Vesti
Društvo

SO Gračanica: Predstavljen izveštaj Kancelarije za zajednice

U SO Gračanica održana je treća redovna sednica Odbora za zajednice, ali bez predstavnika Policije. Nakon jednoglasno usvojenog dnevnog reda, prisutnima je izložen godišnji izveštaj od radu Kancelarije za zajednice i povratak. Živko Mitrović predstavnik Radeva govorio je o zahtevima meštana ovog sela upućenim Opštini za postavljanje takozvanih ležećih policajaca na putevima. 
SO Gračanica: Predstavljen izveštaj Kancelarije za zajednice
Detalj sa sednice Odbora za zajednice (Foto Kim)

Prisutni u skupštinskoj sali ostali su uskraćeni za informacije o bezbednosnoj situaciji na teritoriji opštine Gračanica, jer je prema rečima predsedavajućeg Aziza Karadolamija, komandir Bratislav Trajković opravdano odsutan, a predstavnica ove stanice Svetlana Kapetanović takođe nije mogla da bude prisutna, te da će se o ovoj tački raspravljati na narednom zasedanju.

Elvira Kesasi iz Kancelarije za zajednice i povratak prisutnima je izložila godišnji izveštaj za 2022. godinu.

„Za proteklu godinu ja bih izdvojila dva projekta koja smo završili i koji su bitni. Jedan je projekat Padalište, odnosno zatvaranje kontejerskog naselja u Gračanici. To je zadnji kolektivni centar koji je Gračanica imala na svojoj teritoriji i u saradnji sa Danskim savetom Opština Gračanica je uspela da stambeno zbrine stanovnike ovog naselja“, rekla je ona.

Dodala je da je izgrađen stambeni objekat u Suvom Dolu gde će pored stanovnika kontejnerskog naselja biti smešteni i povratnici iz Severne Makedonije i jedan deo socijalno ugroženih porodica.

„Nadzor nad izgradnjom je preuzela direkcija Urbanizma i ima podatke dokle se stiglo sa radovima. U međuvremenu, Danski savet je obezebedio i finansijska sredstva za privremeni smeštaj stanovnika kontejnerskog naselja, te u tom delu Opština Gračanica u finansijskom smislu nije imala opterećenje“, navela je Kesasi.

Drugi projekat, kako je dodala, „Izgradnja i rekonstrukcija kuće za povratnike i intereno raseljena lica“ rađen u saradnji Ministarstvom za zajednice i povratak i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) je uspešno sproveden.

„Završen je previđeni broj rekostrukcija i izgradnja kuća na osnovu odluke Ministarstva za zajednice i povratak od 2021. godine. Za porodice je obezbeđen i ogrev, hrana i higijena, paket za pokretanje biznisa. Jako je bitan projkat bio i nadamo se da će Opština Gračanica nastaviti saradnju sa Međunarodnog organizacijom za migracije, očekuje se produžetak projekta RRK 6 (Projekat za povratak i reintegraciju) gde će i Gračanica učestovati ali za sada je to samo najava ništa nismo potpisali, čekamo potvrdu iz evropskih fondova“, zaključila je ona.

Živko Mitrović predstavnik sela Radevo, kazao je da je od trenutka stupanja na dužnost pre šest meseci Opštini Gračanica uputio pet zahteva u ime meštana ovog sela.

„Četiri su realizovana, jedan je na čekanju. Poslednji zahtev odnosi se na ležeće policajce koje bi trebalo postaviti ispred škole i čekamo njegovu realizaciju. Rekonstruisano je dečije igralište, asfaltiran je put do seoskog groblja, tako da smo zadovoljni“, rekao je Mitrović.

Trećoj redovnoj sednici Odbora za zajednice prisustvovali su i predstavnici OESC-a i UNMIK-a.Ostale vesti

Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023
Joanikije: Neprihvatljiv francusko-nemački predlog, tretira Kosovo kao nezavisno
Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije rekao je da je predlog francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.
  • 17.03.2023
’’Još se nismo oporavili od 17. marta 2004. godine na Kosovu’’
Novinarka Radija Kim Zorica Vorgučić izjavila je za N1 opisujući dešavanja 17. marta 2004. na Kosovu da je to veoma stresni događaj koji joj je obeležio život. "Taj događaj se duboko urezao u moje sećanje kao jedan od najstrašnijih koji su doživeli Srbi sa Kosova. Mislim da se nismo još uvek oporavili od tog datuma. To je bio i pokretač za iseljavanje Srba, posebno kada je u pitanju Čaglavica. Ljudi su bili uplašeni i nisu znali šta će im se desiti", istakla je Vorgučić.
  • 16.03.2023
Dodeljene novinarske nagrade za priče o multietničkom suživotu na Kosovu i u Srbiji

Drugu godinu zaredom Inicijativa za mirne promene (PCi) dodelila je medijske nagrade novinarima za priče o suživotu na Kosovu i u Srbiji. Dodela priznanja organizovana je istovremeno u Prištini i Beogradu.

  • 16.03.2023
Aprila druga licitacija imovine Privredne komore KiM

Deo objekta u Kosovskoj Mitrovici, čiji je vlasnik Privredna komora Kosova i Metohije, 11. aprila biće ponovo predmet licitacije.

  • 15.03.2023
Završna konferencija „Nedelja žena“

Drugi i završni dan desete po redu Nedelje žena u organizaniji Nacionalnog demokratskog instituta počeo je panelom „Integrisanje pristupa 50/50 u stranačkim strukturama“ na kojem je govorio predsednik Demokratske stranke Kosova Memlji Krasnići. On je govorio o rodnoj ravnopravnosti u stranci koju vodi. Krasnići je rekao da se lično zalaže za pristup PDK 50/50 i dodao da i druge političke partije treba da usvoje sličnu platformu.

  • 15.03.2023