Vesti
Društvo

Srbija za pet meseci na Kosovo izvezla 132 miliona evra vrednu robu

Smanjena je količina uvezenih proizvoda, ali je njihova vrednost povećana zbog rasta cena robe, rekao je portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci.
Srbija za pet meseci na Kosovo izvezla 132 miliona evra vrednu robu
Kamioni na prelazu Merdare (Foto arhiva Kim)

Na Kosovo je iz Srbije tokom prvih pet meseci ove godine uvezeno robe u vrednosti od 132 miliona evra, što je za 25 miliona više u odnosu na isti period prošle godine, objavila je Carina Kosova.

"Smanjena je količina uvezenih proizvoda, ali je njihova vrednost povećana zbog rasta cena robe", rekao je portparol ovdašnje Carine Adriatik Staviljeci.

Turska je prva na listi zemalja iz koje se roba uvozi na Kosovo. Tokom prvih pet meseci 2022. godine iz Turske je isporučena roba u vrednosti od 300 miliona evra.

Blago povećan izvoz u Srbiju

Staviljeci je naveo i da je blago povećan izvoz sa Kosova u Srbiju pa je, prema njegovim navodima, dostigao na 25 miliona evra.

Kosovo je, takođe, zabeležilo rast izvoza robe u druge zemlje.

Ukupan izvoz Kosova za pet meseci ove godine iznosio je 354 miliona evra, a očekuje se da će do kraja godine iznositi oko 900 miliona.Ostale vesti

Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022
Žene nisu krive za nasilje koje trpe
Od januara do oktobra ove godine Policiji Kosova je prijavljeno 49 slučajeva seksualnog napada, a registrovana su i 73 slučaja seksualnog uznemiravanja. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava danas ujedno označava i početak kampanje UN Women “16 dana aktivizma” protiv rodno zasnovanog nasilja. Struka poručuje da žene moraju prepoznati i prijaviti nasilje kojem su izložene. 
  • 25.11.2022
Tri internet servisa prednjače u prikupljanju podataka o korisnicima
Stručnjaci kompanije Kasperski analizirali su podatke o servisima koji su najčešće prikupljali podatke o ponašanju na internetu i došli do zaključka da su Gugl, Meta i Critea tri servisa koji najviše prikupljaju podatke korisnika.
  • 25.11.2022
Tradicionalna jela Kosova i Metohije na Etno sajmu hrane i pića
Preko 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda iz regiona Jugoistočne Evrope učestvuje na ovogodišnjem etno sajmu, koji je održava od 24. do 27. novembra u hali 3 Beogradskog sajma. Među izlagačima tradicionalne hrane je i Danijela Simonović iz Batusa koja predstavlja tradicionalnu hranu Kosova i Metohije.
  • 25.11.2022
Srbija najlošija u regionu po siromaštvu medija, govoru mržnje
Srbija je u toku 2021. godine imala najlošiji sistem informisanja u regionu od zemalja koji su obuhvaćeni godišnjim barometarom američke nevladine organizacije Ajreks (IREX). Srbija je najlošije ocenjena u indikatorima koji ocenjuju širenje mržnje uz pomoć medija i finansiranje medija.
  • 24.11.2022