Vesti
Društvo

Srbija: Od danas za pomoć od 100 evra prijava telefonom

Od danas svi punoletni građani, koji imaju ličnu kartu i prebivalište u Srbiji, mogu i telefonom da se prijave za jednokratnu pomoć od 100 evra.
Srbija: Od danas za pomoć od 100 evra prijava telefonom
Ilustracija (Foto pixabay.com)

Broj telefona kontakt-centra je 0800/101-100.

U kontakt-centru ćete imati priliku da čujete automatski nasnimljen glas, kome ćete moći da ostavite svoje podatke. Matični broj i broj lične karte će se unositi putem telefonske tastature, a ime banke će izgovarati ili birati pritiskom na taster, navedeno je na Instagram nalogu ministra finansija Siniše Malog.

Prijavljivanje za pomoć od 100 evra putem sajta Uprave za trezor moguće je od 13. maja, a za manje od 38 sati prijavilo se tri miliona građana.

Pomoć od 100 evra penzioneri i građani koji primaju socijalnu pomoć dobijaju po automatizmu i bez prijavljivanja. Vlada Srbije će im tu pomoć danas uplatiti, a moći će već sutra novac da podignu.

U banci Poštanska štedionica, gde penziju preko milion korisnika, sve ekspoziture će sutra raditi produženim radnim vremenom od 8 do 18 časova, kaže za RTS Aleksandar Čortan, član Izvršnog odbora banke Poštanska štedionica.

Penzionerima koji penziju primaju na kućnu adresu, njih je oko 300.000, pomoć će biti isplaćena putem računa Poštanske štedionice i novac će im biti na računima sutra.

"Isporuke na kućnu adresu neće biti, pozivamo ovu kategoriju penzionera da posete neku od ekspozitura banke Poštanska štedionica i podignu novac", naveo je Čortan.

Za one penzionere koji nemaju otvorene račune u banci, biće otvoren namenski račun za isplatu ove pomoći koji će nakon podizanja novca biti zatvoren.

Pored penzionera, i korisnici socijalne pomoći automatski dobijaju ovu pomoć. Oni će pomoć primiti putem banke Poštanska štedionica i ta isplata je predviđena za četvrtak 21. maj, dodao je Čortan.Ostale vesti

Kosovo izdvaja 1,3 milijarde evra za oporavak privrede
Oko 1,3 milijarde evra ulaganja u privredu putem zajma i fiskalnih podsticaja za narednih pet godina je predviđeno paketom Ministarstva Kosova za finansije za ekonomski oporavak od pandemije.
  • 29.05.2020
Srbin sa Kosova traži nadoknadu od KFOR-a zbog baze na svom zemljištu
Dragan Mihajlović iz Novog Sela Mađunskog kod Vučitrna najavljuje protest ispred kapije komande KFOR-a u Prištini jer je, kako tvrdi, ova vojna misija na delu njegovog imanja sagradila bazu, a već šest godina mu za to ne plaća nikakvu nadoknadu.
  • 29.05.2020
Šarčević: Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije
Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević. On je precizirao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.
  • 28.05.2020
Od danas kretanje od 5:00 do 21:00
Od danas, građani mogu da se kreću bez ograničenja po 16 sati dnevno, odnosno od 5:00 do 21:00 sat.
  • 28.05.2020
Priština: Ukida se karantin
Kosovska vlada je na današnjoj sednici usvojila zahtev Ministarstva zdravlja da se 30. maja ukine karantin zona koja je smeštena u Studentskom centru u Prištini, a u kojoj su smeštani svi oni koji su ulazili na teritoriju Kosova. Takođe, sva lica koja ulaze na Kosovo dužna su da se samoizoluju na 14 dana.
  • 27.05.2020
Koliko je potrebno za sreću?
Iako su deca na Kosovu navikla da im vrlo često nedostaju osnovni uslovi za bezbrižno odrastanje, ona svojim znanjem ne zaostaju za vršnjacima iz centralne Srbije. Rezultat analize prema kojoj su „deca na KiM najzadovoljnija svojim zdravljem, kvalitetom života i najviše fizički aktivna” može značiti i da mališani na Kosovu znaju da sreću čine male stvari.
  • 27.05.2020