Šta je omelo ekskurziju studenata iz Beograda

Više kosovskih medija je sinoć izvestilo da se 15 studenata iz Beograda otrovalo hranom tokom posete Kosovu. Profesor Miloš Ković, jedan od vođa puta, kaže da su svi studenti dobro i da je, najverovatnije, u pitanju bio virus.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sveti Arhangeli kod Prizrena (Foto arhiva Kim)

Na ekskurziju su krenuli studenti Filozofskog fakulteta iz Beograda. Studente su vodili profesori Maja Nikolić i Miloš Ković.

„Kada smo stigli u Prizren, kod studenata su primećeni dijareja, povraćanje i drhtavica. Pošto su bili loše, morali smo da ih odvedemo u bolnicu u Prizrenu. Otišlo je njih 15 iz grupe od 49 studenata. Primljeni smo krajnje profesionalno od strane medicinskog osoblja. Došao je i direktor bolnice, zatim zamenik direktora policije za Prizren, bio je i jedan gospodin iz sanitarne inspekcije i gospođa iz Instuta za javno zdravlje iz Prištine“, naveo je za RTV Kim profesor Ković i dodao da su u Prizrenu urađene određene medicinske analize čiji se rezultati očekuju tokom današnjeg dana.

On naglašava da je među pregledanim studentima bilo i onih koji nisu jeli ni u Gračanici ni u Prizrenu.

„Te studentiknje su imale iste simptome. To govori da je isključeno da je došlo to trovanja u Gračanici i Prizrenu, to sve najviše liči na virus“, jasan je profesor koji ističe da su svi studenti dobro.

Sinoć su u albanskim medijima počele da se pojavljuju vesti u kojim se navodi da su se srpski studenti otrovali jer su jeli ćevape u Gračanici i kolače u jednoj poslastičarnici u Prizrenu.

Profesor Ković smatra da kosovski mediji, na osnovu stava glavnog sanitarnog inspektor Kosova, pokušavaju da politički kapitalizuju ceo slučaj.

„Dobili smo informaciju iz bolnice u Prizrenu da je bilo 15 studenta sa Fakulteta istorije u Beogradu koji su bili otrovani i hospitalizovani u prizrenskoj bolnici. Na osnovu toga, sanitarna inspekcija je preduzela mere da proveri i konstatuje šta je dovelo do trovanja. Mi smo obišli četriri lokacije gde su se studenti hranili, uzeli smo uzorke i briseve i završili sa procedurom verifikacije higijenske ispravnosti prostorija, tako da smo doneli rešenje o privremenoj obustavi rada dok ne verifikujemo sve te uzorke i podatke. Za sada još nemamo tačne podatke kada će rezultati koji su poslati u Institut za javno zdravlje biti gotovi“, rekao je za RTV Kim glavni sanitarni inspektor Kosova Ibrahim Trešnjaku i dodao da su studenti „nakon izjava da im je zdravstveno stanje dobro otišli sami za Beograd“.

„Studenti su ostali malo duže u Svetim Arhagelima kod Prizrena“ kazao je profesor Ković.

„Otac Mihajlo je bio pravi domaćin. Produžio nam je boravak dok se svi lepo oporavimo. Nastavili smo ekskurziju, malo smo morali da promenimo rutu, nismo uspeli da odemo u Veliku Hoču i Orahovac, a posetili smo Dečane i Pećku patrijašiju“, zaključio je on.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane