Vesti
Društvo

SO Gračanica: Odbijen predlog za povećanje cene odnošenja smeća

Na trećoj redovnoj sednici SO Gračanica je odbijen predlog za povećanje cena komunalnih usluga sakupljanja i odvoženja smeća. Između ostalog, razmatran je izveštaj o radu i poslovanju JKP "Ekologija", kao izmena Pravilnika o upravljanju otpadom na teritoriji opštine Gračanica.
SO Gračanica: Odbijen predlog za povećanje cene odnošenja smeća
Detalj sa sednice SO Gra?anica (Foto Kim)

Održavanju sednice SO je prethodio sastanak Odbora za politiku i finansije, a zasedanje je počelo proceduralnim formalnostima: usvajanjem dnevnog reda i zapisnika sa prethodne sednice.

Predlog nije prošao

Direktor Odeljenja za budžet i finansije Slaviša Ničić je informisao odbornike o budžetskom cirkularu Ministarstva finansija, a zatim su jednoglasno usvojeni predlog Etičkog kodeksa, Izveštaj o radu Odeljenja za ekonomski razvoj i integracije za 2021. godinu, kao i Plan delovanja za raseljena lica.

Ipak, najžešća rasprava se vodila o predlogu novog cenovnika usluga JКP "Ekologija" kojim je bilo predviđeno povećanje cene usluga upravljanja otpadom za fizička i pravna lica, privredne subjekte, organizacije i institucije u Gračanici i naseljenim mestima.

Predloženo je da usluga sakupljanja i odnošenja smeća za domaćinstva sa sadašnjih 4,70 evra bude povećana na 6 evra, što je naišlo na negodovanje većine odbornika.

Direktor "Ekologije" Dejan Dimitrijević je povećanje cene usluga pravdao povećanjem cena goriva. Odbornici su predlog odbili i insistirali da se poskupljenje izbegne pronalaženjem drugih rešenja. Na kraju rasprave, sa osam glasova protiv, pet za i šest uzdržanih - odbijen je predloženi novi cenovnik usluga "Ekologije".

Pohvale i kritike za "Ekologiju"

Tokom odborničke debate, direktor Dimitrijević je ukazao i na povećanje broja korisnika usluga ovog JKP-a.

"Povećanje broja korisnika usluga ne odnosi se samo na individualne korisnike, nego i na sektor biznisa koji nije bio uključen u prihode koje je ostvarivalo to komunalno preduzeće i Opština Gračanica. Na početku je bilo 160 biznisa, a sada je taj broj 350 biznisa, uključujući i industrijsku zonu. Povećenje obima korisnika rezultiralo je i povećanjem broja zaposlenih kojih je sada 80", rekao je Dimitrijević.

On je dodao da je na početku njegovog mandata iz opštine Gračanica prosečno iznošeno oko 250 tona smeća, dok se sada prikuplja više od 400 tona.

"Imamo više prihoda, naravno i rashoda. Predhodnu godinu smo završili sa pozitivnim bilansom. U izveštaju stoji da smo prihodovali 30.000 evra što baš i nije relevantno. Imamo dovoljno novca za sve nabavke koje smo realizovali, kao i za isplatu doprinosa, plata. Dugova nemamo", kazao je Dimitrijević i dodao da su usvojeni svi neophodni akti koji su važni za poslovanje.

Na rad JKP "Ekologija" je bilo pohvala, ali i primedbi. Odbornik Ljubiša Karadžić je naveo da se zelene površine ne održavaju na adekvatan način.

"Ne treba nam da se groblja uređuju samo kada su Zadušnice, treba nam održavanje svih zelenih površina. Ne možemo da tražimo da sva mesta budu uređena kao centar Gračanice, ali svi meštani naše opštine zaslužuju košenje i održavanje javnih zelenih površina", kazao je on.

Direktor JKP "Ekologija" se složio da je kritika utemeljena i da je preduzeće omanulo - delom zbog loše organizacije, ali i zbog nedostatka radne snage i mehanizacije.

