Vesti
Društvo

Šta je omelo ekskurziju studenata iz Beograda

Više kosovskih medija je sinoć izvestilo da se 15 studenata iz Beograda otrovalo hranom tokom posete Kosovu. Profesor Miloš Ković, jedan od vođa puta, kaže da su svi studenti dobro i da je, najverovatnije, u pitanju bio virus.
Šta je omelo ekskurziju studenata iz Beograda
Sveti Arhangeli kod Prizrena (Foto arhiva Kim)

Na ekskurziju su krenuli studenti Filozofskog fakulteta iz Beograda. Studente su vodili profesori Maja Nikolić i Miloš Ković.

„Kada smo stigli u Prizren, kod studenata su primećeni dijareja, povraćanje i drhtavica. Pošto su bili loše, morali smo da ih odvedemo u bolnicu u Prizrenu. Otišlo je njih 15 iz grupe od 49 studenata. Primljeni smo krajnje profesionalno od strane medicinskog osoblja. Došao je i direktor bolnice, zatim zamenik direktora policije za Prizren, bio je i jedan gospodin iz sanitarne inspekcije i gospođa iz Instuta za javno zdravlje iz Prištine“, naveo je za RTV Kim profesor Ković i dodao da su u Prizrenu urađene određene medicinske analize čiji se rezultati očekuju tokom današnjeg dana.

On naglašava da je među pregledanim studentima bilo i onih koji nisu jeli ni u Gračanici ni u Prizrenu.

„Te studentiknje su imale iste simptome. To govori da je isključeno da je došlo to trovanja u Gračanici i Prizrenu, to sve najviše liči na virus“, jasan je profesor koji ističe da su svi studenti dobro.

Sinoć su u albanskim medijima počele da se pojavljuju vesti u kojim se navodi da su se srpski studenti otrovali jer su jeli ćevape u Gračanici i kolače u jednoj poslastičarnici u Prizrenu.

Profesor Ković smatra da kosovski mediji, na osnovu stava glavnog sanitarnog inspektor Kosova, pokušavaju da politički kapitalizuju ceo slučaj.

„Dobili smo informaciju iz bolnice u Prizrenu da je bilo 15 studenta sa Fakulteta istorije u Beogradu koji su bili otrovani i hospitalizovani u prizrenskoj bolnici. Na osnovu toga, sanitarna inspekcija je preduzela mere da proveri i konstatuje šta je dovelo do trovanja. Mi smo obišli četriri lokacije gde su se studenti hranili, uzeli smo uzorke i briseve i završili sa procedurom verifikacije higijenske ispravnosti prostorija, tako da smo doneli rešenje o privremenoj obustavi rada dok ne verifikujemo sve te uzorke i podatke. Za sada još nemamo tačne podatke kada će rezultati koji su poslati u Institut za javno zdravlje biti gotovi“, rekao je za RTV Kim glavni sanitarni inspektor Kosova Ibrahim Trešnjaku i dodao da su studenti „nakon izjava da im je zdravstveno stanje dobro otišli sami za Beograd“.

„Studenti su ostali malo duže u Svetim Arhagelima kod Prizrena“ kazao je profesor Ković.

„Otac Mihajlo je bio pravi domaćin. Produžio nam je boravak dok se svi lepo oporavimo. Nastavili smo ekskurziju, malo smo morali da promenimo rutu, nismo uspeli da odemo u Veliku Hoču i Orahovac, a posetili smo Dečane i Pećku patrijašiju“, zaključio je on.Ostale vesti

Dragana Marinković donirala maske radnicima Doma kulture
Dragana Marinković, radnik u penzijskoj administraciji, iz Gračanice poklonila je danas maske za zaposlene u Domu kulture Gračanica.
  • 09.04.2020
KM i Zvečan: Zabrana kretanja od 12 do 6h ujutru
Usled povećanja broja inficiranih koronavirusom prethodnih dana u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, na sednici Kriznog štaba ove dve opštine, danas je doneta odluka da se u narednih 14 dana svim licima zabrani kretanje u periodu od podneva do 6h ujutru, počevši od petka, 10. aprila.
  • 09.04.2020
Vlada Srbije uvodi zabranu kretanja od petka do ponedeljka
Kako se povećava broj obolelih od koronavirusa tako se najavljuju i strože zabrane kretanja. Struka kaže da se najjači udar koronavirusa očekuje u narednih 10 dana. Vlada Srbije je najavila da će nova najduža zabrana kretanja početi u petak u 17h i da će trajati do ponedeljka u 5h. Po novom režimu, stariji od 65 godina, u nabavku će moći da odu u petak između četiri i sedam ujutru.
  • 08.04.2020
Viziri iz ’’Američkih kutaka’’
"Američki kutak" iz Prištine i Prizrena počeo je sa izradom vizira za zaposlene u zdravstvenom sistemu na Kosovu, navodi se u saopštenju američke ambasade na Kosovu.
  • 08.04.2020
Zvaničnici čestitali Svetski dan Roma
Predstavnici kosovskih institucija i srpski politički prestavnici čestitali su pripadnicima romske nacionalnosti Svetski dan Roma.
  • 08.04.2020
„Povećana stopa porodičnog nasilja tokom izolacije“
Izolacija ljudi i boravak kod kuće u vreme pandemije koronavirusa doveo je do porasta porodičnog nasilja. Na ovu pojavu ukazala su brojna udruženja koja se bave ljudskim pravima, ali i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš. Ružica Simić iz NVO “Žensko pravo” je za RTV Kim istakla da su u stalnom kontaktu i sa žrtvama nasilja, ali i sa policijom.
  • 08.04.2020