Vesti
Društvo

Srbi sa severa najviše veruju Vladi Srbije

Srbi na severu Kosova najviše poverenja imaju u Vladu Srbije, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja koje je sprovela neformalna grupa, sastavljena od 14 nevladinih organizacija sa severa.
Srbi sa severa najviše veruju Vladi Srbije
Sa predstavljanja rezultata istraživanja (Foto Kontakt plus)

Prema ovom istraživanju, većina građana na severu Kosova nezadovoljna je trenutnom situacijom u tom delu Kosova.

Najveći stepen poverenja, građani građani tog dela Kosova imaju u Vladu Srbije,14,3 odsto, u kosovske  institucije na severu 12,2 odsto, dok u opštine formirane nakon izbora 2013. godine poverenje ima 10,8 odsto ispitanika.

Samo 10 odsto građana sa severa Kosova pozitivno se izjasnilo o Briselskom sporazumu, dok čak poloviona nema stav o tom pitanju, što je prouzrokovano nedovoljnom transparentnošću tog sporazuma, rečeno je na predstavljanju rezultata istraživanja koje je obavljeno u Centru građanske energije u Kosovskoj Mitrovici.

Na severu Kosova, kako je rečeno, Zajednica srpskih opština viđena je kao najvažniji deo Briselskog sporazuma, koji bi trebalo da omogući nesmetano funkcionisanje institucija u oblasti zdravstva, prosvete i nastavak finasiranja iz Beograda.

Projekt menadžer istraživanja Milica Andrić izjavila je da su ispitanici saglasni da je glavni izvor prihoda građana na severu Kosova budžet Republike Srbije i da najveći broj građana, čak 52,2 odsto prima neki vid prihoda od Republike Srbije, ali da dobar deo ispitanika navodi da takva situcaija pruža samo prividnu sliku održivog sistema.

Iako je stepen poverenja u institucije veoma nizak, Srbi na severu Kosova plaše se povlačenja predstavnika međunarodne zajednice sa Kosova, jer kao posledicu takvog razvoja događaja vide i svoj omasovljeni odlazak, rekla je Andrićeva.

Nezaposlenost je, osim nestabilne političke i bezbednosne situacije, predstavljen je kao najveći problem na severu Kosova. Nezaposlenost na severu Kosova iznosi 32,8 odsto, a uočava se da je najveća čak 43,8 odsto među mladima od 18 do 29 godina.

Direktor NVO "Aktiv" iz Kosovske Mitrovice Miodrag Milićević upozorio je da na opasnost od prestanka finansiranja iz Beograda ovdašnjih institucija jer bi to, kako je objasnio, moglo da izazove socijalni udar.

Projekat je finasiran od strane EU a implementiran od strane NVO Aktiv iz Kosovske Mitrovice i Centra za mir i toleracniju iz Gračanice.Ostale vesti

Zoran Sekulić: Danas su svi izvori vesti, ali nisu svi novinari
U prostorijama NVO "Aktiv" u Kosovskoj Mitrovici održava se drugi po redu novinarski trening za redakcije RTV Kim, Radio Kontakt plus, Radio Mitrovice sever, Kossev i Radio Goraždevac. Predavač je dugogodišnji novinar Zoran Sekulić.
  • 23.10.2021
Obuka za buduće studente. Prijava u toku
U opštinama Gračanica, Štrpce i Severna Mitrovica organizuje se napredna nastava za mlade kao priprema za fakultet. Projekat sprovodi RIT Kosovo u saradnji sa Forumom za razvoj i multietničku saradnju i uz podršku ambasade SAD-a u Prištni.
  • 23.10.2021
Jelena Petković nova članica Komisije za žalbe Saveta za štampu
Uprava Udruženja novinara Srbije izabrala je danas novinarku  Jelenu Petković za novu članica Komisije za žalbe Saveta za štampu u Srbiji.
  • 23.10.2021
Penzionerima 1. novembra još 30 evra, ostalim građanima dan kasnije

Penzioneri će prvi dobiti još 30 evra pomoći od države 1. novembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 2. i 3. novembra, najavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da se do sada za dobijanje novčane pomoći od države prijavilo ukupno 5,767 miliona građana.

  • 21.10.2021
Mladi i medijska pismenost

Ekonomsko-trgovinska škola u Lapljem Selu je, u saradnji sa organizacijom „Prijatelji dece Srbije“, izvela projektnu nastavu na temu „Deca i mediji“. Učenici ove škole su naveli da umeju da prepoznaju štetan sadržaj na društvenim mrežama i televiziji, dok njihovi profesori smatraju da omladina nije svesna negativnog uticaja medija. Predstavnici medija naglašavaju da se novinarska etika mora poštovati u svakom segmentu rada.

  • 21.10.2021
USAID i ICK organizuju

USAID-ov pravosudni projekat i Centar za inovacije Kosova (ICK) biće domaćini “JusTech“ takmičenja za inovacije na Kosovu.

  • 21.10.2021