Vesti
Društvo

Srbi i u hramu Sv. Save u južnom delu Mitrovice

Pravoslavni vernici u Kosovskoj Mitrovici prisustvovali su božićnoj liturgiju u hramu Sv. Dimitrija, a potom su organizovano u pratnji policije posetili hram Sv. Save u južnom delu grada.
Srbi i u hramu Sv. Save u južnom delu Mitrovice
(Foto Kontakt plus)

Božićna liturgija služena je i u hramu Sv. Save koji je stradao tokom martovskog nasilja na Kosovu 2004. godine a protojerej-stavrofor Milija Arsović pozvao je Srbe na slogu i jedinstveno.

On je kazao da Srbi žele da budu jedinstveni oko svoje crkve i u svojoj veri zatraživši “da ono što je naše bude naše” i da hram Sv. Save opet bude kakav je bio pre 2004. godine a da se pravoslavno groblje u južnom delu Mitrovice ne skrnavi.

Među nešto više od 100 vernika koji su autobusima uz pratnju policije prisustvovali službi u hramu Sv. Save u južnom delu Kosovske Mitrovice bila je i Slavica Jargić koja je uz “Hristos se rodi” rekla da je srećna što je ovde.  

“Radujem se što sam danas ovde videla mnogo mladih što znači da kada ne budemo mogli mi stariji da dolazimo da će imati ko to da radi umesto nas. Volim da dolazimo bez policijske pratnje kao nekada, a ja se nadam da će ubrzo nešto da se reši i da mi ovde možemo doći kada god poželimo,”- rekla je ona.

Miljana Boškoćević iz Kosovske Mitrovice izjavila je da je sa prijateljima došla u hram Sv. Save kako bi prisustvovala božićnoj službi, da joj je drago što je tu i da se nada da će još dugo dolaziti.

Među onima koji su posetili hram bila je i predstavnica Vladine Kancelarije za KiM Zlata Radovanović koja je u ime Kancelarije čestitala vernicima praznik poželevši im da ovu godinu provedu u zdravlju i budu bezbrižniji nego u prethodnoj.
 
Prazničnoj atmosferi u hramovima u Kosovskoj Mitrovici doprinelo je pojanje crkvenog hora “Branislav Nušić”. I u ostalim crkvama i hramovima na Kosovu na prigodan način obeleženo je Hristovo rođenje a pročitana je i poslanica patraijaha srpskog Irineja.

Pravoslavnim vernicima čestitke povodom Božića uputila je direktorica Administrativne Kancelarije Adrijana Hodžić. Hodžić je vernicima u čestitki poželela da im Božić donese mir i blagostanje.

Čestitke povodom Božića uputio je i zamenik kosovskog premijera Slobodan Petrović koji je vernicima poželeo mir i da ovaj veliki hrišćanski praznik bude podstrek i osnaženje vere za najviše ljudske vrednosti poštovanje, toleranciju i uvažavanje različitosti.Ostale vesti

“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske ministre i novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020
Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020
Zahvalnica za doprinos u borbi protiv Kovida 19
Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije dodelio je nevladinoj organizaciji "Mlada aktivna Gračanica" zahvalnicu za doprinos u inicijativi "Budi i ti heroj" koju je pokrenulo u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti Кovid-19.
  • 03.06.2020
Direktorima škola zabranjeno da daju izjave za medije?
Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije počele su da rade ali ne u punom kapacitetu, kao pre pandemije koronavirusa. U toku su pripreme za maturske ispite.
  • 03.06.2020
Više albanskih i srpskih nevladinih organizacija pozivaju na zaustavljanje javnog linča aktiviste za ljudska prava Škeljzena Gašija koji je nedavno zatražio odgovornost bivših pripadnika OVK i pravdu za nealbanske žrtve.
  • 03.06.2020
Aktiv: Omogućiti informacije na srpskom jeziku

Nevladina organizacija Aktiv traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Kosova da bez odlaganja obezbedi zvaničan prevod obaveštenja na srpski jezik, kako bi se otklonile sve nedoumice u vezi sa ulaskom građana na Kosovo.

  • 03.06.2020