Vesti
Društvo

"Srbi na Kosovu građani drugog reda zbog pasoša"

NVO "Aktiv" iz Severne Mitrovice saopštila je da pasoši Koordinacione uprave građane Srbije sa prebivalištem na Kosovu čine građanima drugog reda i da su vlasnici ovih dokumenata dodatno diskriminisani, sada i od strane Vlade Kosova ali i pojedinih ambasada na Kosovu.
Ilustracija (Foto novosti)

Od početka maja 2015. godine, građanima Srbije sa prebivalištem na Kosovu zabranjeno je da prelaze granične prelaze sa pasošima koje izdaje Koordinaciona uprava Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Pasoši Koordinacione uprave izdaju se od avgusta 2009. godine samo za državljane Srbije koji imaju prebivalište na Kosovu i karakteristika ovih pasoše je da su isključeni iz režima vizne liberalizacije odobrene građanima Srbije 2009. godine.

Aktiv u saopštenju navodi da pored činjenice da ovi pasoši građane Srbije sa prebivalištem na Kosovu čine građanima drugog reda, diskriminisane na osnovu prebivališta, imaoci ovih dokumenata su dodatno diskriminisani, sada i od strane Vlade Kosova ali i pojedinih ambasada na Kosovu.

Prema članu 3. kosovskog Zakona o državljanstvu, stavovima 1. i 2. propisuje sa: Državljanin Kosova može biti i državljanin jedne ili više drugih država. Sticanje i održavanje drugog državljanstva ne rezultira gubljenje državljanstva Kosova.

Dvostruko državljanstvo podrazumeva i da građani mogu koristiti putna dokumenta koja žele i pravo građana Kosova na pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava Republike Srbije ne sme biti osporavano, ni Srbima, niti bilo kojoj drugoj etničkoj zajednici koja ispunjava kriterijume za državljanstvo Republike Srbije ili bilo koje druge zemlje, ocenjuju iz Aktiva.

"Takođe, pasoši Koordinacione uprave ne mogu biti osporavani argumentom da ih izdaju “paralelne institucije Republike Srbije na Kosovu” jer je Koordinaciona uprava centralna institucija Republike Srbije smeštena u Beogradu. Podsećamo i da su u proteklim godinama određene ambasade na Kosovu odbijale da pruže konzularne usluge imaocima ovih pasoša, ali su ubrzo takve odluke povlačili".Ostale vesti

Na Kosovu manje zatvorenika nego u 2020.

U zatvorima i popravnim domovima na Kosovu trenutno je na izdržavanju kazne 1.430 osuđenika, što je 300 manje nego u istom periodu prošle godine, izjavio je direktor kosovske Kazneno-popravne službe Nehat Tači.

  • 24.01.2021
Svetosavski paketići za decu iz Osojana

Deca iz Osojana u opštini Istok dobiće ove godine za školsku slavu Svetog Savu, poklon paketiće Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banja Luke.

  • 24.01.2021
Kovid-19 na Kosovu izazvao nezaposlenost, siromaštvo, nasilje u porodici
Kovid-19 na Kosovu je doveo do rasta nezaposlenosti i siromaštva, gubitka prihoda, nesigurnosti na poslu, kašnjenja u obrazovanju, povećanog nasilja u porodici, poteškoća u pristupu uslugama reproduktivnog zdravlja i stagnacije u napretku ka rodnoj ravnopravnosti, pokazuje analiza agencija Ujedinjenih nacija.
  • 23.01.2021
Bujanovačke: Srbi i Albanci zajedno na vakcinaciji u Bujanovcu

Stanovnici Kosova, među kojima ima i Albanaca, vakcinišu se protiv koronavirusa u Domu zdravlja u Bujanovcu, prenosi portal Bujanovačke. Međutim, gradonačelnik Bujanovca Nagip Arifi demantovao je ove navode.

  • 22.01.2021
Počela dezinfekcija poplavljenih domaćinstava
Opština Gračanica u saradnji sa JKP “Ekologija” počela je sa dezinfekcijom nedavno poplavljenih mesta u cilju prevencije i suzbijanja eventualne pojave zaraznih bolesti. Nakon poplave, porodica Grbić iz Gornje Gušterice pokušava da pronađe način da ponovo stane na noge i osposobi restoran i svečanu salu koji su usled vodene stihije zatvoreni za posetioce.
  • 22.01.2021
Nastavnicima pri kosovskom sistemu od 2023. godine 13. plata
Premijer Kosova u tehničkom mandatu Avdulah Hoti kazao je na sastanku sa predstvnicima USONK-a (Ujedinjenog sindikata obrazovanja i nauke ) da će nastavno osoblje pri kosovskom obrazovnom sistemu počev od 2023. godine primati 13. platu.
  • 22.01.2021