Vesti
Društvo

Srbi u Suvom Dolu zabrinuti zbog razgraničenja

Razgraničenje između severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice još uvek nije precizno definisano, zbog čega je zabrinuto 70 srpskih domaćinstava u selu Suvi Do.

Srbi u Suvom Dolu zabrinuti zbog razgraničenja
Suvi Do (Foto Kontakt plus)

Njihove kuće, kako su kazali danas, katastarski mogle da pripadnu opštini južna Mitrovica.

Za gradonačelnika južne Mitrovice Agima Bahtirija pitanje katastarskog razgraničenja Mitrovice je "zavrsena stvar".

Ta stvar, kako kaže, rešena je Ahtisarijevim planom o kojem se ne može diskutovati, a prema kojem kuće Srba iz Suvog Dola katastarski pripadaju opštini kojom on rukovodi.

Predstavnik Srba iz Suvog Dola, u kojem živi oko 70 srpskih porodica, Mićo Kragović, izjavio je Tanjugu da se nadaju da to nije konačno rešenje.

"Neko je sebi dao za pravo da povuče neku krivulju tu iznad naših kuća, tako da severnom delu Mitrovice po Ahtisarijevom planu ni jedna kuća ni albanska ni srpska ne pripada. Sve su kuće na jugu, na severu ostaju naše obradive površine, tamo do Korilja", objašnjava Kragović.

Ističe da ako je nekome namera da od ovog sela napravi etnički čistu sredinu, da skloni Srbe odavde, taj plan onda mogu da sprovedu u delo ali, upozorava, za pet do deset godina u Suvom Dolu neće biti Srba.

Zbog ovakve katastarske podele između dve opštine u Kosovskoj Mitrovici Srbi u Suvom Dolu imaju kuće koje pripadaju opštini u južnom delu grada, a imanja opštini Severna Mitrovica.

Šefica administracije u opštini Severna Mitrovica Adrijana Hodžić kaže da se u ovoj opštini ne slažu sa odlukom da Suvi Do pripadne opštini južna Mitrovica.

"To je jedna odluka sa kojom se lokalno rukovodstvo sa severa ne slaže i verujem da će se o tome ponovo diskutovati u Briselu. Zvanična Kancelarija EU je jasna po pitanju razgraničenja opštine - za njih je to pitanje završeno u smislu da čitav naseljeni deo Suvog Dola pripada opštini južna Mitrovica", rekla je Hodžićeva.

Jedan od srpskih ministara u kosovskoj vladi Ljubomir Marić izjavio je Tanjugu da je razgraničenje i pitanje Suvog Dola bila tema briselskih pregovora i da očekuje da se i dogovor u vezi tačke koja se odnosi na slobodu kretanja i mosta na Ibru sprovede.

"U tom delu nema značajnijih pomaka, ono što znamo napor gradonačelnika i južne i severne Mitrovice je maksimalan i svakako smatramo da međunarodna zajednica treba u tom delu da se uključi kako bi se i ovaj deo sporazuma koji je postignut avgusta 2015. godine sproveo", rekao je Marić.

Iz Kancelarije EU u Prištini Tanjugu je rečeno da EU veruje da je administrativna linija između juzne i Severne Mitrovice jasno određena u zakonodavstvu Kosova i da podstiču gradonačelnike na potpisivanje Memoranduma o razumevanju, koji bi ojacao međuopstinsku saradnju.

Krajnji rok za rešavanje pitanja razgraničenja Severne i južne Mitrovice bio je 14. oktobar 2016. godine. Memorandum o razumevanju između gradonačelnika još nije potpisan.Ostale vesti

Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023
Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
  • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
  • 31.01.2023