Vesti
Društvo

Socijalni inkubator prilika za posao

Socijalni inkubator u Gračanici je mesto gde se okupljaju i stvaraju mladi bez posla, socijalno ugroženi i osobe sa invaliditetom.
Socijalni inkubator prilika za posao
Socjalni inkubator u Gračanici (Foto Kim)

Ova kreativna radionica im pruža mogućnost da nauče i usavrše posao a potom i da nešto zarade.

“Tražimo ljude koji imaju talenata, koji znaju da šiju, vezu, da stvaraju..To je cilj da pronađemo ljude koji to rade kod kuće, a nemaju priliku da prezentuju svoj rad i stvore neki profit”, kaže Vljora Hajrulahu dizajner u Socijalnom inkubatoru i predstavnica organizacije Rea iz Prištine.

Najmodernije mašine za štampu, proizvodnju tekstilnih, drvenih i predmeta od plastike donirala je Evropska Unija.

Desetak mladih koji se bave dizajnom, proizvodnjom i prodajom svakodnevno se okuplja u novoj zgradi Socijalnog inkubatora.

Sandra Popović koordinatorka u ovoj socijalnoj radionici kaže da je ovo tek početak i da će od naredne nedelje ovde biti prisutan već broj mladih koji će se obučavati za posao i proizvodnju.

“Ljudi koji ovde dođu mogu da pokažu svoje sposobnosti na izradi keramike, tekstila, na dizajnu - crtanju skica, a mogu da imaju obuku na svim ovim mašinama koje ovde imamo i da dobiju priliku za zaposlenje. Mogu da osnuju sopstveni biznis ili da rade sa nama”.

U ovoj zgradi nastaju razne rukotvorine - aksesoari, ikone, majice i drugi tekstilni proizvodi. Cilj im je da tržištu prikažu nešto drugačije.

“Mi pravimo naše dizajne, to su unikatni dizajni, ne uzimamo sa interneta, jer želimo da iz ovog inkubatora izađu neki novi proizvodi i nove umetničke stvari”, kaže dizajnerka Vljora.

Radionica je otvorena kako za talentovane koji mogu da pokažu svoju kreativnost tako i za one koji žele da nauče izradu različitih predmeta.

“Ovaj program je namenje svima, ali pre svega marginalizovanim grupama, osoba sa invaliditetom, mladim ženama, svim nezaposlenima, kao i umetnicima, zanatlijama…”, kaže Sandra Popović.

Najveće interesovanje je trenutno za krojačku radionicu,ističe dizajnerka Vljora.

“Veliko je interesovanje žena za šivenje. Svaki dan ovde imamo žene koje hoće da nauče da šiju, ali uče i o dizajnu, kvalitetu materijala. Ovde imamo žene koje su to ranije radile u fabrici Jumko i sada one uče druge da šiju”.

Sredinom ovog meseca u Socijalnom inkubatoru biće organizovana međunarodna umetnička radionica na kojoj će učestvovati organizacije iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Bugarske, Grčke i Slovenije.

Radovi koji nastanu na trodnevnoj radionici biće potom prikazani na zajedničkoj izložbi.Ostale vesti

Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023
Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
  • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
  • 31.01.2023