Vesti
Društvo

Srbi strahuju od prijema Kosova u Unesko

Srbi na Kosovu sa zebnjom iščekuju ishod glasanja na Generalnoj konferenciji Uneska. Nema previše optimizma, ali nada da Kosovo neće postati članica ove organizacije, ipak postoji.
Srbi strahuju od prijema Kosova u Unesko
Manastir Visoki Dečani (Foto Helikim)

Uprkos većinskoj podršci u Izvršnom odboru da se predlog za članstvo Kosova uvrsti u dnevni red Generalne skupštine, pojedini srpski zvaničnici tvrde da još ništa nije izgubljeno.

Srbi koji žive i rade na Kosovu, međutim, nisu preveliki optimisti.

„Ako se osvrnemo i pogledamo ko sve podržava ulazak Kosova u tu međunarodnu organizaciju, ko sve stoji iz njih i ko je podneo zahtev, onda svakako ne možemo biti optimistični. Kad pogledmo šta je sve upereno protiv nas kao naroda, onda jedino možemo da se uzamo u božiju pomoć da će ta srpska kulturna baština ostati u vlasništvu u kom se trenutno i nalazi“, kaže otac Darko Marinković, paroh crkve Sveti Nikola u Prištini.

Da će borba u Unesku biti jako teška, slaže se i Živojin Rakočević, novinar i književnik iz Gračanice.

“Biće jako teško na Generalnoj skupštini Uneska, ali mi u osnovi gubimo naše najvažnije identitetske, kulturološeke, duhovne i državne činjenice. Nama se jednostavno poručuje : “Vi niste u stanju da se starate o tome”. Mi gubimo kuću koju su nam dva puta rušili i palili za naših života. Mi gubimo osećaj da možemo da uređujemo tu kuću”, kaže Rakočević.

Srpsku javnost na Kosovu posebno brinu pokušaji vlasti i istoričara u Prištini da izvrnu istorijske činjenice o poreklu i izgradnji srpskih spomenika kulture.

„Oni imaju potrebu za samopotvrđivanjem, samodokazivanjem, izmišljaju neke istorijske činjenice. Setimo se samo tvrdnji pojedinih istoričara da su Dečani njihov manastir i da ga je sagradio Albanac. To je isto kao kada bi ja sagradio kuću i unajmio majstore i onda ti majstori tvrde da je kuća njihova jer su je oni zidali“, kaže istoričar iz Gračanice Aleksandar Gudžić.

Zbog inicijative Kosova za prijem u Unesko predstavnici Srpske pravoslavne crkve su već prekinuli komunikaciju sa kosovskim vlastima, a u njihova obećanja da će nakon članstva u toj organizaciji bolje brinuti o crkvama i manastirima, ne veruju.

Crkva Svetog Nikole u Prištini je jedna 35 svetinja koje su postradale tokom martovskog pogroma 2004. godine na Kosovu. U tom nasilju crkva je spaljena a u njoj je izgoreo jedan od najvrednijih ikonostasa u SPC.

“Svako jutro kada uđem u crkvu i pogledam zidove setim se ikonostasa koji je stajao tu, i pomislim zar neko ko je to radio može i da pomisli da uđe u Unesko, a kamoli da bude primljen? Ne verujem u dobre namere prištinskih vlasti da brane, štite, obnavljaju i vode računa o srpskom crkvenom, duhovnom i kulturnom blagu jer to nisu radili kroz istoriju. Jedina svetla tačka su albanski odredi koji su čuvali manastir Visoke Dečane”, kaže otac Darko Marinković.

Razmatranje preporuke Izvršnog saveta za prijem Kosova moglo bi da se nađe na dnevnom redu 9. novembra. Do tada će trajati i diplomatska borba Srbije i Kosova.

U međuvremenu, na društveonim mrežama se vodi pravi rat o tome treba li ili ne Kosovo postati član Uneska.

 Ostale vesti

Kosnet: Napadi na novinare su napadi na demokratske vrednosti

Ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet poručio je da su napadi na novinare napadi na zajedničke demokratske vrednosti.

  • 20.10.2020
Anđelka Ćup dobitnica nagrade za izveštavanje o siromaštvu
Glavna i odgovorna urednica portala Gračanica Online, Anđelka Ćup, nagrađena je za reportažu o životu u Romskoj mahali u opštini Južna Mitrovica u vreme koronavirusa.
  • 20.10.2020
GIC započeo izradu aparata za merenje kvaliteta vazduha
Inovacioni centar Gračanica (GIC) započeo je izradu aparata za merenje kvaliteta vazduha. Uređaj je u fazi testiranja i prevashodno je namenjen zatvorenim prostorijama, poput učionica, kuća ili kancelarija, kazao je za RTV Kim Đorđe Marković.
  • 20.10.2020
Laplje Selo: Pčelari pokrenuli mašinu za pravljenje voštanih ploča
Pčelari sa teritorije opštine Gračanica su do sada po satne osnove, uvek sa manjim ili većim procentom parafina, išli u Prištinu ili centralnu Srbiju. Mašina koju je donirala švajcarska organizacija “Helvetas” instalirana je na Poljoprivrednom fakultetu u Lapljem Selu, pa je proizvodnja kvalitetnih voštanih ploča konačno lokalizovana “na dobrobit svih”, a parafin se "nalazi na izlazu iz košnica".
  • 19.10.2020
Heroji u doba koronavirusa: Živ se čovek na sve navikne
U osmoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa” profesorka srpskog jezika i književnosti Ana Kostić govorila je o poteškoćama i prednostima nastave na daljinu. Nikola Vasić predsednik Humanitarne organizacije „Kosovsko Pomoravlje” kazao je da su od početka pademije članovi ove organizacije podelili preko dve tone pomoći u vidu namirnica, lekova i higijenskih paketa.
  • 18.10.2020
Zatvoreno nekoliko kafića u Prištini zbog kršenja mera
Zbog kršenja pandemijskih mera sinoć je zatvoreno nekoliko kafića u naselju "Ruga B" u Prištini.
  • 17.10.2020