Vesti
Društvo

Šta je neophodno za upis u prvi razred osnovne škole

Godinama unazad 1. aprila počinje upis u prvi razred osnovne škole. Od ove godine roditelji neće morati da školama prilažu izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o državljanstvu, kazao je ministar prosvete Mladen Šarčević.
Šta je neophodno za upis u prvi razred osnovne škole
Pregled oftamologa (Foto ilustracija)

Kako je objasnio ministar prosvete Mladen Šarčević, od ove godine škole preko e-Uprave nabavljaju državljanstvo i prebivalište za decu koja kreću u prvi razred.

Roditelji su, međutim, u obavezi da donose lekarsko uverenje i potvrdu da je dete saslušalo obavezan predškolski program.

Pre izdavanja lekarskog uverenja, dete treba preledati stomatolog, logoped, oftamolog, obavezan je i EKG i ORL pregled, kao i pregled fizijatra i pedijatra, uz obavezne laboratorijske analize, i na kraju je potrebno mišljenje psihologa.

Pošto se izvrše svi neophodni pregledi, moguće je da se dete upiše u školu.

Pripreme za upis u prvi razred krenule su i na centralnom Kosovu. Čekaonice u Domu zdravlja su pune roditelja sa decom koji čekaju preglede.

Međutim, zbog nedovoljnog broja pedijatara, na ovaj pregled će deca morati da sačekaju do 15. aprila. Toga dana će se obavljati i vakcinacija budućih prvaka.

Osim nedostaka pedijatara, Dom zdravlja u Gračanici nema ni otorinolaringologa (ORL) pa će ovi pregledi morati da se obave u Ugljaru gde je smešten Dom zdravlja iz Kosova Polja.

Ostale preglede je moguće obaviti u Gračanici.Ostale vesti

Dragana Marinković donirala maske radnicima Doma kulture
Dragana Marinković iz Gračanice poklonila je danas maske zaposlenima u Domu kulture Gračanica.
  • 09.04.2020
KM i Zvečan: Zabrana kretanja od 12 do 6h ujutru
Usled povećanja broja inficiranih koronavirusom prethodnih dana u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, na sednici Kriznog štaba ove dve opštine, danas je doneta odluka da se u narednih 14 dana svim licima zabrani kretanje u periodu od podneva do 6h ujutru, počevši od petka, 10. aprila.
  • 09.04.2020
Vlada Srbije uvodi zabranu kretanja od petka do ponedeljka
Kako se povećava broj obolelih od koronavirusa tako se najavljuju i strože zabrane kretanja. Struka kaže da se najjači udar koronavirusa očekuje u narednih 10 dana. Vlada Srbije je najavila da će nova najduža zabrana kretanja početi u petak u 17h i da će trajati do ponedeljka u 5h. Po novom režimu, stariji od 65 godina, u nabavku će moći da odu u petak između četiri i sedam ujutru.
  • 08.04.2020
Viziri iz ’’Američkih kutaka’’
"Američki kutak" iz Prištine i Prizrena počeo je sa izradom vizira za zaposlene u zdravstvenom sistemu na Kosovu, navodi se u saopštenju američke ambasade na Kosovu.
  • 08.04.2020
Zvaničnici čestitali Svetski dan Roma
Predstavnici kosovskih institucija i srpski politički prestavnici čestitali su pripadnicima romske nacionalnosti Svetski dan Roma.
  • 08.04.2020
„Povećana stopa porodičnog nasilja tokom izolacije“
Izolacija ljudi i boravak kod kuće u vreme pandemije koronavirusa doveo je do porasta porodičnog nasilja. Na ovu pojavu ukazala su brojna udruženja koja se bave ljudskim pravima, ali i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš. Ružica Simić iz NVO “Žensko pravo” je za RTV Kim istakla da su u stalnom kontaktu i sa žrtvama nasilja, ali i sa policijom.
  • 08.04.2020