Vesti
Društvo

Srđan Sentić izabran za zamenika kosovskog Ombudsmana

Skupština Kosova je na sednici u sredu, tajnim glasanjem, izabrala ambasadora Srđana Sentića za novog zamenika Ombudsmana na Kosovu iz redova nevećinskih zajednica. Za Sentića je glasalo 53 od ukupno 73 prisutna narodna poslanika.

Srđan Sentić izabran za zamenika kosovskog Ombudsmana
Srđan Sentić (Foto Medija centar Čaglavica)

Sentića je Skupštini Kosova predložila Institucija Ombudsmana. Predloženo je još pet kandidata za tu funkciju koji su tokom procesa selekcije osvojili manje bodova u odnosu na Sentića. Na glasanje za tu funkciju se čekalo više od sedam meseci.

Srđan Sentić je karijerni kosovski diplomata. Zvanje doktora filozofije stekao je u sredu na Fakultetu političkih nauka i međunarodnih odnosa Univerziteta Matej Bel u Slovačkoj.

Od 2018. do 2022. Sentić je bio glavni diplomata za odnose sa Slovačkom Republikom, a od 2014. do 2016. godine bio je ambasador u Crnoj Gori. Pre obavljanja dužnosti u Podgorici, bio je zamenik ambasadora u Briselu i glavni diplomata za odnose sa NATO savezom i Regionalnim savetom za saradnju.

Od 2008. do 2011. Sentić je bio prvi direktor Kancelarije za pitanja zajednica u Kancelariji premijera i viši savetnik premijera za zajednice kao ekspert Ujedinjenih nacija.

Pre dolaska u Vladu, Sentić je obavljao funkciju višeg savetnika Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za pitanja povratka i zajednica.Ostale vesti

Tvrdišić kaže da još nije dobio odluku o suspenziji

Direktor RTK2 Željko Tvrdišić kazao je za Radio Kim da nije dobio odluku Radio televizije Kosova o suspenziji, te da ne želi ni da komentariše pisanje medija.

  • 30.09.2023
’’Venac’’ nastavlja sa školom folklora u Gračanici i Lapljem Selu
"Venčeva škola folklora" nastavlja sa radom, pa će sva zainteresovana deca starija od sedam godina moći će da se upišu u periodu od 3. do 31. oktobra.
  • 29.09.2023
Tuga i neizvesnost kod Mitrovčana: Ljudi treba da žive kao slobodna bića
Dešavanja na severu Kosova poslednjih dana nisu nikoga ostavila ravnodušnim, a građani sa kojima je razgovarao Radio Kosovska Mitrovica kažu da se osećaju tužno, zabrinuto, neizvesno, bez snage, bez volje.
  • 29.09.2023
Novinari svoje istraživačke priče koje ukazuju na korupciju treba da šalju i tužilaštvu

Iako se novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom suočavaju sa brojnim izazovima u svom radu, njihova uloga je izuzetno važna kad je u pitanju borba protiv korupcije i ni u jednom društvu ne može biti efikasne i efektivne borbe protiv korupcije bez medija, rekla je novinarka Klan Kosova Adriana Tači Mehmeti na konferenciji „Dekodiranje transparentnosti: redefinisanje kosovkog antikorupcijskog narativa“.

  • 29.09.2023
HO “Srpska solidarnost” obezbedila sveske i školski pribor đacima na Kosovu

Humanitarna organizacija "Srpska solidarnost" je i ove godine, poput prethodnih šest, organizovala tradicionalnu akciju „Sveske solidarnosti“ sa ciljem da obezbedi sveske i školski pribor đacima na Kosovu.

  • 29.09.2023
Jeste li fleksitarijanac?
Fleksitarijanci su osobe koje se trude da jedu malo ili nimalo mesa ili ribe. Prema najnovijim istraživanjima, značajan procenat Nemaca spada upravo u tu kategoriju - 38 odsto, prema anketi urađenoj povodom Svetskog dana vegetarijanaca, 1. oktobra.
  • 28.09.2023