Vesti
Društvo

Srbija među evropskim zemljama sa najviše slučajeva zastrašivanja novinara

Srbija je u 2022. bila jedna od evropskih zemalja sa najviše zabeleženih slučajeva uznemiravanja i zastrašivanja novinara, navodi se u najnovijem godišnjem izveštaju partnerskih organizacija Platforme Saveta Evrope za promociju zaštite novinarstva i bezbednosti novinara.
Srbija među evropskim zemljama sa najviše slučajeva zastrašivanja novinara
Ilustracija (Foto Pixabay)

U izveštaju "Rat u Evropi i borba za pravo na izveštavanje", navodi se da je u 2022. najviše slučajeva uznemiravanja i zastrašivanja novinara "zabeleženo u Rusiji, ali i u Srbiji, Italiji, Poljskoj, Hrvatskoj i Grčkoj".

U prošloj godini u Evropi su zabeležena 94 takva slučaja, što je manje u odnosu na 2021. godinu, kada ih je bilo 110, navodi se u izveštaju 15 međunarodnih organizacija.

U izveštaju se navodi i da su uznemiravanje i zastrašivanje novinara i kampanje njihovog blaćenja "postali nova normalnost do te mere da ih pojedini novinari više ne prijavljuju".

"Među onima koji stoje iza pretnji su privatne strane i predstavnici javnih vlasti. Počinioci često ostaju anonimni, što dodatno otežava traženje pravne zaštite", navodi se.

Srbija je, uz Albaniju, Bugarsku, Hrvatsku, Francusku, Italiju i Poljsku, pomenuta i kao zemlja u kojoj se protiv novinara i medija sve češće podnose tužbe za klevetu.

Kao izgovor za pokretanje pravnih postupaka protiv novinara sve više se koristi borba protiv lažnih vesti, navodi se u izveštaju i dodaje da "sve veći broj pravnih pretnji usmerenih ka novinarima podstiču političari, uključujući one koji su trenutno u vladi".

"U Srbiji, bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović, kojoj se sudi za trgovinu uticajem, podnela je tužbu za klevetu protiv Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) i njenog urednika Stevana Dojčinovića", piše u izveštaju.

U delu izveštaja se navodi da je "2022. bila godina definisana ratom" i da je u delovima Evrope "bilo i rata protiv novinarstva": od kada je Rusija pokrenula invaziju Ukrajine, najmanje 12 novinara i medijskih radnika je ubijeno tokom obavljanja profesionalnih zadataka i da je 21 ranjen.

Uz ocenu da je širom Evrope nastavljena degradacija slobode medija, autori izveštaja navode da je u prošloj godini uhapšeno 127 novinara, što predstavlja rast od 60 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Najviše novinara uhapšeno je u Turskoj (52), Belorusiji (32), Rusiji (22) i teritorijama Ukrajine okupiranim od ruskih snaga (14).

Među 15 organizacija koje su sačinile izveštaj su Evropska federacija novinara, Međunarodna federacija novinara, Asocijacija evropskih novinara, Reporteri bez granica, Komitet za zaštitu novinara, Međunarodni institut za štampu, Evropski centar za slobodu štampe i medija.Ostale vesti

Peti protest
Peti protest "Srbija protiv nasilja" održava se u Beogradu, tačno mesec dana od kada je 13-godišnjak ubio devet učenika i radnika obezbeđenja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Građani se nalaze ispred Narodne skupštine, gde je postavljena bina odakle se okupljenima obraćaju govornici. Protest je počeo kompozicijom koju je komponovao ubijeni dečak u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar.
  • 03.06.2023
Lipljan, postavljena nova zastava SPC na zvonari

Trobojka Srpske pravoslavne crkve sa ocilima, kao i patrijaršijska zastava sa grbom, koja se postavlja samo u prazničnim danima, ponovo su od danas popodne postavljene na zvonaru crkve u Lipljanu odakle su zastavu nepoznati počinioci pre četiri dana strgli i odneli.

  • 03.06.2023
Zadušnice: Srbi u manjem broju posetili groblje u južnom delu Mitrovice
Danas su i Duhovske ili letnje zadušnice, koje po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvek padaju u subotu uoči Silaska Svetog duha na apostole.
  • 03.06.2023
Nabujala reka Janjevka, opštinske službe na terenu u Gornjoj i Donjoj Gušterici

Usled obilnih padavina koje su pogodile područje Gornje i Donje Gušterice došlo je do bujanja i na par lokacija i izlivanja reke Janjevke, navode iz Opštine Gračanice.

  • 02.06.2023
Štrpce: Skup podrške Srbima sa severa Kosova
Oko 1.000 meštana opštine Štrpce okupilo se na skupu podrške Srbima na severu Kosova i poručili im da se solidarišu sa njima i njihovim problemima.
  • 02.06.2023
Gračanica: Skup podrške Srbima na severu
U centru Gračanice okupilo se oko hiljadu građana kako bi pružili podršku Srbima koji već sedmi dan protestuju u Zvečnu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Direktorica Narodne biblioteke Brankica Kostić kazala je na skupu da "jednim glasom upućuju podršku kolegama, koji su izbačeni sa svojih radnih mesta". 
  • 02.06.2023