Vesti
Društvo

Šta tera mlade da odlaze sa sela?

Odlazak mladih sa sela je problem koji traje već nekoliko decenija. Gradovi su sve puniji, a razloga zbog kojih omladina odlazi u grad ima mnogo: studiranje, zaposlenje, bogatiji kulturno-umetnički život…
 • 22.04.2022
 • 12:18 h
 • Društvo
 • izvor: Radio Goraždevac, Jovana Zdravković
 • komentara:
 • pregleda: 449
Šta tera mlade da odlaze sa sela?
Goraždevac (Foto Radio Goraždevac)

Kada završe srednju školu mladi iz Goraždevca uglavnom odlaze na studiје u severnu Mitrovicu ili centralnu Srbiju. Međutim, u poslednjih nekoliko godina, nisu retki ni oni koji ipak ne žele da nastave školovanje ali se odluče da odu u veći grad gde se lakše dolazi do posla.

Mladi iz Goraždevca se uglavnom žale da u selu nema posla. Nema ni mesta gde bi provodili slobodno vreme i izlazili. Često u šali kažu da dan nekako i prođe, ali kada padne mrak počinje da vlada dosada koja je postala svakodnevnica života u Goraždevcu, a koja često prelazi i u blagu depresiju.

U Goraždevcu postoji samo jedan kafić koji je glavno mesto okupljanja mladih. Oni na tom mestu provode najviše vremena. Ipak, na svakom koraku vidi se nezadovoljstvo i neispunjenost mladih koji su ostali ovde. Prema njihovim rečima sve je postalo previše monotono i dosadno. Sa druge strane, među mladima ne postoji nikakva inicijativa da se tako nešto promeni. Ohrabruje jedino činjenica da se grupa tinejdžera okupila i počela da trenira fudbal. Oko njih su okupljene sve mlađe generacije. Nije retkost ni izlet do Gračanice ili Velike Hoče gde se odigra po neka partija fudbala.

Mladi u Goraždevcu dele sudbinu svojih vršnjaka u drugim manjim sredinama gde živi srpska zajednica. Ograničeno kretanje, nedostatak komunikacije sa drugim zajednicama i gotovo potpuno nepostojanje mogućnosti druženja i izlazaka pored nedostatka posla, znatno utiče na utiče i na njihovu odluku da odu.

Za razliku od, na primer, njihovih vršnjaka u centralnoj Srbiji ili nekoj većoj sredini ovde nema noćnIh izlazaka, žurki, redovnog odlaska na sportske događaje, na utakmice, odlazak u pozorište ili bioskop.

Ipak, bez obzira na to što je u ovakvim mestima skoro svaki dan isti, svaki je nalik na prethodni, postoje i mladi koji su odlučni da ostanu da žive na selu, da tu osnuju svoju porodicu, izgrade sebi dom i okruženje u kome će živeti.Ostale vesti

Osmaci polažu kombinovani test
Budući srednjoškolci su testom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature, juče su polagali test iz matematike, a danas polažu kombinovani test.
 • 28.06.2022
Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
 • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
 • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
 • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
 • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
 • 28.06.2022