Vesti
Društvo

Srpska opština Lipljan proslavila slavu

Predstavnici i radnici privremenog organa opštine Lipljan, po srpskom sistemu, su u Domu kulture u Donjoj Gušterici kulturno-umetničkim programom proslavili slavu - Vavedenje presvete Bogorodice.
Srpska opština Lipljan proslavila slavu
Sa proslave u Donjoj Gušterici (Foto KIM)

Predsednik privremenog organa opštine Lipljan Srđan Petković je na svečanosti prisutnima poželeo dobrodošlicu, a radnicima i građanima puno uspeha u životu i radu.

"Trudili smo se da odradimo što više i bolje. Opština Lipljan već 14 godina radi u teškim uslovima, ali bez obzira na tu činjenicu, pokazalo se da se i u vreme krize mogu ostvariti rezultati”, kazao je Petković.
 
Sa istorijom Lipljana prisutne je upoznao nastavnik geografije u OŠ “Knez Lazar” Dragan Kukureković.

“Sam grad se razvio oko antičke Ulpijane. Kasnije ga je obnovio vizantijski car Justinijan I pod imenom Iustiana Secunda za razliku od naselja Iustiana Prima (nedaleko od današnjeg Lebane). Današnji grad predstavlja kontinuitet sa tim naseljem o čemu svedoči i Lipljanska crkva koja je podignuta na temeljima crkve iz Justinijanovog doba”, kazao je Kukureković.

Slava opštine Lipljan, koja funkcioniše po sistemu Republike Srbije, obeležena je nastupom nekoliko kulturno-umetničkih društava, pevačkim grupama i recitatorima u Domu kulture u Donjoj Gušterici.

“Trudili smo se da bude zanimljivo i veselo nastupima naših gostiju. Svoje koreografije izvli su KUD Cvetko Grbić iz Štrpca, KUD Mladost iz Gotovuše, ansambl Venac i kao domaćini KUD Mladost iz Donje Gušterice”, kazala je direktorica Doma kulture Vesna Kukureković.

Svečanosti su prisustvovali brojni građani, predstavnici opštine Lipljan, kao i načelnik Kosovskog okruga Vladeta Kostić i novoizabrani gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović.

Danas je Vavedenje

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik Vavedenje, koji simbolizuje dovođenje trogodišnje Marije u Jerusalimski hram.

Marija je živela u Josifovoj kući kao što je živela u hramu te je, po hrišćanskoj legendi, ona bila prva monahinja - ona koja je život zaveštala Bogu.

U narodu se Vavedenje naziva i Sveta Prečista koju su nekada osobito poštovale žene. Taj praznik su slavili i stočari koji toga dana nisu uzimali u ruke makaze, srpove ili kose.

U istočnoj Srbiji su na osnovu vremena toga dana predskazivali rod useva - vedro nebo obećava dobru letinu.

 Ostale vesti

Penzionerima 1. novembra još 30 evra, ostalim građanima dan kasnije

Penzioneri će prvi dobiti još 30 evra pomoći od države 1. novembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 2. i 3. novembra, najavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da se do sada za dobijanje novčane pomoći od države prijavilo ukupno 5,767 miliona građana.

  • 21.10.2021
Mladi i medijska pismenost

Ekonomsko-trgovinska škola u Lapljem Selu je, u saradnji sa organizacijom „Prijatelji dece Srbije“, izvela projektnu nastavu na temu „Deca i mediji“. Učenici ove škole su naveli da umeju da prepoznaju štetan sadržaj na društvenim mrežama i televiziji, dok njihovi profesori smatraju da omladina nije svesna negativnog uticaja medija. Predstavnici medija naglašavaju da se novinarska etika mora poštovati u svakom segmentu rada.

  • 21.10.2021
USAID i ICK organizuju

USAID-ov pravosudni projekat i Centar za inovacije Kosova (ICK) biće domaćini “JusTech“ takmičenja za inovacije na Kosovu.

  • 21.10.2021
Kosovska Mitrovica: Skočila i cena pića; Uskoro i hrane?
Nakon taksi usluga, u Kosovskoj Mitrovici poskupelo je i piće, a kako saznaje Kossev i Radio Kontakt Plus, ugostitelji imaju nameru da uskoro povećaju i cenu hrane.
  • 20.10.2021
Goraždevac i pojedina naselja u Peći bez vode do 17 sati
Meštani Goraždevca i pojedinih naselja u Peći biće bez vode do 17 sati zbog popravke na cevima, saopštili su iz kompanije Hidrodrini.
  • 20.10.2021
Čaglavica: Danas bez struje sat vremena
Zbog radova na elektro-mreži u Čaglavici će danas u periodu od 13 do 14 sati biti isključena struja, saopšteno je Medija centru iz KEDS-a.
  • 20.10.2021