Vesti
Društvo

Šta radi Krizni štab?

Na centralnom Kosovu nedavno je formiran Krizni štab za pomoć građanima tokom borbe sa koronavirusom.
Šta radi Krizni štab?
Volonteri u posetim starijim sugrađanima (Foto Opština Gračanica)

U Krizni štab su uključene tri lokalne samouprave - Skupština grada Priština, opštine Kosovo Polje i Lipljan koje na Kosovu rade po sistemu Republike Srbije.

Po rečima jednog od predstavnika Kriznog štaba Ljubinka Karadžića, inače predsednika Privremenog organa Prištine, štab se bavi zaštitnim merama za sprečavanje širenja koronavirusa.

„Uključeni su i volonteri koji pomažu u skladu sa uputstvima Vlade Republike Srbije. Pomažu osobama starijim od 65 godina, kojima se preporučuje da ne napuštaju svoje domove. Volonteri ih obilaze ovih dana da bi mogli da im nabave potrebnu hranu, lekove i ostalo“, rekao je Karadžić za RTV Kim.

Za svaku vrstu pomoći građani, posebno stariji, mogu se obratiti ovom Kriznom štabu pozivom na telefone 038 64044 i 049342351.

„Mi smo objavili brojeve telefona i svaka osoba starija od 65 godina može da se javi, ako joj treba neka vrsta usluge. Te brojeve su naši volonteri podelili svakom domaćinstvu za koje imamo saznanja da nema mladih članova koji bi mogli da se kreću i da nabave potrebne namirnice“, kazao je Karadžić.Ostale vesti

Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu osuđuju postupak portala „Gazeta Sinjali“ koji je objavio spisak sa imenima 210 Srba, Roma i Goranaca iz pet opština sa područja Kosova kojima je naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od koronavirusa, i traže da se ti podaci hitno uklone sa interneta.
  • 04.04.2020
Meštani Gračanice i okolnih sela bez vode
Usled kvara na vodovodnoj mreži, meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca ostali su bez vode. Vladica Trajković, direktor odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da su ekipe na terenu i da se očekuje otklanjanje kvara.
  • 03.04.2020
Do srpskih opština nije stigla međunarodna pomoć
Velika novčana pomoć prethodnih dana stigla je kao podrška Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Samo EU je za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini donirala 5 miliona evra, dok SAD pomažu Kosovo sa 1,1 milion dolara. Istovremeno, novac i drugu pomoć dodeljuju i organizacije UN-a, ali i ambasada Velike Britanije. Zvaničnici u opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra, za RTV Kim tvrde da ništa od te pomoći nije stiglo do Srba.
  • 03.04.2020
KM: Bahtiri i Rakić na Ibarskom mostu sa komandantom Kfora
Gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice sastali su se sinoć na glavnom mostu sa komandantom Kfor-a, general-majorom Mikeleom Risijem. S obzirom na to da je za deo medija, događaj prethodno bio nenajavljen, nije poznat razlog susreta na mostu, a što je inače do sada bila vrlo retka praksa. 
  • 02.04.2020
Gračanica: Meštani se pridržavaju mera
Od kako je kosovska Vlada donela odluku o zabrani kretanja meštani opštine Gračanica se trude da je poštuju i ne izlaze za vreme policijskog časa. Portparol kosovske policije za region Prištine Baki Keljani kazao je za RTV Kim da je do sada zbog nepoštovanja ove odluke privedeno pet lica. U Gračanici nije bilo privođenja.
  • 02.04.2020
Od ponoći iz Srbije stiglo 16 kamiona sa robom

U prvih 12 sati od uklanjanja takse, na Kosovo je ušlo 16 kamiona sa robom iz centralne Srbije, izjavio je portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci.

  • 01.04.2020