Vesti
Društvo

Sovrlić: Neki mediji stalno šire dezinformacije

"Nažalost, imamo mnogo zagađenog javnog prostora, dok se u pojedinim medijima bliskim vlastima svakodnevno šire dezinformacije", rekla je novinarka N1 Sanja Sovrlić, ukazujući da je javni prostor donekle i vulgaran zbog rečnika koji se koristi u medijima.

Sovrlić: Neki mediji stalno šire dezinformacije
Sanja Sovrlić (Foto N1)

Sovrlić je, u serijalu razgovora Kiosk za FoNet o medijskoj sceni Srbije, ocenila da su informacije postale dostupnije od kada su se pojavile društvene mreže.

Kako je objasnila, sada svi maju priliku da nešto kažu, ali je na medijima da izvrše selekciju i da edukuju građane kako je ispravno komunicirati, proveravati informacije i čitati vesti na društvenim mrežama.

Prema njenim rečima, emocije su „na maksimumu“ čim se pomene Kosovo, što je donekle razumljivo kada je reč o građanima, ali ne bi trebalo da bude primereno medijima.

„U kontekstu francusko-nemačkog predloga sporazuma Beograda i Prištine, ali i svih događaja u vezi sa Kosovom, građani se ponašaju kao da je to nešto novo i kao da ne znaju šta se na Kosovu desilo“, smatra Sovrlić.

U redu je imati emocije po tom pitanju, ali je njoj lično, s obzirom da je sa Kosova, iznad svega važno kako će se taj problem rešiti.

Prema njenom stavu, to ne znači da se problem ne može prikazati na racionalan i razuman način.

„Razumno je kritikovati odluke političara, postavljati pitanja i ukazivati da neki procesi ne rešavaju probleme građana, ali su retki svetli primeri koji na pravi način izveštavaju o Kosovu“, ocenila je Sovrlić.

To je jedan od razloga zbog kojih je odlučila da radi na televiziji N1, s obzirom na to da je od osnivanja vrlo rado uključivala ljude sa Kosova u pokušaju da se i njihov glas čuje.

Napomenula je da je u rešavanju kosovskog problema veoma važno imati u vidu, ne samo političke segmente, nego i sve ono što je prethodilo sadašnjem trenutku.

Sovrlić je ukazala da se u Skupštini Srbije i danas razgovara na nivou izdajnika i patriota, što je „neprimeren rečnik svojstven devedesetim godinama“, kojim se izvrću činjenice kako bi javnost bila obmanuta.

Navela je da mediji ponekad upadnu u tu „zamku“ zbog dnevno aktuelnih tema i nisu uvek u prilici da neku priču stave u kontekst, već samo prenose izjave političara.

Prilikom svake krize na Kosovu, primetila je Sovrlić, u medijima sa nacionalnom frekvencijom se to pretvori u širenje dezinformacija i kreiranje atmosfere pred rat.

Ona smatra da je zadatak medija da situaciju koja vodi na ivicu gubljenja razuma vrate na liniju razumnog, ali da mediji koji imaju veliki uticaj i vidljivost ne obavljaju tu svoju ulogu.

Poredeći izveštavanje o ratu u Ukrajini i izveštavanje o Kosovu, Sovrlić je rekla da postoje paralele čiji se pravac menja u zavisnosti od toga šta je zvanični narativ Beograda.

Podsetila je da se u medijima sa nacionalnom frekvencijom postoji narativ svesredne podrške Rusiji, a da se onda za nekoliko dana priča potpuno okrene, uz kritike na račun predsednika Rusije Vladimira Putina, jer se poziva na presedan Kosova.

„S druge strane, kada je po sredi izveštavanje o ratu u Ukrajini, tabloidi i mediji sa nacionalnom frekvencijom javnosti šalju vrlo konfuzne poruke“, zaključila je Sovrlić.Ostale vesti

Mojsilović i Ristuća o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i ishodu sastanka u Ohridu
Komandant KFOR-a general-major Angelo Mikele Ristuća razgovarao je u Beogradu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije (VS) generalom Milan Mojsilovićem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i ishodu sastanka u Ohridu. 
  • 21.03.2023
Velika Hoča: Učenici OŠ ’’Svetozar Marković ’’ obeležili Svetski dan poezije
Svetski dan poezije. 21. mart je rezervisan za promociju pisanja i čitanja poezije, najstarije vrste umetnosti. Današnji dan obeležili su učenici OŠ "Svetozar Marković" u Velikoj Hoči.
  • 21.03.2023
Kosovska policija poslala prvog oficira za vezu u EUROPOL
Kosovska policija saopštila je da je poslala prvog oficira za vezu u međunarodnu organizaciju EUROPOL.
  • 21.03.2023
Borba protiv diskriminacije Roma, Aškalija i Egipćana na Kosovu
Dan borbe protiv diskriminacije se obeležava svakog 1. marta, a 21. marta se obeležava Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije. Obeležavanje ovih datuma ima za cilj da ukaže na diskriminaciju koja se odnosi na prihode, godine, zdravstveno stanje, profesiju, invaliditet, seksualnu orijentaciju, rodni identitet, rasnu, etničku i versku pripadnost.
  • 21.03.2023
Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023
Joanikije: Neprihvatljiv francusko-nemački predlog, tretira Kosovo kao nezavisno
Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije rekao je da je predlog francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.
  • 17.03.2023