Vesti
Društvo

Srpska i albanska deca posetila sklonište za medvede

Tridesetak dece srpske i albanske nacionalnosti danas je u pratnji roditelja i nastavnika posetilo sklonište za medvede "Četiri šape" koje se nalazi u selu Mramor, nedaleko od Gračanice.
Srpska i albanska deca posetila sklonište za medvede
Poseta skloništu za medvede (Foto Kim)

Ovaj jednodnevni izlet za srpsku i albansku decu oragnizovao je Kfor u saradnji sa predstavnicima azila "Četiri šape".

Osim što su obišli sklonište za medvede i saznali nešto više o njegovim stanovnicima, učenici su kroz igru naučili i nešto više o zaštiti životne sredina.

"Ne treba da bacamo đubre. Treba da pazimo. Pošto nam je priroda podarila sve ovo treba da se ophodimo prema njoj kao da nam je majka", kazao je Ivan Denić učenik sedmog razreda.

"Kako bi očuvali zivotu sredinu ne treba da bacamo smeće i zagađujemo je", rekla je osmakinja Tamara Todić.

Deci koji su došla u pratnji svojih roditelja i nastavnika obratio se komandant Kfora Đovani Fungo.

"Mislim da smo danas uspeli da pokažemo potrebu ljudi, bez obzira na njihovu etničku ili bilo koju drugu pripadnost, da žive na jedan prirodan i normalan način u zajedničkom suživotu", kazao je Fungo.

U jednom od desetak skloništa za medvede u Evropi koje se nalazi pored jezera Badovac u selu Mramor trenutno boravi 19 medveda.Ostale vesti

Tokom pandemije u porastu i nasilje nad ženama

Tokom pandemije koronavirusa primetan je porast broja slučajeva nasilja u porodici. Izvršna direktorka NVO „Žensko pravo“ iz Severne Mitrovice Ružica Simić, smatra da je porodično nasilje mnogo zastupljenije, u odnosu na zvanične podatke. Sigurna kuća „Ženski inkluzivni centar“ u Novom Brdu je tokom pandemije zbrinula deset korisnica, a povećan je i broj poziva na SOS telefon, kazala je menadžerka ove ustanove Nevenka Rikalo.

  • 08.03.2021
Obeležava se Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena obeležava se 8. marta širom sveta, u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i marš više od 15.000 žena u Njujorku, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

  • 08.03.2021
Sećanje na preminulog vladiku Atanasija: od Кosova do Jadovna
"Pobegao sam iz kasarne iz Vučitrna i, za Božić, otišao u crkvu u Babinom Mostu da se pričestim. Opaze me i prijave, pa sam bio deset dana u zatvoru. To su mi najlepši dani – nisam nosio petokraku i nisam morao da pozdravljam oficire”, ovako je svoju životnu, iskustvenu kosovsku priču započeo Zoran Jevtić. Zamonašio se 1960. kad je stigao sa Кosova i dobio ime Atanasije. Od tada se Кosovo i Atanasije ne razdvajaju.
  • 07.03.2021
Pasjane: Protest zbog zapošljavanja u Zdravstvenom centru
Ispred Zdravstvenog centra u Pasjanu kod Gnjilana održan je protest dvadesetak ljudi nezadovoljnih zbog odluke direktora ove ustanove dr Zorana Perića da ih ne primi u radni odnos.
  • 05.03.2021
KM: Prikupljeno preko 90.000 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković

Uličnim performansom studenti likovnog, muzičkog i dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, danas su prikupili 94.600 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković.

  • 03.03.2021
OG: Nastavljena dezinfekcija institucija i stambenih objekata
Opštinsko odeljenje javnih službi nastavilo je sa dezinfekcijom institucija, ustanova i kolektivnih stambenih objekata u cilju zaštite od širenja kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 03.03.2021