Vesti
Društvo

Srbija za pet meseci na Kosovo izvezla 132 miliona evra vrednu robu

Smanjena je količina uvezenih proizvoda, ali je njihova vrednost povećana zbog rasta cena robe, rekao je portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci.
Srbija za pet meseci na Kosovo izvezla 132 miliona evra vrednu robu
Kamioni na prelazu Merdare (Foto arhiva Kim)

Na Kosovo je iz Srbije tokom prvih pet meseci ove godine uvezeno robe u vrednosti od 132 miliona evra, što je za 25 miliona više u odnosu na isti period prošle godine, objavila je Carina Kosova.

"Smanjena je količina uvezenih proizvoda, ali je njihova vrednost povećana zbog rasta cena robe", rekao je portparol ovdašnje Carine Adriatik Staviljeci.

Turska je prva na listi zemalja iz koje se roba uvozi na Kosovo. Tokom prvih pet meseci 2022. godine iz Turske je isporučena roba u vrednosti od 300 miliona evra.

Blago povećan izvoz u Srbiju

Staviljeci je naveo i da je blago povećan izvoz sa Kosova u Srbiju pa je, prema njegovim navodima, dostigao na 25 miliona evra.

Kosovo je, takođe, zabeležilo rast izvoza robe u druge zemlje.

Ukupan izvoz Kosova za pet meseci ove godine iznosio je 354 miliona evra, a očekuje se da će do kraja godine iznositi oko 900 miliona.Ostale vesti

Dođite na Kosovo i Metohiju i naučite vašu decu šta je čovek

U pohode Kosovu i Metohiji na Vidovdan ove 2022. godine, među više stotina poklonika sa raznih strana Srbije i sveta, bio je i sveštenik Predrag Popović iz Velike Plane. Velika Plana je mesto gde je, po blagoslovu nadležnog episkopa, otac Predrag na parohiji od 2018. godine.

  • 01.07.2022
Objavljeni preliminarni rezultati male mature, moguća provera elektronskim putem
Preliminarni rezultati male mature objavljeni su na portalu Moja srednja škola, kao i sva tri testa koje su osmaci rešavali. Za đake koji nemaju mogućnost da rezultatima i testovima pristupi elektronski, rezultati su dostupni u matičnim osnovnim školama.
  • 01.07.2022
Mališani iz Metohije u Bijeljini
U zgradi Gadske uprave Grada Bijeljina, gradonačelnik Ljubiša Petrović primio je  mališane sa Kosova i Metohije, koji borave u Bijeljini u okviru projekta „Spojimo decu Kosova i Metohije sa decom Republike Srpske“.
  • 01.07.2022
Omladinski centar u Orahovcu, mesto koje spaja zajednice

Omladinski centar u Orahovcu osnovan je 2000-te godine. Njegova funkcija je da okuplja mlade generacije kroz razne kurseve i aktivnosti.

  • 30.06.2022
OG: Pojačane kontrole saobraćaja na  putevima
Rukovodstvo opštine Gračanica održalo je jutros radni vanredni sastanak sa upravom stanice Policije u Gračanici na kojem je od Policije zatražena pojačana kontrola saobraćaja na lokalnom putu Laplje Selo Gračanica ali i na svim ostalim lokalnim i regionalnim putevima u opštini Gračanica posebno na  tzv. kritičnim tačkama gde su poslednjih meseci učestale saobraćajne nesreće.
  • 30.06.2022
Patrijarh sa Abazovićem: Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora

Patrijarh srpski Porfirije rekao je nakon sastanka sa crnogorskim premijerom da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. Pitanje Temeljnog ugovora će biti rešeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crne Gore koja je sekularna, rekao je Dritan Abazović.

  • 30.06.2022