Vesti
Društvo

Srbi u Metohiji tvrde da im obećana pomoć Kancelarije za KiM ne stiže

Stanovnici srpskih sela u opštinama Peć, Istok i Klina sve se češće žale da im odobrena pomoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju nije stigla. Srboljub Dakić iz Goraždevca je u nevremenu koje se dogodilo pre dve godine pretrpeo ogromnu materijalnu štetu. Tvrdi da mu obećana pomoć nije stigla. Radio Goraždevac nije dobio odgovor kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Srbi u Metohiji tvrde da im obećana pomoć Kancelarije za KiM ne stiže
Posledice nevremena u opštini Peć, februar 2020 (Foto: Radio Goraždevac)

Pre tačno dve godine snažno nevreme pogodilo je Pećki region. Mnogi su tog dana pretrpeli ogromnu štetu na kućama i pomoćnim objektima. Jedan od njih je i Srbo Dakić, poljoprivrednik iz Goraždevca. Njemu je snažan vetar te noći odneo deo krova na kući i potpuno otkrio sve pomoćne objekte.

Samo par dana nakon nevremena predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju bili su na terenu i napravili izveštaj. Ljudima je obećana pomoć u sanaciji oštećenih objekata. Međutim, ni posle dve godine obećana pomoć nije stigla, tvrdi Dakić.

“Dolazili su iz Beograda, bio je Kozarev, obećali su nam da će nam pomoći. Na kraju ništa od toga. Prošle godine su dolazili i ponovo nam obećali. Opet je ostalo samo na obećanju“, kaže Srboljub Dakić za Radio Goraždevac.

Dakić je u međuvremenu morao da obnovi svoje objekte sredstvima kojima je, kako kaže, planirao da proširi poljoprivrednu proizvodnju. Tvrdi da je pretrpeo štetu u vrednosti oko 10.000 evra i ovim putem pozvao one koji su mu obećali pomoć da to i ispune.

„Sa tim parama smo planirali da napravimo nešto drugo što smo započeli. Međutim, morali smo prvo ovo da sredimo jer je bilo prioritet. Ja verujem da će nam oni to ispuniti, ali kada? Ovi ovde obećavaju iz opštine da je to završeno i da će biti uplate, ali ništa od toga”, rekao je Dakić.

Pored Dakića, redakciji Radio Goraždevca se u prethodnih mesec dana javljalo više građana koji tvrde da nisu dobili odobrena sredstva, te da su im uskraćene sadnice voća, građevinskog materijala, poljoprivredne mašine i mehanizacija ali nisu želeli da te navode iznesu pred kamerama.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju bez odgovora na pitanja Radio Goraždevca

U nameri da sazna istinu, redakcija Radio Goraždevca se 07. februara ove godine putem mejla obratila Kancelariji za Kosovo i Metohiju i Privremenom organu za Peć. Odgovor nije stigao do objavljivanja ove vesti.

Javnost je za sada ostala uskraćena na pitanja: Da li je Kancelarija za Kosovo i Metohiju pomagala građane koji su pretrpeli štetu u nevremenu 06.02.2020. u Opštini Peć; Da li su raspodeljene sadnice voća dobitnicima iz programa za prošlu godinu i da li su pojedini stanovnici srpskih sela u Metohiji ostali bez kako tvrde “odobrenih”, sredstava pomoći.Ostale vesti

Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022
Milorad Arlov: Uvek mora postojati način
"Želim svima koji žive na Kosovu i Metohiji, Srbima i Albancima, da žive mirno i dostojanstveno. Uvek mora postojati način da bude miran suživot. Mir je najvrednije što može da bude među svim narodima", rekao je predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov nakon vidovdanske liturgije u manastiru Gračanica.
  • 28.06.2022