Vesti
Društvo

Srednjovekovni tematski park. Novi doživljaj u Gračanici

Pored srednjovekovnog manastira i areheološkog nalazišta Ulpiana, Gračanica će uskoro dobiti još jednu turističku atrakciju – Srednjovekovni park “Red zmaja”.  Radovi se privode kraju, a krejam avgusta ovde će turisti, ali i domaći posetioci, moći da vide vitezove, kovače, da se oprobaju u streljaštvu i mačevanju. I deca će imati svoj kutak.
Srednjovekovni tematski park. Novi doživljaj u Gračanici
Srednjovekovni park (Foto Kim)

Na ideju da pokrene Srednjovekovni park došao je Boban Petrović, donedavni direktor Turističke organizacije Gračanica i predsednik Udruženja “Red zmaja”. U njenom sprovođenju pomaže mu brat Lazar sa kojim poslednjih šest godina proučava srednji vek i život tadašnje srpske vlastele.

“Ono što se izrodilo iz cele te priče je da napravimo novu turističku atrakaciju u Gračanici, novi turistički proizvod koji će zadržavati turiste. Oni koji dođu u Gračanicu pored manastira koji je stvarno autentičan iz 1321. godine, mogu da vide i dožive kako se tada živelo, radilo, kako se gađalo lukom i strelom, kako se bacalo koplje, da mogu da vide kako izgledaju oklopi”, priča Petrović.

Znanje koje su Petrovići stekli o srpskoj istoriji i kulturi, reklo bi se da nije samo ono što su izučavali u školi, već mnogo podrobnije.

“To je bilo “crno doba” kada su se u svetu dešavali strašni ratovi, a kod nas je to bilo vreme procvata kulture. Radilo se o periodu izgradnje velikog broja manastira. Za nas je srednji vek bio vreme procvata srednjovekovne Srpske države. Tada se Raška najviše razvijala i mnogo se toga lepog dešavalo, i pored onog ružnog. Mnogo može da se nauči od naših srednjovekovnih vladara i mnogo toga može da se prezentuje kroz ovakav park i što se tiče zanata i što se tiče veština”, objašnjava Boban.

Sve što je do sada napravljeno u parku rekonstrukcija je fresaka ili arheoloških nalazišta iz srednjeg veka. U sklopu parka nalazi se kula u kojoj će biti muzej replika oruđa, oružja, pribora i odora iz srednjeg veka. U dvorištu se nalazi i kovačnica u kojoj će se kovati srednjovekovni novac i oružje, igralište za decu, streličarski deo i ring, ali i krčma za goste.

“Mi smo još tokom izgradnje imali mnogo poseta. Svi koji posete naš park “Order drakonis” (Red zmaja) će imati priliku da probaju streličarstvo, bacanje sekira, koplja, deca da se igraju u malom delu parka koji je namenjen njima. Ovde će biti kovačnica i prodavnica suvenira, moći će da sami iskuju novac Kralja Militina. Međutim, najbitnije je da svi koji dođu dožive nešto a taj doživljaj se nosi. Doživljaj ostaje malo duže i to je ono što vuče turiste”.

“Red zmaja” i Festival “Šild”

Udruženje “Red zmaja” poslednjih godina organizuje srednjovekovni festival “Šild”. Prošle godine zbog pandemije kovid-19 ovaj spektakl nije održan. Međutim, nakon otvaranja ovog parka predviđeno je da se održi od 24. do 26. septembra.

Teodora Đokić je članica “Reda zmaja”. Aktivno učestvuje kako na festivalima, tako i u drugim aktivnostima koje ovo udruženje ima.

"Mi smo sa našim članstvom u Redu zmaja počeli preko rada Turističke organizacije. Došlo je sasvim spontano, sarađivali smo konstantno, tako smo krenuli kroz različite projekte razvijali našu kulturu, istoriju koju posedujemo, tako se sve povezalo, nastala je ljubav i članstvo u “Redu zmaja. Mene je privuklo veliko kulturno bogstavo, istorija. Način življenja u srednjem veku", kaže Teodora koja je inače zaposlena u Turističkoj organizaciji Gračanice (TOG).

Uticaj na turizam Gračanice

Tematski park koji će predstvaljati srednjovekovnu kulturu imaće veliki značaj za proširenje turističke ponude Gračanice, očekuju u ovdašnjoj Turističkoj organizaciji (TOG).

“Osim što će prvići dodatne turiste koji vole tu srednjovekovnu kulturu, pogotovu našu, privućiće i dosta roditelja koji će u sklopu tog tematskog parka za njihove mališane imati dodatne edukativne programe, kao što je skola streljaštva, i nekih izrade suvenira iz srednjeg veka. Svakako će povećati broj turista”, kaže direktorka TOG Sandra Đokić.

“Turisti uglavnom dolaze u Gračanicu zbog manastira, a pošto je park u nesporednoj blizini manastira, turisti će imati još jednu atrakciju koju će moći da posete", ističe Teodora Đokić.

Izgradnju Srednjovekovnog parka finansijski pomaže švajcarska organizacija “Swiss contact”. Kako se očekuje ovde će biti zaposleno 8 radnika. Međutim, Petrović veruje da će priliku za posao dobiti nešto više od predviđenog broja zaposlenih.Ostale vesti

Kancelarija za KiM finansira uređenje puta ka seoskom groblju i crkvi u Velikoj Hoči
Na zahtev meštana i opštine Orahovac u toku je uređenje puta ka seoskom groblju i crkvi u Velikoj Hoči, sa izgradnjom parkinga i pristupnog stepeništa, koje finansira Kancelarija za KiM.
  • 26.07.2021
Malim virtuozima potrebna nova harmonika
Jovanu i Nikoli iz Parteša, koji spadaju među najbolje mlade harmonikaše sa Kosova, su potrebni novi instrumenti.
  • 26.07.2021
Na Kosovu Dan žalosti zbog 10 poginulih u nesreći u Hrvatskoj
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak za Dan žalosti u čast kosovskih građana koji su tragično izgubili život u jučerašnjoj saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj.
  • 26.07.2021
Uručene književne nagrade „Grigorije Božović“
U porti manastira Devine vode nedaleko od Zvečana danas su, nakon liturgije posvećene Presvetoj Bogorodici Trojeručici koju je služio vladika Teodosije, dodeljene nagrade Društva književnika Кosova i Metohije.
  • 25.07.2021
Merdare: Iz pravca centralne Srbije ka Kosovu zadržavanje sat vremena
Kolona vozila duga oko 150 metara formirana je na prelazu Merdare, iz pravca centralne Srbije ka Kosovu, navodi se na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.
  • 25.07.2021
Koha: Revizor zabeležio niz prekršaja i u opštini Gračanica

Kancelarija državnog revizora (KDR) utvrdila je niz kršenja tokom revizije sprovedene u opštini Gračanica, prenosi Koha.

  • 24.07.2021