Vesti
Društvo

`Solidarnost za Kosovo`, humanost na delu

Francuska humanitarna organizacija Solidarnost za Kosovo deset godina pomaže srpskom narodu na Kosovu. Predstavnici organizacije do sada su dopremili 30 konvoja hrane i odeće, renovirali škole, vodili decu na more.
`Solidarnost za Kosovo`, humanost na delu
Arno Gujon (Foto KIM)

Solidarnost za Kosovo 2004. godine osnovao je sa 19 godina francuz Arno Gujon sa ciljem da pomaže najugroženijim Srbima na Kosovu.

“Trenutno smo na Kosovu gde obilazimo škole koje smo renovirali i veoma smo zadovoljno kako danas izgledaju. Prošle godine obilazili smo škole i ustanvili da su mnoge u veoma lošem stanju, pojedine nisu imale grejanje, negde je prokišnjavao krov. Ukupno smo renovirali pet škola, deca su srećna, pogotovu u Suvom Dolu gde smo uveli centralno grejanje”, kazao je Gujon u emisiji Uz jutarnju kafu na TV Centar.

Gujon kaže da je u današnje vreme veoma teško baviti se humanitarnim radom, ali da bez obzirna na krizu u Francuskoj uvek postoje ljudi koji su spremni da pomognu Srbima na Kosovu, pogotovo kada su u pitanju deca. Solidarnost za Kosovo sve projekte realizuje sa Eparhijom raško-prizrenskom.

“Oni su naše oči i uši, imamo veliko poverenje jer mogu da nas upute tamo gde je pomoć najviše potrebna. Preko eparhije znamo kome treba krevet, kome kupatilo”, kazao je Gujon.

Fransuska humanitarna organizacija Solidarnost za Kosovo na Kosovo je do sada dopremila 30 konvoja pomoći u hrani i odeći za najugroženije porodice, a poslednji u vrednosti od oko 80 hiljada evra u Gračanicu je stigao pred Božić ove godine.

“Poslednjih par godina decu iz socijalno ugorženih porodica vodili smo na more, tako će biti i ove. Ta putovanja su najemotivnija i lepa, deca prvi put uče da plivaju, raduju se…Jednom je jedan mališan rekao: “Pa more je slano”, i to je bilo veoma emotivno”, kazao je Gujon.

“Najvažnije da ćemo i dalje biti ovde. Već danas u Gračanici, u kancelariji Eparhije raško-prizrenske imamo sastanak na kojem ćemo na papir staviti nove zadatke i projekte i od njih nećemo odustati. Sastaćemo se sa predstavnicom NVO “Majka devet jugovića" Svetlanom Stević i razgovarati o narodnim kuhinjama. Prošle godine finansirali smo farmu koza, ove godine znamo da je u toku projekat izgradnje mlekare i verovatno ćemo pomoći. To su projekti koji su dugoročni, koji omogućavaju ljudima da žive od svog rada”, dodao je on.

Gujon kaže da se seća svog prvog dolaska na Kosovo. Prema njegovim rečima bio je šokiran teškom situacijom koju je zatekao, zbog ćega je svoje iskustvo u poslednjih deset godina preneo u knjigu – Svi moji putevi vode ka Srbiji.

Ova knjiga uzbudljiva je ispovest mladog Francuza koji svedoči o drami srpskog naroda na Kosovu. Autor opisuje Srbiju onakvu kakvu je vidi stranac koji je sopstvenu sudbinu povezao sa sudbinom Srba tako što se, iz ljubavi prema ovoj zemlji, sa suprugom Ivanom nastanio u Beogradu.

„U knjizi odgovaram na pitanja koja mi stalno postavljaju, odkud ja ovde, zašto sam naučio srpski jezik, zašto pomažem kosovske Srbe, zašto sam se nastanio u Srbiji. Želja mi je da knjigu promovišem u Gračanici. Ona je posvećena svim Srbima na Kosovu, jer zahvaljujući njima sam ovde. Ova knjiga je moje priznanje njima. Svi govore šta sam i koliko pomogao Srbima, a ovde opisujem koliko su oni dali meni“, kazao je Gujon.Ostale vesti

Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021