Vesti
Društvo

Šta se gradi u Lapljem Selu?

U centru Lapljeg Sela, preko puta dečjeg obdaništa "Đurđevak", gotovo preko noći je "niklo" neobeleženo gradilište. Meštani, ali ni predstavnik sela Slaviša Todić, nisu upućeni u detalje projekta.
Šta se gradi u Lapljem Selu?
Gradilište u Lapljem Selu (Foto Kim)

Ekipa RTV Kim je danas zatekla radnike na gradilištu koje nije označeno imenom investitora niti izvođača radova.

Meštani sa sa kojima smo razgovarali nisu znali šta se tačno dešava, ko gradi i šta gradi.

"Ne znam šta se gradi. Počeli su sa radovima pre par dana, juče su počeli da grade temelj, ali ne znam šta će biti", kazala je Jasmina.

"Ne znam, nemam pojma šta se gradi. Krenuo sam da platim račune i sada sam video ovo gradilište", rekao je Svetozar Karadžić.

"Živim malo dalje od gradilišta, ne znam šta se pravi i zida", naveo je Branislav. Kao i Jasmina i Svetozar, i on je iz Lapljeg Sela.

Poput slučajnih prolaznika koje je naša ekipa zaustavila, ni predstavnik sela Slaviša Todić nije imao tačna saznanja o čemu se radi. Kako sam kaže, ne zna detalje, za koga se gradi, šta se tačno gradi, kao ni kolika je vrednost radova.

"Po nekim informacijama koje sam mogao usput da prikupim, gradi se stambena zgrada sa lokalima. Tačne podatke nemamo. Ovo nije naša, već inicijativa Opštine Gračanica. Retke sastanke imamo sa predstavnicama Opštine, a i na sastancima koje smo imali - nije bilo reči da će se išta graditi u Lapljem Selu", kazao je Todić.

On je dodao da meštani i dalje muku muče sa nesnosnim smradom koji dopire iz obližnje reke Gračanke.

I dok na jednoj strani sela niču nove zgrade, na drugoj je potpuno zapušteno dvorište renoviranog Doma kulture u Lapljem Selu.

Zelene površine se povremeno održavaju, kazao je Todić.

"Zbog zabrane okupljanja i trenutne epidemiološke situacije sa koronavirusom, nismo u mogućnosti da organizujemo kulturne događaje. Inače, Dom kulture je u funkciji, uporedo funkcionišu Biblioteka, Pošta, Dečje lutkarsko pozorište... u njemu održavamo sastanke sa meštanima. Što se tiče zelene površine koja je trenutno zapuštena, to je trenutno tako. One se svakako održavaju, ali nije u prioritetu Opštine da se bavi samo tim Domom kulture, ipak smatra da i ljudi koji u njemu rade treba da ga održavaju. Krivicu ne možemo da tražimo samo u drugima”, rekao je on.

Redakcija RTV Kim je pokušala da sazna više o gradilištu u Lapljem Selu i objektu koji se gradi na mestu nekadašnjeg igrališta za decu od nadležnih iz Opštine Gračanica. Nakon više mejlova i poziva upućenih direktorki Odeljenja za planiranje, urbanizam i zaštitu životne sredine u ovoj lokalnoj samoupravi Mirjani Stanojević, do objavljivanja ove vesti nismo dobili odgovor na postavljena pitanja.

Podsetimo, Odeljenje za urbanizam Opštine Gračanica je danas raspisalo javni poziv za socijalnu kartu stanovanja, odnosno za prikupljanje zahteva za stambeno zbrinjavanje i izgradnju novih stambenih objekata.Ostale vesti

Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022
Četvrt veka Katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta PU

Katedra za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležila je danas prigodnim programom 25 godina postojanja.

  • 19.05.2022
Predstavljena Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu

Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu koja je nastala u saradnji NVO Nova duštvena inicijativa, Open Data Kosovo i Alternativa predstavljena je sinoć u hotelu Emerald u Čaglavici.

  • 19.05.2022