Vesti
Društvo

Šlimberže: Borba protiv zastrašivanja novinara prioritet

Šef misije OEBS-a na Kosovu Žan Klod Šlimberže, povodom Svetskog dana slobode medija, pozvao je danas policiju i pravosudne institucije da daju veći prioritet borbi protiv zastrašivanja novinara i postignu opipljive rezultate u procesuiranju počinioca nasilja nad novinarima.
Šlimberže: Borba protiv zastrašivanja novinara prioritet
Žan Klod Šlimberže (Foto kimenovine.wordpress.com)

"Sloboda medija na Kosovu se povremeno krši i novinari su suočeni sa zastrašivanjem, pretnjama, pa čak i fizičkim napadima", naveo je Šlimberže u saopštenju, navodeći da je tokom 2015. bilo 27 slučajeva nasilja protiv novinara, a u prvom tromesečju 2016. godine najmanje pet.

Šef misije OEBS-a na Kosovu je naveo da su nesputani i profesionalni mediji ugaoni kamen demokratije i pozvao institucije na da učine sve da poštuju slobodu štampe i pravo javnosti na informisanje.

On je ocenio da su na Kosovu proteklih godina "postignuti poštovanja dostojni standardi slobode štampe", ali da te napore treba nastaviti kako bi se odgovorilo na preostale izazove.

"Koristim ovu priliku i da pohvalim naporan rad i posvećenost mnogih novinara na Kosovu koji odražavaju duh i vrednosti slobode štampe i profesionalnosti", dodao je Šlimberže.

Misija OEBS-a će povodom Svetskog dana slobode medija podržati tri televizijske debate o unapređenju slobode izražavanja i medija na albanskom i srpskom jeziku, napomenuo je ambasador OEBS.Ostale vesti

Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 31.05.2020
Od ponedeljka se otvaraju svi prelazi i ukidaju epidemiološke mere
Novo ublažavanje mera na Kosovu, koje su donete u borbi protiv širenja koronavirusa, može se očekivati danas u 18 sati za kada je zakazan sastanak u kosovskoj vladi, a očekuje se da će nove mere doneti otvaranje prelaza, vrtića, obdaništa, škola, kafića i restorana, prenosi Koha.
  • 31.05.2020
Novi protesti meštana Štrpca zbog izgradnje MHC
Meštani Štrpca i okolnih sela, njih oko 300, protestovali su danas zbog nedavne izjave direktora „Matkos grup“ Ljabinota Vitije da ova komapnija ima sve potrebne dozvole za izgradnju mini-hidrocentrale kod mesta „Obe reke“ i drugim lokacijama na Brezovici.
  • 31.05.2020
Sa Merdara vraćen kamion iz centralne Srbije
Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, potvrđeno je RTS-u. To praktično znači da je počela primena novih mera koje je donela kosovska Vlada.
  • 31.05.2020
Od 1. juna normalizacija međugradskog saobraćaja
Gradski i međugradski prevoz biće normalizovani sa početkom treće faze ublažavanja mera, dok će pravilnik o obavezama prevoznika, kao i putnika biti objavljen na dan stupanja na snagu nove faze 1. juna, potvrdio je za KoSSev portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti.
  • 30.05.2020
Javni puls: Problemi isti, ali raste poverenje u institucije
Najveći probelemi na Kosovu su nezaposlenost, korupcija i siromaštvo, smatraju građani Kosova.
  • 30.05.2020