Vesti
Društvo

Srpska pravoslavna crkva obeležava Veliki četvrtak

Srpska pravoslavna crkva, danas slavi uspomenu na Tajnu ili Poslednju večeru Isusa Hrista i njegovih učenika na kojoj su ustanovljeni najsvetiji kanoni hrišćanske crkve i pre svih, sveta tajna pričešća.
Srpska pravoslavna crkva obeležava Veliki četvrtak
Tajna večera (Foto rts.rs)

Ovaj praznik, koji se obeležava kao Veliki četvrtak, jedan je od najznačajnijih događaja u toku Velike ili Stradalne nedelje, u kojoj, prema hrišćanskom predanju, počinje i završava se Hristovo stradanje i njegova zemaljska misija za spas čovečanstva.

U svim hramovima SPC na ovaj praznik se služi liturgija Svetog Vasilija Velikog. Od 18 sati počeće jutrenje Velikog petka sa čitanjem 12 strasnih Jevanđelja.

Meštani koji žele da se pred jedan od najvećih Hrišćanskih praznika ispovedaju moći će to da učine danas u 17 sati i sutra, na Veliki petak, od 16 časova, saopštili su sveštenici gračaničke parohije.

Obeležavanje Velikog petka započeće sutra ujutru Carskim Časovima u manastiru Gračanica.

Večernje sa uznošenjem plaštanice obaviće se u 15 časova, a od 18 sati biće služeno Jutrenje Velike subote sa statijama.

Na Veliku subotu u jutarnjim satima služiće se liturgija Svetog Vasilija Velikog, a od ponoći Vaskršnje Jutrenje i Liturgija Svetog Jovana Zlatoustog.Ostale vesti

Peć: Najava novih investicija u prirodne lepote i kulturu
Grad Peć sa okolinom ima veliki turistički potencijal, upravo zbog svog geografskog položaja jer se nalazi okružen planinama.
  • 03.10.2023
Srbi na severu strahuju od posledica sukoba u Banjskoj
Ni nakon devet dana od sukoba naoružane grupe Srba koju je, kako je potvrđeno, predvodio Milan Radoičić i Kosovske policije u Banjskoj, i dalje se traže odgovori zašto došlo do ovakve situacije u trenutku kada su, čini se, Srbi bili u povoljnijom poziciji zbog prethodnih poteza kosovske vlade. Srbi sa severa se plaše posledica i novih incidenata a pojedini situaciju upoređuju sa onom u Nagorno Karabahu.
  • 03.10.2023
Patrijarh Porfirije: Preko potreban mir svim ljudima na Kosovu
Patrijarh srpski Porfirije zamolio je  „sve one koji drže u svojim rukama ključeve mira“, da ih upotrebe i donesu preko potreban mir svim ljudima na Kosovu.
  • 02.10.2023
Specijalna jedinica kosovske policije povučena iz Banjske

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije povukli su se iz mesta Banjska u opštini Zvečan, potvrdio je za Kontakt Plus Radio vršilac dužnosti direktora Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani.

  • 02.10.2023
Nemačka ambasada: Sa kosovskim pasošem od 1. januara u EU, bez Španije
Nemačka ambasada u Prištini je saopštila da će nosioci kosovskih pasoša od 1. januara 2024. moći da putuju u šengensku zonu bez viza za kratkoročne boravke. Međutim, bezvizni režim neće važiti i za Španiju jer ova zemlja ne priznaje kosovske pasoše.
  • 02.10.2023
Niža cena rominga između Zapadnog Balkana i EU
Savet za regionalnu saradnju (RCC) saopštio je da je zvanično stupilo na snagu smanjenje cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana.
  • 02.10.2023