Vesti
Društvo

Srbija: Veliki skok cene evro dizela

Nova maksimalna cena evro dizela je 198 dinara, a benzina - evro premijum BMB 95 - 176,05 dinara, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.
Srbija: Veliki skok cene evro dizela
Ilustracija (Foto Christophe Gateau/dpa)

Cena benzina će ostati nepromenjena i u narednih sedam dana, dok je cena evro dizela veća je za 10,77 dinara, što je rast od skoro šest odsto u odnosu na proteklu nedelju. Podsetimo, nedelju dana pre, ove cene bile su utvrđene na nivou od 187,23 dinara za evro dizel, i 176,05 dinara za BMB 95.

Nove cene važe narednih sedam dana, do sledećeg petka u 15.00 časova, kada ministarstvo objavljuje nove maksimalne maloprodajne vrednosti za ove dve vrste goriva.

Vlada je propisala način kako se utvrđuje maksimalna cena ova dva goriva na benzinskim pumpama.

Tako najviša maloprodajna cena evro dizela može da bude prosečna veleprodajna cena ovog derivata uvećana za šest dinara. Isti način obračuna važi i za maksimalnu cenu evro premijuma BMB 95 – prosečna veleprodajna cene ovog derivata na teritoriji Srbije uvećane za šest dinara.

Naknadnom izmenom ove iste uredbe koju je prošlog četvrtka usvojila Vlada Srbije, omogućeno je da gorivo ipak može da se sipa u kanistere, za razliku od prvobitnog rešenja koje je predviđalo točenje isključivo u rezervoare vozila.

Cena dizela za poljoprivrednike i dalje je fiksirana na 179 dinara.

Benzinske pumpe, kako navodi Ministarstvo trgovine "dužne su da utvrđene maloprodajne cene derivata nafte primene odmah po objavljivanju na zvaničnoj internet stranici ministarstva".

Kako se navodi, telefon za prijave nepravilnosti u vezi primene Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata je 066 847 00 27.Ostale vesti

Preko Metohije do Gazimestana
Retki su mladi iz centralne Srbije, a naročito iz Beograda koji imaju želju da samoinicijativno organizuju putovanje do srpskih sredina u Metohiji. Oni koji žele da dođu, teško da će naći informacije gde mogu da odsednu, naprimer, u Goraždevcu.
  • 27.06.2022
Program Vidovdanskih svečanosti nastavljen je održavanjem Vidovdanske svečane sednice Skupštine grada Priština. Obeležili su je tradicionalna igra i pesma, ali i dodela priznanja najzaslužnijim pojedincima i ustanovama.
  • 27.06.2022
Svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar u Mitrovici
U Kosovskoj Mitrovici je svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar koji se nalazi u blizini hrama Svetog Dimitrija.
  • 27.06.2022
Pošta Srbije počinje izdavanje vaučera za godišnji odmor
Pošta Srbije počela je sa izdavanjem 200.000 vaučera za putovanja u Srbiji nakon što je Vlada Srbije danas usvojila Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapredjenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije za 2022. godinu.
  • 27.06.2022
Heroji u doba koronavirusa: Gračanicu najviše posećuju strani turisti
Institucije u Prištini nisu zainteresovane za saradnju sa srpskim umetnicima i kulturnim stvaraocima, rekao je u emisiji Heroji u doba koronavirusa direktor “Galerije umetnosti Priština”, sa sedištem u Gračanici Nebojša Jevtić. Ova ustanova koja na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije, godišnje, prema rečima Jevtića, organizuje oko deset raznih izložbi.
  • 27.06.2022
Maturanti u Gračanici polagali test iz maternjeg
Maturski ispit iz Srpskog jezika kojim se obeležava završetak osnovnog obrazovanja i čiji su rezltati preduslov za upis u srednje škole, polagali su danas osmaci u Gračanici. Većina učenika sa kojima smo razgovarali planira da upiše srednju Medicinsku školu.
  • 27.06.2022