Vesti
Društvo

Srbi ne mogu u Đakovicu na Veliki petak

Odlukom prištinskih vlasti raseljenim Srbima iz Đakovice nije omogućeno da sutra, na Veliki petak, budu u svom rodnom gradu, tvrdi predstavnik raseljenih Đokica Stanojević.
Srbi ne mogu u Đakovicu na Veliki petak
Crkva u Đakovici (Foto arhiva KIM)

"Srbi sa prostora Đakovice su ogorčeni na prištinske institucije, Euleks i Kfor što nisu u stanju da obezbede sigurnost za 120 Srba, koji su uredno podneli zahtev da na Veliki petak budu u svom gradu", rekao je predsednik Uduženje Đakovčana, Đokica Stanojević.

On je Tanjugu rekao da ovo nije način rešavanja problema na Kosovu, a posebno u Đakovici odakle je proterano 12.000 Srba.

Stanojević je podsetio da je proteranim Srbima oduzeta imovina i sva prava. Poslednje što im se oduzima, kako ističe Stanojević, je pravo na veru. 

Takođe je podsetio i da je prognanim Srbima iz ovog grada bilo zabranjeno da dođu u Đakovicu na Badnji dan i Zadušnice.

"Sada je došao poslednji udar na ljudsko dostojanstvo Srba sa prostora Đakovice - zabrana da budemo na Veliki petak u svom gradu,gde smo živeli i stvarali i gde imamo svoja imanja", rekao je Stanojević.

On je zatržio i pomoć nevladinih organizacija u borbi za ostvarivanje prava raseljenih, istakavši da "Srbima niko ne može da oduzme pravo na život u Đakovici, pravo na imovinu i veroispovest".

Ostale vesti

Raspust od 31. decembra
Zimski raspust za đake biće kako je i planirano, od 31. decembra do  24. januara, odlučeno je na sednici Kriznog štaba, izjavila je ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević.
  • 01.12.2021
Sutra štrajk zdravstvenih radnika Kosova
Federacija sindikata zdravstva Kosova (FSZK) najavila je da će sutra u svim zdravstvenim institucijama u javnom sektoru ponovo štrajkovati, jer nije dobila odgovor Vlade na njene zahteve.
  • 01.12.2021
U okviru kampanje "16 dana aktivizma", predstavnici misije Euleks, EU, Ministarstva pravde Kosova i nevladine organizacije "Žensko pravo" sprovode svoju kampanju protiv psihološkog nasilja nad ženama. 
  • 01.12.2021
U Zvečanu kolaps u snabdevanju strujom
Uže gradsko područje Zvečana je i dalje bez električne enrgije, zbog kvara na visokonaponskom kablu.
  • 01.12.2021
Policija poziva na upotrebu alternativnog puta zbog radova kod Vučitrna
Kosovska policija je pozvala sve učesnike u saobraćaju na putu Mitrovica - Priština u okolini Vučitrna da koriste alternativne puteve, zbog radova na proširenju deonice puta Vučitrn - Stanovce kako bi izbegli čekanje u dugim kolonama.
  • 01.12.2021
Prvi sneg u Mitrovici: Nadležni spremni, građani da smanje potrošnju struje
Iako je kraj novembra, prvi sneg koji je sinoć usledio posle kiše, iznenadio je građane Kosovske Mitrovice. Obilne padavine i niske temperature se tek očekuju. Dežurne službe JKP "Standard" su u pripravnosti, spremne za zimsku sezonu. Elektrokosmet posebno upozorava na drastičnu potrošnju električne energije na severu. Policija apeluje na vozače da budu oprezni.
  • 30.11.2021