Vesti
Društvo

Srbi i u hramu Sv. Save u južnom delu Mitrovice

Pravoslavni vernici u Kosovskoj Mitrovici prisustvovali su božićnoj liturgiju u hramu Sv. Dimitrija, a potom su organizovano u pratnji policije posetili hram Sv. Save u južnom delu grada.
Srbi i u hramu Sv. Save u južnom delu Mitrovice
(Foto Kontakt plus)

Božićna liturgija služena je i u hramu Sv. Save koji je stradao tokom martovskog nasilja na Kosovu 2004. godine a protojerej-stavrofor Milija Arsović pozvao je Srbe na slogu i jedinstveno.

On je kazao da Srbi žele da budu jedinstveni oko svoje crkve i u svojoj veri zatraživši “da ono što je naše bude naše” i da hram Sv. Save opet bude kakav je bio pre 2004. godine a da se pravoslavno groblje u južnom delu Mitrovice ne skrnavi.

Među nešto više od 100 vernika koji su autobusima uz pratnju policije prisustvovali službi u hramu Sv. Save u južnom delu Kosovske Mitrovice bila je i Slavica Jargić koja je uz “Hristos se rodi” rekla da je srećna što je ovde.  

“Radujem se što sam danas ovde videla mnogo mladih što znači da kada ne budemo mogli mi stariji da dolazimo da će imati ko to da radi umesto nas. Volim da dolazimo bez policijske pratnje kao nekada, a ja se nadam da će ubrzo nešto da se reši i da mi ovde možemo doći kada god poželimo,”- rekla je ona.

Miljana Boškoćević iz Kosovske Mitrovice izjavila je da je sa prijateljima došla u hram Sv. Save kako bi prisustvovala božićnoj službi, da joj je drago što je tu i da se nada da će još dugo dolaziti.

Među onima koji su posetili hram bila je i predstavnica Vladine Kancelarije za KiM Zlata Radovanović koja je u ime Kancelarije čestitala vernicima praznik poželevši im da ovu godinu provedu u zdravlju i budu bezbrižniji nego u prethodnoj.
 
Prazničnoj atmosferi u hramovima u Kosovskoj Mitrovici doprinelo je pojanje crkvenog hora “Branislav Nušić”. I u ostalim crkvama i hramovima na Kosovu na prigodan način obeleženo je Hristovo rođenje a pročitana je i poslanica patraijaha srpskog Irineja.

Pravoslavnim vernicima čestitke povodom Božića uputila je direktorica Administrativne Kancelarije Adrijana Hodžić. Hodžić je vernicima u čestitki poželela da im Božić donese mir i blagostanje.

Čestitke povodom Božića uputio je i zamenik kosovskog premijera Slobodan Petrović koji je vernicima poželeo mir i da ovaj veliki hrišćanski praznik bude podstrek i osnaženje vere za najviše ljudske vrednosti poštovanje, toleranciju i uvažavanje različitosti.Ostale vesti

Studija o podeljenim narativima u Srbiji i na Kosovu
Mediji u Srbiji i na Kosovu doprinose jačanju osećanja različitosti među etničkim zajednicama. Ovo je glavni zaključak studije objavljene u junu 2020. godine koju je inicirala NVO Peaceful Change initiative (PCi) kao deo projekta ALVED, a kreirala i realizovala, u skladu sa najboljim istraživačkim praksama, organizacija IPSOS – Strategic Marketing.
  • 22.10.2020
Novinari traže od kosovske vlade da imenuje portparola
Udruženje novinara Kosova (AGK) je na svom Fejsbuk profilu izrazilo je veliku zabrinutost zbog nedostatka portparola u kosovskoj vladi i traži od Hotija da ga što pre imenuje, kako bi se olakšala komunikacija između vlade i medija.
  • 21.10.2020
Kosnet: Napadi na novinare su napadi na demokratske vrednosti

Ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet poručio je da su napadi na novinare napadi na zajedničke demokratske vrednosti.

  • 20.10.2020
Anđelka Ćup dobitnica nagrade za izveštavanje o siromaštvu
Glavna i odgovorna urednica portala Gračanica Online, Anđelka Ćup, nagrađena je za reportažu o životu u Romskoj mahali u opštini Južna Mitrovica u vreme koronavirusa.
  • 20.10.2020
GIC i PEN započeli izradu aparata za merenje kvaliteta vazduha

Inovacioni centar Gračanica (GIC) uz pomoć NVO "PEN" (Mraža za vršnjačku edukaciju) iz Prištine, započeo je izradu aparata za merenje kvaliteta vazduha. Uređaj je u fazi testiranja i prevashodno je namenjen zatvorenim prostorijama, poput učionica, kuća ili kancelarija, kazao je za RTV Kim Đorđe Marković.

  • 20.10.2020
Laplje Selo: Pčelari pokrenuli mašinu za pravljenje voštanih ploča
Pčelari sa teritorije opštine Gračanica su do sada po satne osnove, uvek sa manjim ili većim procentom parafina, išli u Prištinu ili centralnu Srbiju. Mašina koju je donirala švajcarska organizacija “Helvetas” instalirana je na Poljoprivrednom fakultetu u Lapljem Selu, pa je proizvodnja kvalitetnih voštanih ploča konačno lokalizovana “na dobrobit svih”, a parafin se "nalazi na izlazu iz košnica".
  • 19.10.2020