Vesti
Društvo

Srbi i u hramu Sv. Save u južnom delu Mitrovice

Pravoslavni vernici u Kosovskoj Mitrovici prisustvovali su božićnoj liturgiju u hramu Sv. Dimitrija, a potom su organizovano u pratnji policije posetili hram Sv. Save u južnom delu grada.
Srbi i u hramu Sv. Save u južnom delu Mitrovice
(Foto Kontakt plus)

Božićna liturgija služena je i u hramu Sv. Save koji je stradao tokom martovskog nasilja na Kosovu 2004. godine a protojerej-stavrofor Milija Arsović pozvao je Srbe na slogu i jedinstveno.

On je kazao da Srbi žele da budu jedinstveni oko svoje crkve i u svojoj veri zatraživši “da ono što je naše bude naše” i da hram Sv. Save opet bude kakav je bio pre 2004. godine a da se pravoslavno groblje u južnom delu Mitrovice ne skrnavi.

Među nešto više od 100 vernika koji su autobusima uz pratnju policije prisustvovali službi u hramu Sv. Save u južnom delu Kosovske Mitrovice bila je i Slavica Jargić koja je uz “Hristos se rodi” rekla da je srećna što je ovde.  

“Radujem se što sam danas ovde videla mnogo mladih što znači da kada ne budemo mogli mi stariji da dolazimo da će imati ko to da radi umesto nas. Volim da dolazimo bez policijske pratnje kao nekada, a ja se nadam da će ubrzo nešto da se reši i da mi ovde možemo doći kada god poželimo,”- rekla je ona.

Miljana Boškoćević iz Kosovske Mitrovice izjavila je da je sa prijateljima došla u hram Sv. Save kako bi prisustvovala božićnoj službi, da joj je drago što je tu i da se nada da će još dugo dolaziti.

Među onima koji su posetili hram bila je i predstavnica Vladine Kancelarije za KiM Zlata Radovanović koja je u ime Kancelarije čestitala vernicima praznik poželevši im da ovu godinu provedu u zdravlju i budu bezbrižniji nego u prethodnoj.
 
Prazničnoj atmosferi u hramovima u Kosovskoj Mitrovici doprinelo je pojanje crkvenog hora “Branislav Nušić”. I u ostalim crkvama i hramovima na Kosovu na prigodan način obeleženo je Hristovo rođenje a pročitana je i poslanica patraijaha srpskog Irineja.

Pravoslavnim vernicima čestitke povodom Božića uputila je direktorica Administrativne Kancelarije Adrijana Hodžić. Hodžić je vernicima u čestitki poželela da im Božić donese mir i blagostanje.

Čestitke povodom Božića uputio je i zamenik kosovskog premijera Slobodan Petrović koji je vernicima poželeo mir i da ovaj veliki hrišćanski praznik bude podstrek i osnaženje vere za najviše ljudske vrednosti poštovanje, toleranciju i uvažavanje različitosti.Ostale vesti

Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021