Vesti
Društvo

Šta Gračanica može da ponudi turistima?

Manastir Gračanica i nalazište Ulpijana najzanimljivije su lokacije za turiste. Iz Turističke organizacije u ovom mestu poručuju da ideja za razvoj turizma ima, ali da je neophodna finansijska potpora.
Šta Gračanica može da ponudi turistima?
Manastir Gračanica (Foto Kim)

Manastir Gračanica je od 2006. godine na Uneskovoj listi svetske baštine. U zadužbini kralja Milutina sada se nalazi sedište eparhije raško-prizrenske. U porti manastira se za velike verske praznike, ali i povodom istorijskih jubileja, svake godine organizuju brojne kulturne manifestacije.

Koordinatora za kulturno nasleđe pri Opštini Gračanica Boban Todorović ističe da je manastir Gračanica u urbanom mestu gde je sve živo, pa taj potencijal i želju turista za posetama i kupovinom treba iskoristiti.

“Manastir Gračanica pruža izuzetan doživljaj. Na licima onih koji dolaze lako možete videti kulturni šok. Manastir je u urbanom mestu, gde je sve živo i sve funkcioniše. Turisti ne dolaze samo da vide manastir, nego i da osete život u Gračanici. Pitanje je koliko se to sve koristi od strane meštana”, kazao je Todorović.

Ove godine manastir je posetilo preko 2.500 turista. Grupno ili pojedinačno, najviše ih je u letnjem periodu, pa je tako samo u junu i julu manastir obišlo preko 1.000 turista.

“Turisti koji posećuju manastir Gračanica nemaju neku posebnu nacionalnu strukturu, možda ih više ima iz evropskih zemalja ali su to grupe manjeg obima i dolaze isključivo radi edukacije. To su studenti arhitekture, slikarstva, istorije. Što se tiče turističkih poseta, uglavnom dolaze iz azijskih zemalja, Japana, Tajvana i Kine”, kaže Todorović.

Iz Turističke organizacije u Gračanici poručuju da su okrenuti promociji ponude, potencijala i svega onog što može biti intresantno za turizam.

“Pored manastira Gračanica i nalazišta Ulpijana, postoji i stara crkva u Sušici sagrađena krajem 13 veka, a postoji još osam crkava u samoj opštini. Nastojimo da napravimo još novih turističkih programa kako bi turisti koji dođu kod nas ostali duže. Na taj način pospešili bismo ekonomski rast. Na nama je da tražimo donatore jer ideje imamo”, rekao je direktor Turističke organizacije Gračanica Boban Petrović.

Turisti koji dođu u Gračanicu imaju nekoliko hotela na raspolaganju. Nedavno je otvoren hotel “Ulpiana”, koji će prema rečima vlasnika Milorada Nikolića, imati tri pune zvezdice, a gosti su već sada zadovoljni uslugom.

“Video sam da je Gračanici potreban hotel bolje kategorije i kvaliteta nego što smo do sada mogli da pružimo gostima koji ovde dolaze. Počeli smo sa radom pre mesec dana. Hotel ima 24 sobe i jedan apartman, kao i konferencijsku salu za sastanke”, rekao je Nikolić.

Gračanica, koja polako postaje urbana sredina, najprepoznatljivija je po istorijskim znamenitostima koje su dobra osnova za ozbiljniji razvoj turizma. Ne treba zanemariti blizinu Prištine i Gazimestana.Ostale vesti

Laplje Selo: Počelo uređenje sportskih terena u osnovnoj školi
Mesec dana pred početak nove školske godine nastavljaju se infrastrukturni projekti na uređenju sportskih terena. Opštinsko odeljenje za omladinu u sport i Odeljenje urbanizma trenutno izvode radove u osnovnoj školi u Lapljem Selu.
  • 09.08.2022
Rok za uplatu rate poreza 15. avgust
Sekretarijat za javne prihode podsetio je poreske obveznike, fizička lica, preduzetnike i pravna lica da je 15. avgust u Srbiji rok za uplatu obaveze za treći kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2022. godinu.
  • 09.08.2022
Srbija: Akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila
Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije sprovešće od 8. do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.
  • 08.08.2022
Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022