"Pohvalila bih rad JKP "Ekologija" koje je uvek tačno i na terenu. Smeće se redovno iznosi. Javne površine u Gračanici su bile svojevremeno zapuštene, sada se situacija znatno popravila. Svi treba da vodimo računo o onome što se zasadi. Oni koji bacaju smeće na mestima koja za to nisu predviđena treba da budu sankcionisani", kazala je odbornica Jelena Dimitrijević.

Pomoć najugroženijim stanovnicima opštine Gračanica

Predsedavajući opštinske Komisije deoničara JKP "Ekologija" Saša Danić smatrao je da jedan broj stanovnika ove lokalne samouprave privremeno treba da bude oslobođen obaveze plaćanja komunalnih usluga.

"U pitanju su naši sugrađani koji su socijalno-ekonomski ugroženi, te im je potrebna dodatna podrška društva. U skladu sa statutom JKP ’Ekologija’ koji je usvojen od strane SO Gračanica, oformljena je komisija sastavljena od strane članova Opštine Gračanica, predstavnika JKP i službenika iz Centra za socijalni rad. Komisija je jasno utvrdila principe i kriterijume i dala rešenje za tu intervenciju. Međutim, da bi to bilo moguće, potrebna je manja izmena pravnika kako bi se omogućilo sprovođenje preporuka komisije, ali i kako bi se ispoštovale sve pravne procedure", kazao je on.

Danić je dodao se predlaže da se od naplate komunalnih usluga izuzmu: korisnici socijalne pomoći kosovske vlade i oni čiji ukupan prihod ne prelazi sto evra po domaćinstvu.

"Pod prvom kategorijom korisnika podrazumevaju se oni koji poseduju važeću odluku o ostvarivanju prava na socijalnu pomoć, za drugu kategoriju bi komisija pojedinačno odlučivala o svakom podnetom zahtevu, kako bi na adekvatan način ocenila ekonomsko i materijalno stanje porodice, uz obavezno utvrđivanje činjeničnog stanja terenskom verifikacijom i uz dostavu dokumenata od strane korisnika kojim dokazuju da njihov ukupan prihod ne prelazi sto evra po domaćinstvu", rekao je on.

Uz redovne, nadalje neophodni i finansijski izveštaji

Šef Odeljenja javne nabavke Dejan Todorović obavestio je odbornike o broju potpisanih i realizovanih ugovora tokom protekle godine. Usvojen je zahtev Eparhije raško-prizrenske o oslobađanju plaćanja opštinske takse na transakciju imovine.

Pod tačkom razno odbornici su zahtevali da direktori opštinskih odeljenja, pored redovnih, ubuduće podnose i finansijske izveštaje.Ostale vesti

Istraživanja: Nizak stepen poverenja u političare
Podaci dobijeni iz ovogodišnjeg istraživanja NVO Aktiv, “Analiza trendova - Stavovi srpske zajednice na Kosovu” pokazuju da je zadovoljstvo trenutnom političkom, ekonomskom i bezbednosnom situacijom veoma nisko. U poslednje dve godine poverenje prema političarima se dodatno urušilo. Ispitanici, njih 67 odsto kaže da na Kosovu ne postoje političke partije ili političari kojima veruju.
  • 28.11.2022
Dan zastave Albanije
Albanci širom sveta danas obeležavaju Dan zastave, odnosno 110. godišnjicu nezavisnosti Albanije. Na Kosovu se ovaj datum obeležava kao nacionalni praznik, pa većina javnih ustanova ne radi.
  • 28.11.2022
Nema više pola meseca odmora za lekare u srpskim sredinama – ukidaju se smene 15/15?

Lekari u zdravstvenim ustanovana koje na Kosovu rade u sistemu Republike Srbije obavešteni su pre nekoliko dana da im se od ponedeljka 28.11.2022. godine ukida rad po smenama po dosadašnjem principu 15/15 ( 15 dana rade, a 15 odmaraju).

  • 27.11.2022
Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju
Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju ove nedelje, Srbija je konsenzusom izabrana za članicu, saopšteno je iz Vlade Republike Srbije.
  • 27.11.2022
Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022