Vesti
Društvo

Srpski jezik u krizi

Srpski jezik je u krizi i svakodnevno smo svedoci manipulacija i zloupotreba, posebno na Kosovu, gde mnoge norme nisu ispoštovane, kaže profesorka Ana Kostić.
Srpski jezik u krizi
Ana Kostić (Foto KIM)

Profesorka srpskog jezika Prištinske gimnazije u Lapljem Selu Ana Kostić ističe bi očuvanje maternjeg jezika moralo da bude jedan od najvećih interesa, ali da je situacija potpuno drugačija.
 
„Na Kosovu nisu ispoštovane norme, mnoga zvanična dokumenta su samo na albanskom ili loše prevedena, nisu ispoštovane dekleracije na različitim proizvodima, nazivi mesta su pogrešno ili uopšte ne napisani. Svedoci smo različitih materijalnih grešaka u različitim dokumentima, ono što treba da bude velikim slovom napisano je malim i obrnuto. Moram da naglasim da mi više smetaju greške u Srbiji, gde bi ljudi morali da vladaju dobro maternjim jezikom. Mediji često pogrešno koriste reči, pogotovu kada su u pitanju toponimi i nazivi mesta na Kosovu. Često kažu u Ugljarima, Preocima, što govori da oni ne znaju tačan naziv mesta u nominativu, pa onda pogrešno koriste lokativ. Mnoge institucije nemaju lektore, a globalizacija utiče na jezik“, kazala je Ana Kostić u emisiji ’Uz jutarnju kafu’ na TV Centar.

Govoreći o pismenosti učenika na Kosovu, ona je kazala da kod dece postoji elementarna pismenost. „Retko se desi da deca, recimo, mešaju ćirilicu i latinicu, ali osim elementarne pismenosti često nemaju nikakava druga znanja iz svog maternjeg jezika, i zbog toga vrlo često greše. Nije dovoljno samo znati pročitati nešto, već i sročiti određeni tekst, popuniti formular i slično. Učenici Gimnazije poštuju norme jezika, na tome insistiramo, ali često su u osnovnim školama deca u peti razred dolazila - a da ne umeju da čitaju, i to je strašno“, kazala je Kostićeva.

Profesorka smatra da deca sve manje čitaju i posećuju biblioteke, te da komunikacija putem interneta, mobilnih telefona i engleskih kovanica ima loš uticaj.

„Sve zavisi i od profesora. Ako se insistira na tome da se bar domaća lektira pročita, onda će i deca koliko-toliko obogatiti svoj rečnik. Zloupotreba interneta je velika, jer deca danas kompjuter koriste ne za učenje nego za komunikaciju, i onda ne vode računa o pravopisu. Sve više čujemo taguje me, lajkjuj me. Uticaj Zapada je veliki, a globalizacija ne može da zaobiđe ni jezik“, objašnjava Kostićeva.

Ona ipak dodaje da je srpski jezik otvoren: „Mi smo uvek prihvatali, što i nije tako loše, određene progresivne i dobre stvari iz drugih jezika i kasnije ih adaptirali. Zato imamo mnogo stranih reči. Međutim, to što naš jezik ružimo upotrebljavajuči ovakve reči, odnosno unosimo pogrešne reči, jeste veliki problem danas“.Ostale vesti

Kosovska Mitrovica: Skočila i cena pića; Uskoro i hrane?
Nakon taksi usluga, u Kosovskoj Mitrovici poskupelo je i piće, a kako saznaje Kossev i Radio Kontakt Plus, ugostitelji imaju nameru da uskoro povećaju i cenu hrane.
  • 20.10.2021
Goraždevac i pojedina naselja u Peći bez vode do 17 sati
Meštani Goraždevca i pojedinih naselja u Peći biće bez vode do 17 sati zbog popravke na cevima, saopštili su iz kompanije Hidrodrini.
  • 20.10.2021
Čaglavica: Danas bez struje sat vremena
Zbog radova na elektro-mreži u Čaglavici će danas u periodu od 13 do 14 sati biti isključena struja, saopšteno je Medija centru iz KEDS-a.
  • 20.10.2021
Šeholi ponovo izabran za direktora IAMN
U Prištini je danas održana skupština Instituta za afirmaciju međuetnickih odnosa (IAMN), na kojoj je izabran novi bord ove organizacije. Za predsednika borda je izabran Miljazim Gaši, a za potpresednika Vladimir Živković, potvrdio je za RTV Kim Fatmir Šeholi.
  • 19.10.2021
Matica srpska i Prizrenska bogoslovija na „Pijaci knjiga“; Zbog velikog interesovanja sajam produžen do ponedeljka
U okviru „Pijace knjiga“ u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, sutra će se, od 18 časova, predstaviti Prizrenska bogoslovija. Organizator je, zbog velikog interesovanja, ali i kasnijeg prijavljivanja izdavača, odlučio da trajanje sajma produži do ponedeljka 25. oktobra, pa će u četvrtak 21. oktobra, svoja izdanja predstaviti i Matica srpska iz Novog Sada.
  • 19.10.2021
Zoran Đorđević još uvek čeka izgradnju kuće
Zoran Đorđević kome je u martu srušena kuća još uvek čeka ispunjenje obećanja lokalnih vlasti - da otpočnu gradnju nove. Zoran se sada brine kako će prezimiti zimu u letnjoj kuhinji u kojoj boravi sa teško obolelom suprugom.
  • 19.10.2021