Vesti
Društvo

SNF: Da se prestane sa praksom "disciplinovanja" medija

Srpski nacionalni forum se odlučno protivi pritiscima vlasti na medije na Кosovu. "Napad na КoSSev je još jedan u nizu pokušaja `disciplinovanja` medija", saopšteno je iz ove organizacije.
SNF: Da se prestane sa praksom
Ilustracija (Foto Evropski Savet)

"Sloboda medija je jedna od tekovina savremene civilizacije"

Podršku urednici portala KoSSev Tatjani Lazarević pružili su lokalni mediji, kao i pojedine nevladine organizacije.

"Sloboda medija je jedna od tekovina savremene civilizacije, a njen značaj se posebno ogleda danas, kada je u toku globalne krize izazvane pandemijom Kovida-19 neophodno da dobijemo tačne i pravovremene informacije. Otuda smatramo neprihvatljivim da javne institucije, uključujući Policiju Kosova, utiču na sprečavanje novinara da obavljaju svoje aktivnosti izveštavanja o pandemiji", navodi se u saopštenju. 

Iz Srpskog nacionalnog foruma podsećaju na reakciju Kriznog štaba opština Kosovska Mitrovica i Zvečan, a nakon prenošenja konferencije preko Fejsbuka od strane KoSSeva.

"Samo nekoliko dana od kada je SNF upozorio na neadekvatan odnos prema pandemiji virusa Кovid-19, a što je u javnosti jedva bilo zapaženo, krizni štab za opštine Кosovska Mitrovica i Zvečan doneo je odluku da se drastično ograniči kretanje stanovništva. Sednici kriznog štaba prisustvovali su i novinari kao što je valjda i red. Međutim, krizni štab je sasuo drvlje i kamenje na redakciju portala КoSSev iz Кosovske Mitrovice zato što je preko svog Fejsbuk naloga uživo prenosio konferenciju koja je inače bila – za medije", navodi se u saopštenju SNF-a.

Dodaje se da je urednica portala КoSSev Tatjana Lazarević privedena od strane kosovske policije, "za vreme obavljanja novinarskog zadatka jer, prema tumačenju policije, "taj zadatak i nije bio neki zadatak".

"Srpski nacionalni forum se odlučno protivi pritiscima vlasti na medije na Кosovu i Metohiji. Nedavno je reagovao povodom gašenja RTV MIR iz Leposavića. Napad na КoSSev je još jedan u nizu pokušaja `disciplinovanja` medija, i SNF apeluje da se prestane sa tom praksom", ističe se u saopštenju.

"Ometanje novinara je pritisak na slobodu izražavanja"

Asocijacija novinara Kosova je izrazila zabrinutost zbog ponašanja policije i akcije protiv novinarke Tatjane Lazarević.

"Asocijacija novinara Kosova sa zabrinutošću je prihvatila vest da je tokom vršenja službene dužnosti novinarka portala KoSSev Tatjana Lazarević bila privedena na severu Mitrovice i poslata u policijsku stanicu. To se dogodilo uprkos činjenici da se odlukom Vlade Kosova zabrane saobraćaja ne odnose na novinare i da su slobodni u svakom trenutku obavljati svoj posao", navodi se u saopštenju.

Iz Asocije novinara Kosova podsećaju da je zaustavljanje i ometanje novinara dok su na dužnosti "pritisak ne samo na njihov rad, već i na slobodu izražavanja". Kao i da je pomenuto delo "u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Kosova i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima".

Asocijacija novinara Kosova traži od nadležnih tela da odmah razjasne razloge ovog ilegalnog zaustavljanja i da spreče pritisak na novinare portala KoSSev.Ostale vesti

Počela isplata 10.000 dinara pomoći za decu

Isplata jednokratne pomoći države roditeljima dece starosti do 16 godine počinje danas. Za mesec dana, za pomoć od 10.000 dinara prijavljeno je 1.101.232 dece.

  • 25.09.2023
Dan žalosti na Kosovu zbog ubistva policajca
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak danom nacionalne žalosti na Kosovu u znak pošte ubijenom policajcu Afrimu Bunjaku.
  • 25.09.2023
Kosovska policija zabranila šetnju planinara i rekreativaca u Štrpcu

Za danas planirana šetnja planinara i rekreativaca iz Kosovske Mitrovice, Zvečana i Štrpca, posvećena Danu pešačenja, zabranjena je od strane kosovske policije u Štrpcu.

  • 23.09.2023
Javni poziv za dodelu sredstava za efikasnu grejnu opremu
Kosovsko Ministarstvo ekonomije je juče, 22. septembra, raspisalo Javni poziv za subvencije za efikasnu opremu za grejanje domova i stanova.
  • 23.09.2023
Dokumentarni film „Mudrost traume“ u ponedeljak pred gračaničkom publikom
Fondacija „Novak Đoković“ u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“ u okviru programa „Podrška, ne perfekcija“, organizuje projekciju dokumentarnog filma „Mudrost traume“ dr Gaboa Matea 25. septembra u velikoj sali Doma kulture „Gračanica“ sa početkom od 20 časova.
  • 22.09.2023
Svečana akademija povodom Dana opštine: Ljudi su najveće bogatstvo Gračanice
„Gračanica je simbol našeg naroda, Gračanica je i naš manastir, Gračanica su naši dobri i vredni ljudi, svako naše dete, svaka puna kuća, škola i crkva. Gračanica je i Milutin i Simonida, ali je Gračanica i ideja o opstanku jednog naroda“, rekla je predsednica lokalne samouprave Ljiljana Šubarić na Svečanoj akademija povodom Dana opštine u Domu kulture "Gračanica".
  • 21.09.2023