Vesti
Društvo

Srbi za Srbe grade kuću Tasićima iz Gornjeg Močara

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe gradi kuću sedmočlanoj porodici Tasić iz sela Gornje Močare kod Kosovske Kamenice.
Srbi za Srbe grade kuću Tasićima iz Gornjeg Močara
Košarkaš polaže kamen temeljac (Foto Srbi za Srbe)

Nakon što su dvojica lokalnih paroha osveštala zemljište na kome će se graditi kuća, proslavljeni srpski košarkaški reprezentativac Marko Kešelj je položio kamen temeljac.

Porodica Tasić ima pet devojčica. Najstarija Bojana ima 12 godina, Anđela je tri godine mlađa, Tamara ima sedam, Milica pet i najmlađoj Jovanu je svega tri meseca.

„Pod blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa raško-prizrenskog Teodosija okupili smo se danas kako bi položili kamen temeljac za izgradnju kuće još jednoj mnogočlanoj porodici na Kosovu i Metohiji“ – rekao je predsednik Humanitarne organizacije Srbi za Srbe Igor Rašula.

Porodica Tasić živi od poljoprivrede, socijalne pomoći i dečijih dodataka. Kako su rekli, ovde im je lepo i ne bi hteli da idu sa Kosova i Metohije pa im je nova kuća najveći podsticaj da nastave život na svom vekovnom ognjištu.

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe već 15 godina pruža pomoć za socijalno ugrožene porodice širom Balkana, tokom kojih je prikupila 5 miliona evra donacija i sa njima obezbedila vrednu materijalnu pomoć za više od 2.600 porodica, 13.500 dece, kao i pomoć za više desetina projekata koji su za cilj imali pomoć čitavim zajednicama.

Uprkos situaciji koja je uzrokovana pandemijom virusa Kovid 19, odlučeno je da se ne prekida kontinuitet u organizovanju donatorskih večeri.

Poštujući propisane mere, drugo po redu, ovoga puta onlajn donatorsko veče, održaće se 7. septembra od 19 časova na Jutjub kanalu organizacije Srbi za Srbe, gde će gledaoci imati priliku da uživaju u prigodnom programu koji je pripremljen.

Ujedno, svi koje žele moći će da putem slanja SMS poruka na broj 7763 učestvuju u prikupljanju 30.000 evra koliko je neophodno za izgradnju i opremanje nove kuće za porodicu Tasić iz Gornjeg Močara.Ostale vesti

Naim Ćeljaj novi ombudsman Kosova

Narednih pet godina Naim Ćeljaj obavljaće dužnost ombudspersona Kosova.

  • 29.09.2020
Porodice u staroj školi u Gračanici tri dana bez struje
U staroj školi u Gračanici dve porodice od subote nemaju struju. Do kvara je došlo nakon lošeg vremena, kada su kablovi pokidani. Stanarka Jelena Stanojević ističe da je ekipa Keds-a danas izašla na teren, ali da kvar nije rešen.
  • 28.09.2020
Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020
Vlada Kosova: Ukinuta odluka kojom je ograničeno kretanje
Kosovska vlada ukinula je večeras svoju prethodnu odluku od 28. jula, kojom je, između ostalog, uveden noćni policijski sat za 13 opština na Kosovu, ali i produžen policijski sat za četiri opštine na Severu koji je na snazi bio od 8. jula. Rad ugostiteljskih objekata produžen za sat vremena.
  • 25.09.2020
Brojne neregularnosti u OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu
OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu, prema tvrdnji pojedinih radnika, funkcioniše bez plana i programa za ovu školsku godinu, skoro polovina zaposlenih nema ugovore na neodređeno, a protiv njih troje je pokrenut postupak pošto su „bez odobrenja direktora izneli dosijee većeg broja radnika, van škole“. V.d. direktora Bogdanka Mirić poriče navedeno i dodaje da „nestručni drže stručne predmete“, te da „ne zna gde bi ti ljudi radili ako ih ona otpusti“.
  • 25.09.2020