Vesti
Društvo

Srbi iz Berkova kod Kline bez vode od 13. jula

Desetak srpskih domaćinstava u selu Berkovo u Opštini Klina nema vodu više od 40 dana, potvrdio je za RTV Kim meštanin Borko Mašić.
Srbi iz Berkova kod Kline bez vode od 13. jula
Povratničke kuće u Berkovu kod Kline (Foto Gračanica onlajn)

Mašić kaže da je voda nestala 13. jula u delu naseljenom Srbima. Pored deset srpskih domaćinstava, bez vode su i dve kuće Egipćana i dve Albanaca katolika.

"Možete da zamislite kako se snalzimo bez vode. Stavim bure na traktor i idem na bunar kod komšija ili odemo do reke da napunimo vodu. Za stoku i baštu uzimamo sa reke, a za kupanje deteta i za kuću kod komšije iz bunara pa traktorom dovezem. Za piće kupujemo vodu", kaže Borko za RTV Kim..

Ističe da su se obraćali predstavnicima Opštine Klina, kao i kompanije "Hidro-drini" ali da još uvek vode nema. Kako su im objasnili, u pitanju je kvar ventila.

"Uporno pokušavamo da svude smo išli, u opštinu Klina, u našu opštinu u Vidanju, ali još nema vode. Privremeni organ se založio ali ništa. U "Hidro-driniju" nam je direktor rekao da je u pitanju kvar ventila, ali evo oni dva meseca ne popravalju taj ventil".

Mašića posebno zabrinjava epidemiološka situacija sa koronavirusom.

"Kad su bile najveće vrućine mi nismo imali vodu. A evo vidite da hara virus, a mi nemamo vodu da operemo ruke. Haos je stvarno", kaže Mašić.

U povratničkom selu Berkovo trenutno živi dvadesetak Srba. Srpske porodice su ovde počele da se vraćaju 2007. i 2008. godine.

 Ostale vesti

Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022
Četvrt veka Katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta PU

Katedra za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležila je danas prigodnim programom 25 godina postojanja.

  • 19.05.2022
Predstavljena Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu

Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu koja je nastala u saradnji NVO Nova duštvena inicijativa, Open Data Kosovo i Alternativa predstavljena je sinoć u hotelu Emerald u Čaglavici.

  • 19.05.2022