Vesti
Društvo

“Solidarnost za Kosovo”: Pomoć za enklave

Tradicionalni božićni konvoj humanitarne organizacije “Solidarnost za Kosovo” iz Francuske stigao je u srpske enklave.
“Solidarnost za Kosovo”: Pomoć za enklave
Foto "Solidarnost za Kosovo"

Osam volontera ove organizacije, u pratnji osnivača, Arnoa Gujona, dopremili su deset tona pomoći čija vrednost prelazi 80.000 evra.

„Ovaj konvoj predstavlja veliki trud i rad naših dobrovoljaca koji su radili više meseci na sakupljanju i pakovanju 1.000 paketa robe. Naši volonteri nisu zaboravili staro francusko-srpsko prijateljstvo i imaju želju da nešto učine. Ti mladi ljudi uzimaju odmore u svojim firmama i provode ih na Kosovu sa tamošnjim stanovništvom”, rekao je Arno.

Ovo je 30 konvoj koji je stigao na Kosovo i Metohiju od 2004. godine kada je osnovana humanitarna organizacija “Solidarnost za Kosovo” u Francuskoj.

Arno dodaje da je motiv za ovakvu vrstu pomoći to što do njih dolaze slike nehumanih uslova života.

“Ono što nas motiviše da sakupljamo i delimo pomoć, jesu slike siromašnih porodica koje jedva preživljavaju u nehumanim uslovima po enklavama širom Kosova i Metohije. To su slike koje vas dugo prate i koje ne možete da zaboravite. Ipak, božićni konvoj je uvek poseban i radostan jer donosi  sreću za najmlađe uoči nove godine i ljudsku toplinu za odrasle,“ rekao je Arno Gujon.

Humanitarna roba se sastoji od nove odeće i obuće, školskog pribora, sportskog materijala i igračaka za decu. U narednih nekoliko dana, francuska ekipa će nastaviti distribuciju u Metohiji, svugde gde je ta pomoć potrebna.
 Ostale vesti

Zoran Sekulić: Danas su svi izvori vesti, ali nisu svi novinari
U prostorijama NVO "Aktiv" u Kosovskoj Mitrovici održava se drugi po redu novinarski trening za redakcije RTV Kim, Radio Kontakt plus, Radio Mitrovice sever, Kossev i Radio Goraždevac. Predavač je dugogodišnji novinar Zoran Sekulić.
  • 23.10.2021
Obuka za buduće studente. Prijava u toku
U opštinama Gračanica, Štrpce i Severna Mitrovica organizuje se napredna nastava za mlade kao priprema za fakultet. Projekat sprovodi RIT Kosovo u saradnji sa Forumom za razvoj i multietničku saradnju i uz podršku ambasade SAD-a u Prištni.
  • 23.10.2021
Jelena Petković nova članica Komisije za žalbe Saveta za štampu
Uprava Udruženja novinara Srbije izabrala je danas novinarku  Jelenu Petković za novu članica Komisije za žalbe Saveta za štampu u Srbiji.
  • 23.10.2021
Penzionerima 1. novembra još 30 evra, ostalim građanima dan kasnije

Penzioneri će prvi dobiti još 30 evra pomoći od države 1. novembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 2. i 3. novembra, najavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da se do sada za dobijanje novčane pomoći od države prijavilo ukupno 5,767 miliona građana.

  • 21.10.2021
Mladi i medijska pismenost

Ekonomsko-trgovinska škola u Lapljem Selu je, u saradnji sa organizacijom „Prijatelji dece Srbije“, izvela projektnu nastavu na temu „Deca i mediji“. Učenici ove škole su naveli da umeju da prepoznaju štetan sadržaj na društvenim mrežama i televiziji, dok njihovi profesori smatraju da omladina nije svesna negativnog uticaja medija. Predstavnici medija naglašavaju da se novinarska etika mora poštovati u svakom segmentu rada.

  • 21.10.2021
USAID i ICK organizuju

USAID-ov pravosudni projekat i Centar za inovacije Kosova (ICK) biće domaćini “JusTech“ takmičenja za inovacije na Kosovu.

  • 21.10.2021