Vesti
Društvo

Srbija povećala izvoz robe na Kosovo za deset miliona evra

Od januara do marta iz Srbije je na Kosovo izvezeno 32,2 miliona evra robe, saopštila je Agencija za statistiku Kosova. To je više od jedne trećine uvoza svih zemalja članica CEFTA sporazuma i za deset miliona evra više u odnosu na isti period prošle godine.
Srbija povećala izvoz robe na Kosovo za deset miliona evra
Administrativni prelaz Merdare (Foto arhiva Kim)

Istovremeno, uvoz robe na Kosovo iz zemalja CEFTA u martu je iznosio 93,2 miliona evra

Srbija je među članicama CEFTA-e (Albanija, Moldavija, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija, Severna Makedonija i Kosovo) i dalje glavni izvoznik robe na Kosovo,

Albanija na Kosovo izvozi 28,4 miliona evra, a Makedonija 26,4 miliona evra.

Kako se podseća, ukupna vrednost uvoza Kosova u periodu januar-mart 2022. godine je preko 493,9 miliona evra, od čega je 205,4 miliona evra ili 41,6 odsto uvoza iz zemalja Evropske unije.

Zemlje CEFTA su drugi najveći izvoznici robe na Kosovo, sa 18,9 odsto, a 72,9 miliona ili 14,8 odsto čini uvoz robe iz Turske, Velike Britanije i Ukrajine.

Tri azijske zemlje, Japan, Kina i Indija, učestvuju u izvozu na Kosovo u vrednosti od 56,6 miliona evra ili 11,4 odsto

Ostale vanevropske zemlje snabdevaju Kosovo sa robom vrednom 11,9 miliona evra, a najmanje se uvozilo iz zemalja EFTA-e (European Free Trade Association), sa ukupno 3,2 miliona evra ili 0,7 odsto.

Oko 50,4 miliona evra je kategorisano kao uvoz iz drugih zemalja, što u procentima pada na 10,2 odsto ukupnog uvoza.Ostale vesti

Kosovska Mitrovica: Humanitarni bazar za lečenje Sare Prljinčević
U gradu na Ibru je organizovan celodnevni bazar radu prikupljanja novčanih sredstava za lečenje Sare Prljinčević (15) sa centralnog Kosova koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.
  • 05.12.2022
Gračanica: Albanac pušta stoku na pašu na novom groblju
B.I. iz Gračanice koji je jutros obišao grob svoje majke na novom gračaničkom groblju na Padalištu zatekao je stado krava i koza, koje je prema njegovim rečima na pašu izveo Albanac, najverovatnije iz okolnih mesta.
  • 04.12.2022
PIK predlaže suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice
Policijski inspektorat Kosova (PIK) predložio je suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice u Prištini.
  • 03.12.2022
Rana detekcija i sistematski odgovor ključni problemi invalida

Rana detekcija i sistematski odgovor, ključni su problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, ocenjuje za Radio Kontakt Plus, šefica Kancelarije UNICEF-a za mitrovički region, Ivana Milosavljević, povodom Dana osoba sa invaliditetom.

  • 03.12.2022
Sudski savet Kosova odlučio da se sudije vrate na posao
Sudski savet Kosova (SSK) saopštio je da se sudije koje su odlučile da bojkotuju rad zbog odluke kosovske vlade o smanjenju plata, vraćaju na posao i da će učestvovati u komisijama i drugim grupama u kojima je učešće određeno važećim zakonodavstvom, ali da neće sarađivati sa Vladom Kosova.
  • 03.12.2022
Civilno društvo: Težak i loš položaj osoba sa invaliditetom
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine obeležava se 3. decembra pod sloganom  "Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u pokretanju pristupačnog i pravednog sveta". Tim povodom, NVO Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i NVO Faktor organizuju dvomesečnu kampanju pod nazivom "Posmatrajte svet našim očima", kako bi ukazali na težak i veoma loš položaj osoba sa invaliditetom u kosovskom društvu.
  • 02.12.2022