Vesti
Društvo

`Solidarnost za Kosovo`, humanost na delu

Francuska humanitarna organizacija Solidarnost za Kosovo deset godina pomaže srpskom narodu na Kosovu. Predstavnici organizacije do sada su dopremili 30 konvoja hrane i odeće, renovirali škole, vodili decu na more.
`Solidarnost za Kosovo`, humanost na delu
Arno Gujon (Foto KIM)

Solidarnost za Kosovo 2004. godine osnovao je sa 19 godina francuz Arno Gujon sa ciljem da pomaže najugroženijim Srbima na Kosovu.

“Trenutno smo na Kosovu gde obilazimo škole koje smo renovirali i veoma smo zadovoljno kako danas izgledaju. Prošle godine obilazili smo škole i ustanvili da su mnoge u veoma lošem stanju, pojedine nisu imale grejanje, negde je prokišnjavao krov. Ukupno smo renovirali pet škola, deca su srećna, pogotovu u Suvom Dolu gde smo uveli centralno grejanje”, kazao je Gujon u emisiji Uz jutarnju kafu na TV Centar.

Gujon kaže da je u današnje vreme veoma teško baviti se humanitarnim radom, ali da bez obzirna na krizu u Francuskoj uvek postoje ljudi koji su spremni da pomognu Srbima na Kosovu, pogotovo kada su u pitanju deca. Solidarnost za Kosovo sve projekte realizuje sa Eparhijom raško-prizrenskom.

“Oni su naše oči i uši, imamo veliko poverenje jer mogu da nas upute tamo gde je pomoć najviše potrebna. Preko eparhije znamo kome treba krevet, kome kupatilo”, kazao je Gujon.

Fransuska humanitarna organizacija Solidarnost za Kosovo na Kosovo je do sada dopremila 30 konvoja pomoći u hrani i odeći za najugroženije porodice, a poslednji u vrednosti od oko 80 hiljada evra u Gračanicu je stigao pred Božić ove godine.

“Poslednjih par godina decu iz socijalno ugorženih porodica vodili smo na more, tako će biti i ove. Ta putovanja su najemotivnija i lepa, deca prvi put uče da plivaju, raduju se…Jednom je jedan mališan rekao: “Pa more je slano”, i to je bilo veoma emotivno”, kazao je Gujon.

“Najvažnije da ćemo i dalje biti ovde. Već danas u Gračanici, u kancelariji Eparhije raško-prizrenske imamo sastanak na kojem ćemo na papir staviti nove zadatke i projekte i od njih nećemo odustati. Sastaćemo se sa predstavnicom NVO “Majka devet jugovića" Svetlanom Stević i razgovarati o narodnim kuhinjama. Prošle godine finansirali smo farmu koza, ove godine znamo da je u toku projekat izgradnje mlekare i verovatno ćemo pomoći. To su projekti koji su dugoročni, koji omogućavaju ljudima da žive od svog rada”, dodao je on.

Gujon kaže da se seća svog prvog dolaska na Kosovo. Prema njegovim rečima bio je šokiran teškom situacijom koju je zatekao, zbog ćega je svoje iskustvo u poslednjih deset godina preneo u knjigu – Svi moji putevi vode ka Srbiji.

Ova knjiga uzbudljiva je ispovest mladog Francuza koji svedoči o drami srpskog naroda na Kosovu. Autor opisuje Srbiju onakvu kakvu je vidi stranac koji je sopstvenu sudbinu povezao sa sudbinom Srba tako što se, iz ljubavi prema ovoj zemlji, sa suprugom Ivanom nastanio u Beogradu.

„U knjizi odgovaram na pitanja koja mi stalno postavljaju, odkud ja ovde, zašto sam naučio srpski jezik, zašto pomažem kosovske Srbe, zašto sam se nastanio u Srbiji. Želja mi je da knjigu promovišem u Gračanici. Ona je posvećena svim Srbima na Kosovu, jer zahvaljujući njima sam ovde. Ova knjiga je moje priznanje njima. Svi govore šta sam i koliko pomogao Srbima, a ovde opisujem koliko su oni dali meni“, kazao je Gujon.Ostale vesti

Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 31.05.2020
Od ponedeljka se otvaraju svi prelazi i ukidaju epidemiološke mere
Novo ublažavanje mera na Kosovu, koje su donete u borbi protiv širenja koronavirusa, može se očekivati danas u 18 sati za kada je zakazan sastanak u kosovskoj vladi, a očekuje se da će nove mere doneti otvaranje prelaza, vrtića, obdaništa, škola, kafića i restorana, prenosi Koha.
  • 31.05.2020
Novi protesti meštana Štrpca zbog izgradnje MHC
Meštani Štrpca i okolnih sela, njih oko 300, protestovali su danas zbog nedavne izjave direktora „Matkos grup“ Ljabinota Vitije da ova komapnija ima sve potrebne dozvole za izgradnju mini-hidrocentrale kod mesta „Obe reke“ i drugim lokacijama na Brezovici.
  • 31.05.2020
Sa Merdara vraćen kamion iz centralne Srbije
Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, potvrđeno je RTS-u. To praktično znači da je počela primena novih mera koje je donela kosovska Vlada.
  • 31.05.2020
Od 1. juna normalizacija međugradskog saobraćaja
Gradski i međugradski prevoz biće normalizovani sa početkom treće faze ublažavanja mera, dok će pravilnik o obavezama prevoznika, kao i putnika biti objavljen na dan stupanja na snagu nove faze 1. juna, potvrdio je za KoSSev portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti.
  • 30.05.2020
Javni puls: Problemi isti, ali raste poverenje u institucije
Najveći probelemi na Kosovu su nezaposlenost, korupcija i siromaštvo, smatraju građani Kosova.
  • 30.05.2020