Vesti
Društvo

"Srbi na Kosovu građani drugog reda zbog pasoša"

NVO "Aktiv" iz Severne Mitrovice saopštila je da pasoši Koordinacione uprave građane Srbije sa prebivalištem na Kosovu čine građanima drugog reda i da su vlasnici ovih dokumenata dodatno diskriminisani, sada i od strane Vlade Kosova ali i pojedinih ambasada na Kosovu.
Ilustracija (Foto novosti)

Od početka maja 2015. godine, građanima Srbije sa prebivalištem na Kosovu zabranjeno je da prelaze granične prelaze sa pasošima koje izdaje Koordinaciona uprava Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Pasoši Koordinacione uprave izdaju se od avgusta 2009. godine samo za državljane Srbije koji imaju prebivalište na Kosovu i karakteristika ovih pasoše je da su isključeni iz režima vizne liberalizacije odobrene građanima Srbije 2009. godine.

Aktiv u saopštenju navodi da pored činjenice da ovi pasoši građane Srbije sa prebivalištem na Kosovu čine građanima drugog reda, diskriminisane na osnovu prebivališta, imaoci ovih dokumenata su dodatno diskriminisani, sada i od strane Vlade Kosova ali i pojedinih ambasada na Kosovu.

Prema članu 3. kosovskog Zakona o državljanstvu, stavovima 1. i 2. propisuje sa: Državljanin Kosova može biti i državljanin jedne ili više drugih država. Sticanje i održavanje drugog državljanstva ne rezultira gubljenje državljanstva Kosova.

Dvostruko državljanstvo podrazumeva i da građani mogu koristiti putna dokumenta koja žele i pravo građana Kosova na pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava Republike Srbije ne sme biti osporavano, ni Srbima, niti bilo kojoj drugoj etničkoj zajednici koja ispunjava kriterijume za državljanstvo Republike Srbije ili bilo koje druge zemlje, ocenjuju iz Aktiva.

"Takođe, pasoši Koordinacione uprave ne mogu biti osporavani argumentom da ih izdaju “paralelne institucije Republike Srbije na Kosovu” jer je Koordinaciona uprava centralna institucija Republike Srbije smeštena u Beogradu. Podsećamo i da su u proteklim godinama određene ambasade na Kosovu odbijale da pruže konzularne usluge imaocima ovih pasoša, ali su ubrzo takve odluke povlačili".Ostale vesti

Heroji u doba koronavirusa: Solidarnost tokom pandemije
U trećoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa” gostovali su Miroslav Stolić - vlasnik privatnog preduzeća "Škurt" i Aleksandar Blagić, jedan od osnivača  Inovacioniog centara Gračanica. Oni su kazali da je pandemija koronavirusa osim straha i panike, donela i posebnu vrstu solidarnosti među ljudima.
  • 08.08.2020
Pokrenuta prva srpska online prodavnica na Kosovu
"Kupuj sa Kosmeta" je prva srpska internet prodavnica pokrenuta na Kosovu.
  • 07.08.2020
Kiša ne prestaje. Da li preti opasnost od poplava?
Dugotrajna i jaka kiša treći dan pada na teritoriji Kosova. “Situacija na Kosovu trenutno nije povoljna“, izjavio je za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahir Suljaj.
  • 06.08.2020
Danas se obeležava Dan rudara
Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
  • 06.08.2020
Snažno nevreme pogodilo Pećki okrug
Snažni pljuskovi i udari vetra praćeni gradom, pogodili su rano juče opštine Peć, Istok i Klina. U pojedinim delovima opštine Istok i Klina vetar je bukvalno odneo pomoćne objekte u povratničkim selima a grad je uništio bašte i useve.
  • 06.08.2020
Zbrinute životinje iz naselja „Bergen“ u Ugljaru
Životinje koje uzgajao nedavno preminuli veterinar Milan Pualić iz naselja „Bergen“ u Ugljaru, zbrinute su i udomljene, saznaje RTV Kim.
  • 05.08.2020