Vesti
Društvo

Srpske i kosovske NVO: Napad na Milićevića odraz pogoršane atmosfere na Kosovu

Grupa od 26 nevladinih organizacije (NVO) iz Srbije i sa Kosova zatražila je da incident u kojem je pripadnik Policije Kosova u blizini prelaza Jarinje fizički i verbalno napao aktivistu NVO "Aktiv" Miodraga Milićevića, bude rešen u skladu sa postojećim relevantnim zakonskim okvirima.

Srpske i kosovske NVO: Napad na Milićevića odraz pogoršane atmosfere na Kosovu
Pripadnici policije Kosova (Foto Kim arhiva)

„Napad je odraz pogoršane atmosfere poverenja i mirnog suživota na Kosovu i doprinosi toj atmosferi koja je primetna poslednjih meseci i koja je dostigla alarmantne razmere eskalacije povlačenjem srpskih predstavnika iz kosovskih institucija“, navele su NVO u zajedničkom saopštenju.

Oni su ocenili da su nedavne aktivnosti ključnih strana, koje su doprinele toj eskalaciji, preduzete bez razmatranja dugoročnih posledica i štete koja može biti naneta osnovnom okviru za normalizaciju, a da će nastavak atmosfere pretnji, zastrašivanja, ponižavanja i nepoverenja samo pogoršati ionako osetljivu situaciju.

NVO su pozvale sve strane zainteresovane za mir u regionu da se uzdrže od govora koji zaoštrava situaciju i da koriste odnose, platforme i kanale koji prevazilaze etničke i političke podele, a međunarodnu zajednicu da pokaže odgovarajuću rešenost u svom angažovanju na sadašnjoj krizi.

Saopštenje su, izmedju ostalih, potpisali Aktiv, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Fond za humanitarno pravo Kosovo, Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo, Centar za mir i toleranciju, Evropski pokret Srbija, Gradjanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava, i drugi.Ostale vesti

Nezaposlenost, nepoznavanje i nepoštovanje prava problemi manjina u opštini Gračanica

Pored Srba, u opštini Gračanica žive i Albanci, Romi, Aškalije, Egipćani i Goranci. Najveći problemi zajednica koje su u ovoj lokalnoj samoupravi manjinske jesu nezaposlenost, te nepoznavanje i nepoštovanje njihovih prava, ocenjeno je na debati “Položaj i problem manjinskih zajednica na teritoriji opštine Gračanica” održanoj u Medija centru u Čaglavici.

  • 06.12.2022
Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da institucije u Prištini ne žele da sarađuju na rasvetljavanju slučajeva nestalih lica na Kosovu i Metohiji.
  • 06.12.2022
OG: Preduzete mere za zaštitu novog groblja od skrnavljenja
Nakon prijave građana da se novo pravoslavno groblje u Gračanici skrnavi puštanjem stoke na ispašu od strane lokalnog Albanca, inspektori opštinskog odeljenja izašli su na teren, gde su se uverili u istinitost prijave i preduzeli zakonom predviđene procedure protiv izvršioca, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 05.12.2022
Kosovska Mitrovica: Humanitarni bazar za lečenje Sare Prljinčević
U gradu na Ibru je organizovan celodnevni bazar radu prikupljanja novčanih sredstava za lečenje Sare Prljinčević (15) sa centralnog Kosova koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.
  • 05.12.2022
Gračanica: Albanac pušta stoku na pašu na novom groblju
B.I. iz Gračanice koji je jutros obišao grob svoje majke na novom gračaničkom groblju na Padalištu zatekao je stado krava i koza, koje je prema njegovim rečima na pašu izveo Albanac, najverovatnije iz okolnih mesta.
  • 04.12.2022
PIK predlaže suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice
Policijski inspektorat Kosova (PIK) predložio je suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice u Prištini.
  • 03.12.2022