rekao je Stanojević.

On je naveo da je od 150 stanova koji su bili predmet sudskog procesa samo njoj vraćen stan i ukazao da je podrška Dragici Gašić važna jer bi otvorila put drugim srpskim porodicama koje žele da se vrate na svoja ognjišta.

"Njoj treba dati podršku da opstane i na taj način omogući da i se i ostali Srbi vrate u svoj grad. Slomiti Dragicu Gašić znači zatvoriti vrata za sva vremena", rekao je Stanojević.

On je naglasio da multietnička Đakovica i multietničko Kosovo treba da živi i ukazao da bez Srba i bez multietničkog sastava u svim gradovima i selima nema budućnosti.

Dragicu Gašić, koja se vratila u stan u Đakovici, susedi Albanci žele da proteraju iz tog grada, a 11 đakovačkih nevladinih organizacija podnelo je peticiju u kojoj traže da se ona iseli.Ostale vesti

Patrijarh apelovao na one koji imaju moć da razumeju da Srbi imaju pravo da žive u miru

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije je večeras u Beogradu apelovao „na one koji imaju silu i moć“ da razumeju da i Srbi na Kosovu imaju pravo da žive u miru.

  • 31.05.2023
Vladika Teodosije u Orahovcu: Crkva je uz svoj narod

Vladika raško-prizrenski Teodosije stigao je u Orahovac kako bi pružio podršku meštanima, u danima kada se suočavaju sa novim provokacijama i tenzijom povodom celokupne situacije na Kosovu.

  • 31.05.2023
Porfirije: Srbi na Kosovu imaju pravo da na svojoj zemlji žive u miru sa drugima
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije izjavio je da je srpski narod na Kosovu ima i potrebu i pravo da živi na svojoj zemlji u miru i međusobnom razumevanju sa drugima.
  • 30.05.2023
SPC: Patrijarh Porfirije uputio podršku srpskom narodu na Kosovu
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uputio je večeras "snažnu poruku podrške" srpskom narodu na Kosovu, posle molebana u hramu Svetog Save na Vračaru.
  • 29.05.2023
Vladika Teodosije u Zvečanu služio moleban

Vladika raško-prizrenski Teodosije služio moleban za mir u crkvi Svetog Đorđa u Zvečanu, a potom u porti razgovarao sa narodom.

  • 29.05.2023
Zubin Potok: Meštani se razišli, novo okupljanje sutra
Meštani Zubinog Potoka koji su bili okupljeni ispred lokalne samouprave u ovom mestu su se razišli, potvrdio je za Kim radio predsednik GI "Za Zubin Potok" Milija Biševac.
  • 29.05.2023