Vesti
Društvo

Srpsko groblje u Vitini preimenovano u albansko

Srpsko pravoslavno groblje u Vitini je na google mapama preimenovano u albansko. Na mapama se vidi natpis „Varrezat Ortodokse Shqiptare“ što u prevodu sa albanskog na srpski znači „Albansko pravoslavno groblje“. Sveštenik iz ovog mesta Branislav Denić kaže da je reč o apsurdu.
 • 15.11.2022
 • 10:33 h
 • Društvo
 • izvor: Medija centar Čaglavica, Kim
 • komentara:
 • pregleda: 434
Srpsko groblje u Vitini preimenovano u albansko
Oznaka srpskog pravoslavnog groblja u Vitini na Gugl mapi (Foto Gugl mapa)

Napominje da je jutros na google mapama primetio da se je srpsko pravoslavno groblje označeno kao albansko.

„Ova situacija je apsurdna. Na tom groblju se sahranjuju samo pravoslavni Srbi, čak se na pomenutom groblju nalaze ostaci hrama Svetog Nikole“, ističe on.

Inače, groblje se nalazi u Vitini, pored ulice Majke Tereze i osnovne škole „Mladen Marković“.

Petković: Pokažite minimum poštovanja

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je preimenovanje srpskog pravoslavnog groblja u Vitini u albansko na Gugl mapi, još jedno brutalno falsifikovanje i pokušaj Prištine da poništi tragove srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji.

"Pokažite minimum poštovanja i ostavite srpske grobove i preminule da počivaju u miru", naveo je Petković na Tviteru.Ostale vesti

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da institucije u Prištini ne žele da sarađuju na rasvetljavanju slučajeva nestalih lica na Kosovu i Metohiji.
 • 06.12.2022
OG: Preduzete mere za zaštitu novog groblja od skrnavljenja
Nakon prijave građana da se novo pravoslavno groblje u Gračanici skrnavi puštanjem stoke na ispašu od strane lokalnog Albanca, inspektori opštinskog odeljenja izašli su na teren, gde su se uverili u istinitost prijave i preduzeli zakonom predviđene procedure protiv izvršioca, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
 • 05.12.2022
Kosovska Mitrovica: Humanitarni bazar za lečenje Sare Prljinčević
U gradu na Ibru je organizovan celodnevni bazar radu prikupljanja novčanih sredstava za lečenje Sare Prljinčević (15) sa centralnog Kosova koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.
 • 05.12.2022
Gračanica: Albanac pušta stoku na pašu na novom groblju
B.I. iz Gračanice koji je jutros obišao grob svoje majke na novom gračaničkom groblju na Padalištu zatekao je stado krava i koza, koje je prema njegovim rečima na pašu izveo Albanac, najverovatnije iz okolnih mesta.
 • 04.12.2022
PIK predlaže suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice
Policijski inspektorat Kosova (PIK) predložio je suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice u Prištini.
 • 03.12.2022
Rana detekcija i sistematski odgovor ključni problemi invalida

Rana detekcija i sistematski odgovor, ključni su problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, ocenjuje za Radio Kontakt Plus, šefica Kancelarije UNICEF-a za mitrovički region, Ivana Milosavljević, povodom Dana osoba sa invaliditetom.

 • 03.12.2022