Vesti
Društvo

Srbija povećala izvoz robe na Kosovo za deset miliona evra

Od januara do marta iz Srbije je na Kosovo izvezeno 32,2 miliona evra robe, saopštila je Agencija za statistiku Kosova. To je više od jedne trećine uvoza svih zemalja članica CEFTA sporazuma i za deset miliona evra više u odnosu na isti period prošle godine.
Srbija povećala izvoz robe na Kosovo za deset miliona evra
Administrativni prelaz Merdare (Foto arhiva Kim)

Istovremeno, uvoz robe na Kosovo iz zemalja CEFTA u martu je iznosio 93,2 miliona evra

Srbija je među članicama CEFTA-e (Albanija, Moldavija, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija, Severna Makedonija i Kosovo) i dalje glavni izvoznik robe na Kosovo,

Albanija na Kosovo izvozi 28,4 miliona evra, a Makedonija 26,4 miliona evra.

Kako se podseća, ukupna vrednost uvoza Kosova u periodu januar-mart 2022. godine je preko 493,9 miliona evra, od čega je 205,4 miliona evra ili 41,6 odsto uvoza iz zemalja Evropske unije.

Zemlje CEFTA su drugi najveći izvoznici robe na Kosovo, sa 18,9 odsto, a 72,9 miliona ili 14,8 odsto čini uvoz robe iz Turske, Velike Britanije i Ukrajine.

Tri azijske zemlje, Japan, Kina i Indija, učestvuju u izvozu na Kosovo u vrednosti od 56,6 miliona evra ili 11,4 odsto

Ostale vanevropske zemlje snabdevaju Kosovo sa robom vrednom 11,9 miliona evra, a najmanje se uvozilo iz zemalja EFTA-e (European Free Trade Association), sa ukupno 3,2 miliona evra ili 0,7 odsto.

Oko 50,4 miliona evra je kategorisano kao uvoz iz drugih zemalja, što u procentima pada na 10,2 odsto ukupnog uvoza.Ostale vesti

U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022
Računi za struju po starim tarifama

Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE) prihvatila je odluku kosovskog Apelacionog suda da suspenduje odluku o uvođenju novih tarifa za električnu energiju. Novi računi za struju će dolaziti po starim tarifama, koje su važile pre poskupljenja u februaru ove godine.

  • 21.05.2022
Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022