Vesti
Društvo

Socijalni inkubator u novoj zgradi

U gračaničkom naselju Padalište u toku je izgradnja objekta namenjenog preduzeću koje će uposliti osobe sa posebnim potrebama. Završetak radova na zgradi od 430 kvadratnih metara očekuje se početkom jeseni.
Socijalni inkubator u novoj zgradi
Izgradnje preduzeća (Foto Kim)

Objekat u Gračanici će, nakon završetka radova, moći da opslužuje oko 150 korisnika.

Predsednik Organizacije osoba sa posebnim potrebama u Gračanici Dragan Josifović istakao je da će preduzeće puno značiti članovima udruženja koji su barem minimalno radno sposobni. Josifović navodi da će prvi sledeći korak u novim radnim prostorijama biti profesionalna edukacija. Potom sledi nabavka opreme, nakon čega će zainteresovani moći da otpočnu posao i prihoduju.

„Opredelili smo se za opremu koja je prilagođena osobama sa invaliditetom. Oni će moći da se bave graviranjem, ručnom proizvodnjom suvenira, štampanjem tekstila i mnogim drugim delatnostima“, kaže Josifović.

Ministar za rad i socijalnu politiku Nenad Rašić, izjavio je da je izgradnja zgrade preduzeća za osobe sa invaliditetom pilot projekat od kog zavisi njegov nastavak i proširenje na druge opštine na Kosovu.

„Cilj je da u svakoj opštini imamo bar po jedan ovakav "socijalni inkubator", kako smo ga nazvali“, kazao je Rašić.

Gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović smatra da je najvažnije što osobe sa posebnim potrebama imaju šansu da budu socijalno aktivne i finansijski nezavisne.

„Dovoljno kvalitetni mehanizmi omogućiće osobama kojima je najteže da budu korisnije, jer one najčešće zarađuju tako što im neko nešto daje, a retko prihoduju. Ovaj inkubator će stvoriti još jedno preko potrebnu vrednost - mogućnost proizvodnje, jer mi to nemamo, uglavnom uvozimo ili preprodajemo“, kazao je Stojanović.

Prigodnoj svečanosti povodom izgradnje ovog objekta je prisustvovao i šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Kristof Štok koji je istakao da se zgrada preduzeća gradi po evropskim standardima. Projekat finansiraju Kancelarija Evropske unije na Kosovu i Opština Gračanica.Ostale vesti

Peć: Najava novih investicija u prirodne lepote i kulturu
Grad Peć sa okolinom ima veliki turistički potencijal, upravo zbog svog geografskog položaja jer se nalazi okružen planinama.
  • 03.10.2023
Srbi na severu strahuju od posledica sukoba u Banjskoj
Ni nakon devet dana od sukoba naoružane grupe Srba koju je, kako je potvrđeno, predvodio Milan Radoičić i Kosovske policije u Banjskoj, i dalje se traže odgovori zašto došlo do ovakve situacije u trenutku kada su, čini se, Srbi bili u povoljnijom poziciji zbog prethodnih poteza kosovske vlade. Srbi sa severa se plaše posledica i novih incidenata a pojedini situaciju upoređuju sa onom u Nagorno Karabahu.
  • 03.10.2023
Patrijarh Porfirije: Preko potreban mir svim ljudima na Kosovu
Patrijarh srpski Porfirije zamolio je  „sve one koji drže u svojim rukama ključeve mira“, da ih upotrebe i donesu preko potreban mir svim ljudima na Kosovu.
  • 02.10.2023
Specijalna jedinica kosovske policije povučena iz Banjske

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije povukli su se iz mesta Banjska u opštini Zvečan, potvrdio je za Kontakt Plus Radio vršilac dužnosti direktora Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani.

  • 02.10.2023
Nemačka ambasada: Sa kosovskim pasošem od 1. januara u EU, bez Španije
Nemačka ambasada u Prištini je saopštila da će nosioci kosovskih pasoša od 1. januara 2024. moći da putuju u šengensku zonu bez viza za kratkoročne boravke. Međutim, bezvizni režim neće važiti i za Španiju jer ova zemlja ne priznaje kosovske pasoše.
  • 02.10.2023
Niža cena rominga između Zapadnog Balkana i EU
Savet za regionalnu saradnju (RCC) saopštio je da je zvanično stupilo na snagu smanjenje cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana.
  • 02.10.2023