Vesti
Društvo

Srbi sa severa najavljuju blokadu prelaza

Predstavnici Srba sa severa traže da policija na prelazima Jarinje i Brnjak prestane sa deljenjem letaka kojima najavljuju naplatu polise graničnog osiguranja.
Srbi sa severa najavljuju blokadu prelaza
Foto arhiva KIM

Član Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO Ljubomir Marić izjavio je Tanjugu da, ako se momentalno ne prestane sa tom aktivnošću, da će doći do potpune blokade prelaza Jarinje i Brnjak i puteva koji ka njima vode.
Marić je rekao da su gradonačelnici četiri opštine sa severa Kosova održali jutros konsultacije sa članovima Upravljačkog tima i doneli tu odluku.

On je dodao da će predstavnicima policije na prelazima Jarinje i Brnjak predočiti tu odluku danas i zatražiti od njih da prestanu sa deljenjem letaka, u vezi sa početkom naplate osiguranja za vozila.

Marić je naglasio da to nije dogovoreno ni sa jednim predstavnikom srpske zajednice na severu Kosova, niti je to dogovoreno na bilo kom drugom nivou.

Vozače iz pavca Srbije, juče su o naplati tog osiguranja od 8. januara, informisali pripadnici kosovske policije, deleći im letke, ispisane na srpskom, albanskom i engleskom jeziku.

U letku je objašnjeno, da je to u interesu vozača i da se na taj način pruža pokriće za eventualno nastalu štetu u udesima u drumskom saobraćaju.Ostale vesti

Skoro rešenje za Gračanku? Jalovište i dalje problem
Najveći ekološki problemi u opštini Gračanica godinama su isti. Meštanima Lapljeg sela poslednjih pet, gorući problem predstavlja zagađena reka Gračanka. Opštinsko odeljenje urbanizma, planiranja i zaštite životne sredine, odlučilo je da Međunarodni dan zaštite životne sredine, ipak obeleži sadnjom cveća u dvorištu Doma kulture u ovom selu.
  • 05.06.2020
U Gračanici formirano komunalno preduzeće
Opština Gračanica nedavno je oformila Javno komunalno preduzeće – Ekologija.
  • 05.06.2020
Ombudsman: Snažnije zalaganje za zaštitu životne sredine
Danas je Međunarodni dan zaštite životne sredine. Institucija Ombudsman upozorava da se Kosovo suočava sa problemima sa vodom, zagađenjem vazduha, upravljanje otpadom, kontrolom buke. „Svi ti ekološki problemi godinama ostaju u skoro istoj fazi“, ističe ombudsman.
  • 05.06.2020
Nakrivljena bandera opasnost po meštane, KEDS ne reaguje
U ulici Kralja Milutina u Gračanici, u blizini kuće porodice Stojković, još pre više od dvadeset dana se nakrivio električni stub koj preti da padne u dvorište. Ova bandera može da izazove veliku opasnost i ugrozi živote gračaničke porodice. Iz KEDS-a ne reaguju, iako su više puta obavešteni o problemu.
  • 05.06.2020
“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020
Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020