Vesti
Društvo

Šta tera mlade da odlaze sa sela?

Odlazak mladih sa sela je problem koji traje već nekoliko decenija. Gradovi su sve puniji, a razloga zbog kojih omladina odlazi u grad ima mnogo: studiranje, zaposlenje, bogatiji kulturno-umetnički život…
 • 22.04.2022
 • 12:18 h
 • Društvo
 • izvor: Radio Goraždevac, Jovana Zdravković
 • komentara:
 • pregleda: 613
Šta tera mlade da odlaze sa sela?
Goraždevac (Foto Radio Goraždevac)

Kada završe srednju školu mladi iz Goraždevca uglavnom odlaze na studiје u severnu Mitrovicu ili centralnu Srbiju. Međutim, u poslednjih nekoliko godina, nisu retki ni oni koji ipak ne žele da nastave školovanje ali se odluče da odu u veći grad gde se lakše dolazi do posla.

Mladi iz Goraždevca se uglavnom žale da u selu nema posla. Nema ni mesta gde bi provodili slobodno vreme i izlazili. Često u šali kažu da dan nekako i prođe, ali kada padne mrak počinje da vlada dosada koja je postala svakodnevnica života u Goraždevcu, a koja često prelazi i u blagu depresiju.

U Goraždevcu postoji samo jedan kafić koji je glavno mesto okupljanja mladih. Oni na tom mestu provode najviše vremena. Ipak, na svakom koraku vidi se nezadovoljstvo i neispunjenost mladih koji su ostali ovde. Prema njihovim rečima sve je postalo previše monotono i dosadno. Sa druge strane, među mladima ne postoji nikakva inicijativa da se tako nešto promeni. Ohrabruje jedino činjenica da se grupa tinejdžera okupila i počela da trenira fudbal. Oko njih su okupljene sve mlađe generacije. Nije retkost ni izlet do Gračanice ili Velike Hoče gde se odigra po neka partija fudbala.

Mladi u Goraždevcu dele sudbinu svojih vršnjaka u drugim manjim sredinama gde živi srpska zajednica. Ograničeno kretanje, nedostatak komunikacije sa drugim zajednicama i gotovo potpuno nepostojanje mogućnosti druženja i izlazaka pored nedostatka posla, znatno utiče na utiče i na njihovu odluku da odu.

Za razliku od, na primer, njihovih vršnjaka u centralnoj Srbiji ili nekoj većoj sredini ovde nema noćnIh izlazaka, žurki, redovnog odlaska na sportske događaje, na utakmice, odlazak u pozorište ili bioskop.

Ipak, bez obzira na to što je u ovakvim mestima skoro svaki dan isti, svaki je nalik na prethodni, postoje i mladi koji su odlučni da ostanu da žive na selu, da tu osnuju svoju porodicu, izgrade sebi dom i okruženje u kome će živeti.Ostale vesti

Na Kosovu Dan žalosti zbog žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji

Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je sredu danom žalosti zbog žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji.

 • 08.02.2023
Urednici KoSSev portala uručen orden viteza Nacionalnog reda za zasluge
Urednici KoSSev portala Tatjani Lazarević je večeras u rezidenciji Francuske ambasade u Prištini uručen orden viteza Nacionalnog reda za zasluge.
 • 07.02.2023
Z. Potok: Kako je pravni tehničar angažovan kao spremačica u vrtiću ostao bez posla i objašnjenja

V.K. (38, ime poznato redakciji) je pet godina radila na određeno vreme kao spremačica u Predškolskoj ustanovi (PU) „Naše dete“ u Zubinom Potoku, iako je po struci pravni tehničar. Njen poslodavac je bila Opština Zubin Potok sa kojom je imala sklopljen ugovor o stručnom usavršavanju. Isti je produžavan na šest meseci i, kako je navedeno, zaključivan je „radi stručnog usavršavanja i sticanja posebnih znanja i sposobnosti za rad u struci na mestu viši referent za administrativne poslove mesnih zajednica i mesnih kancelarija u MK Zupče“. Ugovor je raskinut još 2018. godine, a V.K. je i dalje bez objašnjenja i posla.

 • 07.02.2023
Sovrlić: Neki mediji stalno šire dezinformacije

"Nažalost, imamo mnogo zagađenog javnog prostora, dok se u pojedinim medijima bliskim vlastima svakodnevno šire dezinformacije", rekla je novinarka N1 Sanja Sovrlić, ukazujući da je javni prostor donekle i vulgaran zbog rečnika koji se koristi u medijima.

 • 07.02.2023
Očišćen mural Novaku Đokoviću

Mural najboljem svetskom teniseru Novaku Đokoviću u Orahovcu koji je noćas prekriven belom bojom očišćen je tokom prepodneva.

 • 07.02.2023
Osmeh na dar: Širimo osmehe i motivišemo ljude da posete Kosovo

Humanitarna organizacija „Osmeh na dar“ funkcioniše već sedamnaest godina. "Imamo dva cilja, jedan je da ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji osete da nisu zaboravljeni, a drugi da oni koji nisu nikada posetili KiM dođu i osete kako narod ovde zaista živi i nose ih u srcu tokom cele godine", rekli su u podkastu Radio Goraždevca Marko Lazarević i Aleksandar Trifunović.

 • 06.02.2023