Vesti
Društvo

Slobodan ulazak u Srbiju iz inostranstva, nejasan ulazak sa Kosova

Svi koji žele da uđu Srbiju, bilo da su srpski ili strani državljani, moći će to da urade od sutra, bez prethodnog PCR testa (testa na koronavirus), odlučila je danas Vlada Srbije. Nema informacija da li će se sutra otvoriti i administrativni prelazi između Кosova i centralne Srbije.
Slobodan ulazak u Srbiju iz inostranstva, nejasan ulazak sa Kosova
Merdare (Foto arhiva Kim)

Ono što su objavili mediji sa severa Кosova, jeste da je juče iz Mitrovice za Beograd redovnu liniju, za sada sa jednim polaskom, obnovila firma “Džoe Travel”, ali da putnici do prelaza Jarinje dolaze jednim autobusom, zatim pešice prelaze preko, gde ih čeka drugi autobus.

Na Merdaru, do sinoć nije moglo da se uđe u centralnu Srbiju, u šta se lično uverila ekipa portala Gračanica Onlajn. Još uvek slobodno prolaze samo vozila hitne pomoći i kamioni sa robom, dok u suprotnom smeru, putnici koji žele da uđu na Кosovo, moraju u sedmodnevni karantin u prištinski Studentski centar.Ostale vesti

“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020
Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020
Zahvalnica za doprinos u borbi protiv Kovida 19
Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije dodelio je nevladinoj organizaciji "Mlada aktivna Gračanica" zahvalnicu za doprinos u inicijativi "Budi i ti heroj" koju je pokrenulo u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti Кovid-19.
  • 03.06.2020
Direktorima škola zabranjeno da daju izjave za medije?
Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije počele su da rade ali ne u punom kapacitetu, kao pre pandemije koronavirusa. U toku su pripreme za maturske ispite.
  • 03.06.2020
Više albanskih i srpskih nevladinih organizacija pozivaju na zaustavljanje javnog linča aktiviste za ljudska prava Škeljzena Gašija koji je nedavno zatražio odgovornost bivših pripadnika OVK i pravdu za nealbanske žrtve.
  • 03.06.2020
Aktiv: Omogućiti informacije na srpskom jeziku

Nevladina organizacija Aktiv traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Kosova da bez odlaganja obezbedi zvaničan prevod obaveštenja na srpski jezik, kako bi se otklonile sve nedoumice u vezi sa ulaskom građana na Kosovo.

  • 03.06.2020