Vesti
Društvo

’’SPC odlučila da prekine sve odnose sa kosovskim vlastima’’

Srpska pravoslavna crkve na Kosovu odlučila je da prekine sve kontakte sa kosovskim vlastima zbog, kako navodi, kršenja vladavine prava i verskih sloboda zajednice, kao i otvorene entičke i verske diskriminacije prema SPC, navodi se na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani. 
’’SPC odlučila da prekine sve odnose sa kosovskim vlastima’’
Manastir Visoki Dečani (Foto Kim arhiva)

"Zbog neviđenog kršenja vladavine prava i verskih sloboda bez presedana protiv naše zajednice Srpska pravoslavna crkva na Kosovu je suspendovala kontakte sa kosovskim vlastima. Otvorena etnička i verska diskriminacija prema našoj Crkvi nanosi štetu svim građanima Kosova", navodi se na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

Iz manastira Visoki Dečani navode da je SPC upozorila međunarodne predstavnike o neophodnosti posebnih mehanizama zaštite, u situaciji kada kosovska vlada otvoreno ne poštuje sudske odluke i potpisane sporazume koje garantuju EU i OEBS u specijalnim zaštićenim zonama verskog kulturnog nasleđa.

"U svom objavljenom Izveštaju američkog Stejt departmenta o slobodi veroispovesti na Kosovu u 2021. godini SAD kritikovale to što se ne sprovodi odluka kosovskog Ustavnog suda o vraćanju zemljišta Visokim Dečanima", napisali su iz manastira.Ostale vesti

’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023
Proslava Svetog Save u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, uz prisustvo velikog broja vernika svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

  • 27.01.2023
’’Zadovoljstvo je pripremati priredbu za Savindan sa talentovanom decom’’

Svečanim programom koji su pripremili učenici srednje Medicinske škole u Lapljem Selu je obeležen praznik posvećen Svetom Savi, utemeljivaču obrazovanja i prvom srpskom arhiepiskopu. „Zadovoljstvo je pripremati Svetosavsku priredbu sa talentovanim učenicima“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Marina Ćirković.

  • 27.01.2023
Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

  • 27.01.2023
Mladi na Balkanu najduže žive sa roditeljima
Zemlje Balkana prednjače u broju mladih ljudi između 18 i 35 godina koji svoj dom dele sa roditeljima i kasno počinju da žive samostalno. U Srbiji 65 odsto mladih u ovoj dobi žive sa roditeljima.
  • 27.01.2023
Stanari u Lapljem Selu dobili stambena rešenja
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić uručila je stambena rešenja porodicama koje žive u stambenim zgradama u Lapljem Selu, a koje na ista čekaju više od jedne decenije.
  • 26.01.2023