Vesti
Društvo

Šta je neophodno za upis u prvi razred osnovne škole

Godinama unazad 1. aprila počinje upis u prvi razred osnovne škole. Od ove godine roditelji neće morati da školama prilažu izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o državljanstvu, kazao je ministar prosvete Mladen Šarčević.
Šta je neophodno za upis u prvi razred osnovne škole
Pregled oftamologa (Foto ilustracija)

Kako je objasnio ministar prosvete Mladen Šarčević, od ove godine škole preko e-Uprave nabavljaju državljanstvo i prebivalište za decu koja kreću u prvi razred.

Roditelji su, međutim, u obavezi da donose lekarsko uverenje i potvrdu da je dete saslušalo obavezan predškolski program.

Pre izdavanja lekarskog uverenja, dete treba preledati stomatolog, logoped, oftamolog, obavezan je i EKG i ORL pregled, kao i pregled fizijatra i pedijatra, uz obavezne laboratorijske analize, i na kraju je potrebno mišljenje psihologa.

Pošto se izvrše svi neophodni pregledi, moguće je da se dete upiše u školu.

Pripreme za upis u prvi razred krenule su i na centralnom Kosovu. Čekaonice u Domu zdravlja su pune roditelja sa decom koji čekaju preglede.

Međutim, zbog nedovoljnog broja pedijatara, na ovaj pregled će deca morati da sačekaju do 15. aprila. Toga dana će se obavljati i vakcinacija budućih prvaka.

Osim nedostaka pedijatara, Dom zdravlja u Gračanici nema ni otorinolaringologa (ORL) pa će ovi pregledi morati da se obave u Ugljaru gde je smešten Dom zdravlja iz Kosova Polja.

Ostale preglede je moguće obaviti u Gračanici.Ostale vesti

Laplje Selo: Počelo uređenje sportskih terena u osnovnoj školi
Mesec dana pred početak nove školske godine nastavljaju se infrastrukturni projekti na uređenju sportskih terena. Opštinsko odeljenje za omladinu u sport i Odeljenje urbanizma trenutno izvode radove u osnovnoj školi u Lapljem Selu.
  • 09.08.2022
Rok za uplatu rate poreza 15. avgust
Sekretarijat za javne prihode podsetio je poreske obveznike, fizička lica, preduzetnike i pravna lica da je 15. avgust u Srbiji rok za uplatu obaveze za treći kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2022. godinu.
  • 09.08.2022
Srbija: Akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila
Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije sprovešće od 8. do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.
  • 08.08.2022
Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022