Šta je neophodno za upis u prvi razred osnovne škole

Godinama unazad 1. aprila počinje upis u prvi razred osnovne škole. Od ove godine roditelji neće morati da školama prilažu izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o državljanstvu, kazao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Podeli ovaj članak sa:
  • Pregled oftamologa (Foto ilustracija)

Kako je objasnio ministar prosvete Mladen Šarčević, od ove godine škole preko e-Uprave nabavljaju državljanstvo i prebivalište za decu koja kreću u prvi razred.

Roditelji su, međutim, u obavezi da donose lekarsko uverenje i potvrdu da je dete saslušalo obavezan predškolski program.

Pre izdavanja lekarskog uverenja, dete treba preledati stomatolog, logoped, oftamolog, obavezan je i EKG i ORL pregled, kao i pregled fizijatra i pedijatra, uz obavezne laboratorijske analize, i na kraju je potrebno mišljenje psihologa.

Pošto se izvrše svi neophodni pregledi, moguće je da se dete upiše u školu.

Pripreme za upis u prvi razred krenule su i na centralnom Kosovu. Čekaonice u Domu zdravlja su pune roditelja sa decom koji čekaju preglede.

Međutim, zbog nedovoljnog broja pedijatara, na ovaj pregled će deca morati da sačekaju do 15. aprila. Toga dana će se obavljati i vakcinacija budućih prvaka.

Osim nedostaka pedijatara, Dom zdravlja u Gračanici nema ni otorinolaringologa (ORL) pa će ovi pregledi morati da se obave u Ugljaru gde je smešten Dom zdravlja iz Kosova Polja.

Ostale preglede je moguće obaviti u Gračanici.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane