Vesti
Društvo

Srbi strahuju od prijema Kosova u Unesko

Srbi na Kosovu sa zebnjom iščekuju ishod glasanja na Generalnoj konferenciji Uneska. Nema previše optimizma, ali nada da Kosovo neće postati članica ove organizacije, ipak postoji.
Srbi strahuju od prijema Kosova u Unesko
Manastir Visoki Dečani (Foto Helikim)

Uprkos većinskoj podršci u Izvršnom odboru da se predlog za članstvo Kosova uvrsti u dnevni red Generalne skupštine, pojedini srpski zvaničnici tvrde da još ništa nije izgubljeno.

Srbi koji žive i rade na Kosovu, međutim, nisu preveliki optimisti.

„Ako se osvrnemo i pogledamo ko sve podržava ulazak Kosova u tu međunarodnu organizaciju, ko sve stoji iz njih i ko je podneo zahtev, onda svakako ne možemo biti optimistični. Kad pogledmo šta je sve upereno protiv nas kao naroda, onda jedino možemo da se uzamo u božiju pomoć da će ta srpska kulturna baština ostati u vlasništvu u kom se trenutno i nalazi“, kaže otac Darko Marinković, paroh crkve Sveti Nikola u Prištini.

Da će borba u Unesku biti jako teška, slaže se i Živojin Rakočević, novinar i književnik iz Gračanice.

“Biće jako teško na Generalnoj skupštini Uneska, ali mi u osnovi gubimo naše najvažnije identitetske, kulturološeke, duhovne i državne činjenice. Nama se jednostavno poručuje : “Vi niste u stanju da se starate o tome”. Mi gubimo kuću koju su nam dva puta rušili i palili za naših života. Mi gubimo osećaj da možemo da uređujemo tu kuću”, kaže Rakočević.

Srpsku javnost na Kosovu posebno brinu pokušaji vlasti i istoričara u Prištini da izvrnu istorijske činjenice o poreklu i izgradnji srpskih spomenika kulture.

„Oni imaju potrebu za samopotvrđivanjem, samodokazivanjem, izmišljaju neke istorijske činjenice. Setimo se samo tvrdnji pojedinih istoričara da su Dečani njihov manastir i da ga je sagradio Albanac. To je isto kao kada bi ja sagradio kuću i unajmio majstore i onda ti majstori tvrde da je kuća njihova jer su je oni zidali“, kaže istoričar iz Gračanice Aleksandar Gudžić.

Zbog inicijative Kosova za prijem u Unesko predstavnici Srpske pravoslavne crkve su već prekinuli komunikaciju sa kosovskim vlastima, a u njihova obećanja da će nakon članstva u toj organizaciji bolje brinuti o crkvama i manastirima, ne veruju.

Crkva Svetog Nikole u Prištini je jedna 35 svetinja koje su postradale tokom martovskog pogroma 2004. godine na Kosovu. U tom nasilju crkva je spaljena a u njoj je izgoreo jedan od najvrednijih ikonostasa u SPC.

“Svako jutro kada uđem u crkvu i pogledam zidove setim se ikonostasa koji je stajao tu, i pomislim zar neko ko je to radio može i da pomisli da uđe u Unesko, a kamoli da bude primljen? Ne verujem u dobre namere prištinskih vlasti da brane, štite, obnavljaju i vode računa o srpskom crkvenom, duhovnom i kulturnom blagu jer to nisu radili kroz istoriju. Jedina svetla tačka su albanski odredi koji su čuvali manastir Visoke Dečane”, kaže otac Darko Marinković.

Razmatranje preporuke Izvršnog saveta za prijem Kosova moglo bi da se nađe na dnevnom redu 9. novembra. Do tada će trajati i diplomatska borba Srbije i Kosova.

U međuvremenu, na društveonim mrežama se vodi pravi rat o tome treba li ili ne Kosovo postati član Uneska.

 Ostale vesti

’’Samo novinari mogu da sačuvaju medije’’
Medijska pismenost, novinarska etika, standardi rada u redakcijama i prepoznavanje izvora dezinformacija neke su od tema koje su novinari pet srpskih redakcija obrađivali na treningu koji je održan u prostorijama RTV Kim u Čaglavici. "Samo novinari mogu da sačuvaju medije od toga da budu puka propaganda ili štaka za popunjavanje sadržaja na društvenim mrežama", rekao je svojim kolegama na Kosovu direktor programa Newsmax Adria Slobodan Georgiev. 
  • 25.09.2021
Osojane: Akcija čišćenja korita reke Kujavče
Crkvena opština u Osojanu i mladi koje ona okuplja čistili su danas korito reke Kujavče.
  • 25.09.2021
Deca Metohije – Belo Polje
U sedmoj epizodi „Deca Metohije“ novinari Radio Goraždevca posetili su Anđelu, Marka i Nikolu u Belom Polju. Ovi mališani su jedina deca iz srpske zajednice u ovom selu.
  • 25.09.2021
Druženje i upoznavanje uz med i radionicu kućnog pivarstva
Trodnevni multietnički kamp pod imenom "Pčelinji park" na kome će se dvadesetak mladih ljudi upoznati sa pčelarstvom otpočeo je u Preocu, nadomak Gračanice, u organizaciji NVO Mlada aktivna Gračanica. Kuriozitet prvog dana je bila radionica kućnog pivarstva u okviru koje je kuvano pivo sa medom.
  • 24.09.2021
Đaci se vraćaju u škole od ponedeljka
Učenici osnovnih i srednjih škola u srpskim sredinama na Kosovu vraćaju se u đačke klupe od ponedeljka, potvrđeno je za RTV Kim.
  • 24.09.2021
Više od 80 kamiona čeka na Merdaru
U koloni od oko 80 šlepera i kamiona, formiranoj na administrativnom prelazu Merdare, teretnjaci čekaju na ulazak na Kosovo. Putnički saobračaj se odvija neometano, bez većih gužvi sa obe strane prelaza.
  • 24.09.2021