Vesti
Društvo

Srbi sa severa najavljuju blokadu prelaza

Predstavnici Srba sa severa traže da policija na prelazima Jarinje i Brnjak prestane sa deljenjem letaka kojima najavljuju naplatu polise graničnog osiguranja.
Srbi sa severa najavljuju blokadu prelaza
Foto arhiva KIM

Član Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO Ljubomir Marić izjavio je Tanjugu da, ako se momentalno ne prestane sa tom aktivnošću, da će doći do potpune blokade prelaza Jarinje i Brnjak i puteva koji ka njima vode.
Marić je rekao da su gradonačelnici četiri opštine sa severa Kosova održali jutros konsultacije sa članovima Upravljačkog tima i doneli tu odluku.

On je dodao da će predstavnicima policije na prelazima Jarinje i Brnjak predočiti tu odluku danas i zatražiti od njih da prestanu sa deljenjem letaka, u vezi sa početkom naplate osiguranja za vozila.

Marić je naglasio da to nije dogovoreno ni sa jednim predstavnikom srpske zajednice na severu Kosova, niti je to dogovoreno na bilo kom drugom nivou.

Vozače iz pavca Srbije, juče su o naplati tog osiguranja od 8. januara, informisali pripadnici kosovske policije, deleći im letke, ispisane na srpskom, albanskom i engleskom jeziku.

U letku je objašnjeno, da je to u interesu vozača i da se na taj način pruža pokriće za eventualno nastalu štetu u udesima u drumskom saobraćaju.Ostale vesti

Studija o podeljenim narativima u Srbiji i na Kosovu
Mediji u Srbiji i na Kosovu doprinose jačanju osećanja različitosti među etničkim zajednicama. Ovo je glavni zaključak studije objavljene u junu 2020. godine koju je inicirala NVO Peaceful Change initiative (PCi) kao deo projekta ALVED, a kreirala i realizovala, u skladu sa najboljim istraživačkim praksama, organizacija IPSOS – Strategic Marketing.
  • 22.10.2020
Novinari traže od kosovske vlade da imenuje portparola
Udruženje novinara Kosova (AGK) je na svom Fejsbuk profilu izrazilo je veliku zabrinutost zbog nedostatka portparola u kosovskoj vladi i traži od Hotija da ga što pre imenuje, kako bi se olakšala komunikacija između vlade i medija.
  • 21.10.2020
Kosnet: Napadi na novinare su napadi na demokratske vrednosti

Ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet poručio je da su napadi na novinare napadi na zajedničke demokratske vrednosti.

  • 20.10.2020
Anđelka Ćup dobitnica nagrade za izveštavanje o siromaštvu
Glavna i odgovorna urednica portala Gračanica Online, Anđelka Ćup, nagrađena je za reportažu o životu u Romskoj mahali u opštini Južna Mitrovica u vreme koronavirusa.
  • 20.10.2020
GIC i PEN započeli izradu aparata za merenje kvaliteta vazduha

Inovacioni centar Gračanica (GIC) uz pomoć NVO "PEN" (Mraža za vršnjačku edukaciju) iz Prištine, započeo je izradu aparata za merenje kvaliteta vazduha. Uređaj je u fazi testiranja i prevashodno je namenjen zatvorenim prostorijama, poput učionica, kuća ili kancelarija, kazao je za RTV Kim Đorđe Marković.

  • 20.10.2020
Laplje Selo: Pčelari pokrenuli mašinu za pravljenje voštanih ploča
Pčelari sa teritorije opštine Gračanica su do sada po satne osnove, uvek sa manjim ili većim procentom parafina, išli u Prištinu ili centralnu Srbiju. Mašina koju je donirala švajcarska organizacija “Helvetas” instalirana je na Poljoprivrednom fakultetu u Lapljem Selu, pa je proizvodnja kvalitetnih voštanih ploča konačno lokalizovana “na dobrobit svih”, a parafin se "nalazi na izlazu iz košnica".
  • 19.10.2020