Vesti
Društvo

SO Ranilug ponovo razmatra nazive ulica

SO Ranilug će krajem meseca ponovo razmatrati predloge za nazive ulica na teritoriji ove lokalne samouprave.
SO Ranilug ponovo razmatra nazive ulica
(Foto gazetaexpress.com)

Opštinskoj skupštini je akt o imenovanju ulica vraćen na razmatranje. Dve ulice, po prethodnoj odluci, bile bi imenovane po Slobodanu Miloševiću, odnosno, Draži Mihailoviću.

Kako je za RTV Kim izjavio predsednik SO Ranilug Saša Aleksić, prilikom izbora naziva ulica na teritoriji Opštine Ranilug, seoski odbori i meštani su predložili upravo ove nazive za pojedine ulice.

„Predlozi seoskih odbora koji su doneti opštinskoj skupštini, na razmatranju su usvojeni krajem prošle godine. Time je ispoštovana volja meštana po pitanju naziva ulica“, kazao je Aleksić.

Skupštini akt je vraćen na ponovno razmatranje. Aleksić kaže da će Skupština opštine o imenovanju ulica ponovo odlučivati krajem ovog meseca.

“Ispoštovaćemo zakon, kao što smo učinili i sa voljom građana. Nemam predrasude o tome kako će se pojedine ulice zvati, to nije moj predlog već odluka stanovništva koji ovde živi”, dodao je Aleksić.

Od gradonačelnika Raniluga Gradimira Mikića nismo uspeli da dobijemo izjavu. On se, prema našim saznanjima, trenutno nalazi van Kosova.

U međuvremenu, ministarstva lokalne samouprave i prostornog planiranja u Vladi Kosova saopštila su da je gradonačelnik Opštine Ranilug pismeno zatražio od strane Skupštine opštine da razmatri odluku o imenovanju ulica i da izvrši ispravku, isključujući predloge vezane za nazive nekoliko ulica.

Prema zajedničkom sopštenju, gradonačelnik Raniluga je konstatovao da je predlog o imenovanju ulica neprihvatljiv.

Prema zakonu, gradonačelnik može vratiti skupštini akt na ponovno razmatranje samo jednom, ako smatra da taj akt krši zakon ili interese zajednica.

Prištinski dnevnik Ekspres je prošle nedelje pisao da će u Ranilugu, odlukom gradonačelnika, jedna ulica nositi ime "po srpskom diktatoru".Ostale vesti

EU uz dogovor s Nemačkom usvojila plan o automobilima posle 2035.
Ministri Evropske unije usvojili su plan da od 2035. novi automobili sa motorom na unutrašnje sagorevanje mogu da se registruju samo ako koriste klimatski neutralna goriva, saopštila je švedska ministarka energetike Eba Buš.
  • 28.03.2023
Srbija među evropskim zemljama sa najviše slučajeva zastrašivanja novinara
Srbija je u 2022. bila jedna od evropskih zemalja sa najviše zabeleženih slučajeva uznemiravanja i zastrašivanja novinara, navodi se u najnovijem godišnjem izveštaju partnerskih organizacija Platforme Saveta Evrope za promociju zaštite novinarstva i bezbednosti novinara.
  • 28.03.2023
Goraždevac: Već dva meseca bez predsednika PO, građani bez plata i drugih davanja
Mnogi žitelji Goraždevca trenutno jedva sastavljaju kraj sa krajem, jer već dva meseca Vlada Srbije okleva da imenuje predsednika Privremenog organa za Peć. Radnici ovog tela ne primaju plate već tri meseca, poljoprivrednici po prvi put nemaju mogućnost da apliciraju za podršku u repromaterijalu za prolećnu setvu, a stali su i svi ostali procesi u nadležnosti predsednika. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju kažu za Radio Goraždevac da će pomoći i krivicu svaljuju na bivšeg predsednika Miloša Dimitrijevića, jer nije predao pečat. Dimitrijević kaže da će izvršiti primopredaju ali da nema sa kim, jer Vlada ne imenuje novo lice.
  • 28.03.2023
Javni poziv za dodelu stanova u Lapljem Selu i Gračanici
Кomisija za sprovođenje trogodišnjeg stambenog programa Opštine Gračanica raspisala je Javni poziv za prikupljanje zahteva za dodelu stambenih jedinica u Lapljem Selu i Gračanici.
  • 28.03.2023
Poetski karavan Vlaste Cenića u Velikoj Hoči

U organizaciji Doma kulture „Gračanica“ poznati pesnik i profesor srpskog jezika i književnosti Vlasta Cenić posetio je danas Veliku Hoču, gde je u OŠ "Svetozar Marković" recitovao stihove svojih pesama učenicima.

  • 28.03.2023
Nova galerija u Mitrovici: Od slika, edukativnog programa, do restauracije nameštaja
Kosovska Mitrovica bogatija je za još jednu umetničku galeriju. U pitanju je galerija „369“, koju su juče samoinicijativno otvorile dipolomirane slikarke Anđela Radenković i Sanja Živković. Ove umetnice su za KoSSev portal govorile o tome kako su došle na ideju da otvore sopstvenu galeriju, o predstojećim aktvinostima, kao i o planovima za budućnost.
  • 28.03.2023