Vesti
Društvo

Šlimberže: Borba protiv zastrašivanja novinara prioritet

Šef misije OEBS-a na Kosovu Žan Klod Šlimberže, povodom Svetskog dana slobode medija, pozvao je danas policiju i pravosudne institucije da daju veći prioritet borbi protiv zastrašivanja novinara i postignu opipljive rezultate u procesuiranju počinioca nasilja nad novinarima.
Šlimberže: Borba protiv zastrašivanja novinara prioritet
Žan Klod Šlimberže (Foto kimenovine.wordpress.com)

"Sloboda medija na Kosovu se povremeno krši i novinari su suočeni sa zastrašivanjem, pretnjama, pa čak i fizičkim napadima", naveo je Šlimberže u saopštenju, navodeći da je tokom 2015. bilo 27 slučajeva nasilja protiv novinara, a u prvom tromesečju 2016. godine najmanje pet.

Šef misije OEBS-a na Kosovu je naveo da su nesputani i profesionalni mediji ugaoni kamen demokratije i pozvao institucije na da učine sve da poštuju slobodu štampe i pravo javnosti na informisanje.

On je ocenio da su na Kosovu proteklih godina "postignuti poštovanja dostojni standardi slobode štampe", ali da te napore treba nastaviti kako bi se odgovorilo na preostale izazove.

"Koristim ovu priliku i da pohvalim naporan rad i posvećenost mnogih novinara na Kosovu koji odražavaju duh i vrednosti slobode štampe i profesionalnosti", dodao je Šlimberže.

Misija OEBS-a će povodom Svetskog dana slobode medija podržati tri televizijske debate o unapređenju slobode izražavanja i medija na albanskom i srpskom jeziku, napomenuo je ambasador OEBS.Ostale vesti

Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021