Vesti
Društvo

Slikanje i muzika u Velikoj Hoči

Nevladina organizacija „Aktiv“, u saradnji sa Privatnim kulturnim centrom „Akvarijus“ iz Kosovske Mitrovice, organizovala je tokom ovog vikenda kulturne aktivnosti u Velikoj Hoči.
Slikanje i muzika u Velikoj Hoči
Likovna radionica (Foto Radio Kontakt plus)

U subotu je održana likovna radionica sa decom uzrasta od sedam do dvanaest godina iz Orahovca i Velike Hoče.

„Glavni organizator ovoga je NVO ’Aktiv’, a mi smo se priključili jer nam se ideja izuzetno dopala, imajući u vidu da je planirano da se u narednom periodu održavaju ovakva kulturna dešavanja u srpskim sredinama na KiM“, kaže za Radio Kontakt Plus, Aleksandar Dunđerin, urednik umetničkog programa u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.

Dodaje da će se sigurno ponovo odazvati pozivu na ovakvu saradnju i da je važno da postoje slična dešavanja, jer se, ističe, na taj način pomaže i lokalnoj zajednici.

U sklopu likovne radionice, pored Miljane Dunđerin iz "Akvarijusa", učestvovali su i studenti Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

„Deo studenata Umetničkog fakulteta organizovan je u neformalnu grupu ’Kulturno-urbani kolektiv’, koji takođe radi u saradnji sa nama. Tako da je to bio lep spoj ljudi iz raznih delova Kosova i Metohije i iz čitave Srbije, kao i ovdašnjih meštana i dece“, objašnjava Dunđerin.

Studenti su sa mališanima održali radionicu na temu „moj najbolji drug/drugarica“.

„Takođe smo crtali i likove iz crtanih filmova i oslikavanje lica koje je radila koleginica. Bilo je zadovoljstvo raditi sa decom“, rekla nam je Anđela Ranković, studentkinja vajarstva.

Na kraju radionice napravljena je mini-izložba svih crteža mališana na panoima.

Osnovcima iz Velihe Hoče i Orahovca se takođe dopala likovna radionica.

„Mnogo mi se sviđa ovo crtanje, lepo je. Voleo bih da se nešto ovako ponovi“, kaže David Milenković iz Orahovca.

„Imali smo već slična dešavanja, ali baš je lepo i zanimljivo“, kaže Jovana iz Velike Hoče.

U sklopu ovih aktivnosti, dan ranije je održan koncert benda „Večita dilema“ iz Prilužja, na terasi restorana Ribnjak u Velikoj Hoči.Ostale vesti

Sutra pitijada u Donjoj Gušterici
U okviru "Vidovdanskih dana" u Donjoj Gušterici Turistička organizacija Gračanice (TOG) će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica sutra (26. juna) organizovati prvu pitijadu pod imenom "Кosovska pita", manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu.
  • 25.06.2022
Restoran u Prištini u znak protesta zabranio ’’ulazak bez viza’’ građanima EU
Jedan lokal u Prištini na ulazu je postavio tablu na kojoj piše da je zabranjen ulazak bez vize građanima Evropske unije.
  • 25.06.2022
KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu
Italijanski vojnici KFOR-a, regionalne komande Zapad, donirali su sistem fotonaponskih panela za ambulantu u Osojane.
  • 24.06.2022
Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke
Problemi koje meštanima opštine Gračanici stvaraju jalovina i smrad iz reke Gračanke danas su bili tema vanredne sednice SO Gračanica. Odbornik Ljubiša Karadžić kazao je da su meštani Lapljeg Sela i Preoca spremni na proteste. 
  • 24.06.2022
Studijski programi na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću sve atraktivniji
Učiteljski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Leposaviću ove godine upisuje novu generaciju studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama.
  • 24.06.2022
Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom
Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok, već se godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije. Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste.
  • 24.06.2022