Vesti
Društvo

"Srbija traži da Kosovo ukine uvoznu dažbinu za brašno"

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija uložilo je protest kosovskim institucijama zaduženim za sprovođenje CEFTA sporazuma, kao i predstavnicima UNMIK-a i zatražilo ukidanje zaštitne mere od 23. oktobra kojom se uvodi "specijalna uvozna dažbina za brašno iz Srbije od 40 evra po toni", kazao je ministar Rasim Ljajić.
Rasim Ljajić (Foto mc.rs)

"Ovo je klasična vancarinska barijera kojom se sprečava ili čak zaustavlja izvoz brašna iz Srbije", kazao je Ljajić agenciji Beta.

Zaštitnu meru kosovske vlasti su, kako je objasnio, uvele jer se "navodno" brašno iz Srbije prodaje ispod tržišne cene, odnosno cene proizvodnje, što je, tvrdi Ljajić, potpuno netačno jer je cena brašna koja se izvozi na tržište Makedonije, BiH i Crne Gore gotovo identična i do sada nije bilo prigovora od strane ovih partnera.

"Prema tome, nema različitih cena za region. Jedinu razliku u ceni kilograma brašna mogu da naprave troškovi prevoza, pa je u tom smislu logično da će brašno biti nešto jeftinije u Prištini, nego recimo u Tirani", objasnio je ministar.

On je dodao da se ovde radi o protekcionističkoj meri koja je doneta pod pritiskom kosovskog mlinarskog lobija.
Taksa od 40 evra po toni je, kako tvrdi ministar, taman tolika da izvoz brašna iz Srbije učini neisplativim.

"Ukoliko se ova mera ne povuče, zatražićemo hitan sastanak zajedničkog komiteta CEFTA kako bi se ovo pitanje stavilo na dnevni red, a istovremeno ćemo se obratiti i nadležnim telima Evropske komisije", zaključio je Ljajić.

Ministarstvo trgovine i industrije Kosova uvelo je zaštitnu meru za domaće proizvođače brašna tako što je od 23. oktobra za brašno koje se uvozi iz Srbije uvedena tarifa od 0,04 centa.Ostale vesti

Zbrinute životinje iz naselja „Bergen“ u Ugljaru
Životinje koje uzgajao nedavno preminuli veterinar Milan Pualić iz naselja „Bergen“ u Ugljaru, zbrinute su i udomljene, saznaje RTV Kim.
  • 05.08.2020
Brnabić najavila otvaranje PCR laboratorije u Severnoj Mitrovici

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije najavila devet lokacija za moguće nove PCR laboratorije uključujući i Severnu Mitrovicu, prenosi Tanjug.

  • 05.08.2020
„Niko ne može da mi uzme ono što je moje“

Po jakoj kiši, pedesetak meštana Sirinićke Župe okupilo se na protestu podrške Stanku Cvetkoviću koji je prekjuče priveden u policijsku stanicu u Štrpcu pošto je pokušao da zaustavi radove na izgradnji puta kroz njegovo imanje.

  • 05.08.2020
Dom zdravlja u Gračanici dobio savremeni biohemijski analizator
Laboratorija Doma zdravlja u Gračanici dobila je danas od Odeljenja za zdravstvo pri opštini Gračanica biohemijski analizator.
  • 05.08.2020
Obe reke: Upad na privatni posed, priveden pa pušten vlasnik imanja
Stotinak meštani Štrpca okupilo se jutros na lokaciji “Obe reke” protestujući zbog ulaska radnika kompanije “Matkos grupe” na privatni posed Stanka Cvetkovića.
  • 04.08.2020
Upoznajte najlepše planinsko jezero na Kosovu
U vreme ograničenog kretanja zbog pandemije koronavirusa, grupa planinara i entuzijasta provela je vikend na Štrbačkom jezeru. Izletom na nadmorskoj visini od 2.173 metra neguje se duga tradicija, ali je i dobra prilika za beg od realnosti.
  • 03.08.2020