Vesti
Društvo

Srbi ne mogu u Đakovicu na Veliki petak

Odlukom prištinskih vlasti raseljenim Srbima iz Đakovice nije omogućeno da sutra, na Veliki petak, budu u svom rodnom gradu, tvrdi predstavnik raseljenih Đokica Stanojević.
Srbi ne mogu u Đakovicu na Veliki petak
Crkva u Đakovici (Foto arhiva KIM)

"Srbi sa prostora Đakovice su ogorčeni na prištinske institucije, Euleks i Kfor što nisu u stanju da obezbede sigurnost za 120 Srba, koji su uredno podneli zahtev da na Veliki petak budu u svom gradu", rekao je predsednik Uduženje Đakovčana, Đokica Stanojević.

On je Tanjugu rekao da ovo nije način rešavanja problema na Kosovu, a posebno u Đakovici odakle je proterano 12.000 Srba.

Stanojević je podsetio da je proteranim Srbima oduzeta imovina i sva prava. Poslednje što im se oduzima, kako ističe Stanojević, je pravo na veru. 

Takođe je podsetio i da je prognanim Srbima iz ovog grada bilo zabranjeno da dođu u Đakovicu na Badnji dan i Zadušnice.

"Sada je došao poslednji udar na ljudsko dostojanstvo Srba sa prostora Đakovice - zabrana da budemo na Veliki petak u svom gradu,gde smo živeli i stvarali i gde imamo svoja imanja", rekao je Stanojević.

On je zatržio i pomoć nevladinih organizacija u borbi za ostvarivanje prava raseljenih, istakavši da "Srbima niko ne može da oduzme pravo na život u Đakovici, pravo na imovinu i veroispovest".

Ostale vesti

Studenti koji se protive evropskom sporazumu učestvovaće u blokadama institucija
Studenti više fakulteta večeras su sa protesta u centru Beograda najavili da će se zbog fracusko-nemačkog plana za Kosovo okupiti na blokadama državnih institucija, koje su za petak, 24. mart najavile parlamentarne stranke okupljene kao „Državotvorna opozicija“.
  • 21.03.2023
Mojsilović i Ristuća o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i ishodu sastanka u Ohridu
Komandant KFOR-a general-major Angelo Mikele Ristuća razgovarao je u Beogradu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije (VS) generalom Milan Mojsilovićem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i ishodu sastanka u Ohridu. 
  • 21.03.2023
Velika Hoča: Učenici OŠ ’’Svetozar Marković ’’ obeležili Svetski dan poezije
Svetski dan poezije. 21. mart je rezervisan za promociju pisanja i čitanja poezije, najstarije vrste umetnosti. Današnji dan obeležili su učenici OŠ "Svetozar Marković" u Velikoj Hoči.
  • 21.03.2023
Kosovska policija poslala prvog oficira za vezu u EUROPOL
Kosovska policija saopštila je da je poslala prvog oficira za vezu u međunarodnu organizaciju EUROPOL.
  • 21.03.2023
Borba protiv diskriminacije Roma, Aškalija i Egipćana na Kosovu
Dan borbe protiv diskriminacije se obeležava svakog 1. marta, a 21. marta se obeležava Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije. Obeležavanje ovih datuma ima za cilj da ukaže na diskriminaciju koja se odnosi na prihode, godine, zdravstveno stanje, profesiju, invaliditet, seksualnu orijentaciju, rodni identitet, rasnu, etničku i versku pripadnost.
  • 21.03.2023
Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023